Τη διάλυση της Στρατιάς του Αιγαίου, δηλαδή της τουρκικής στρατιωτικής δύναμης που αποτελείται από 130.000 στρατιωτικό προσωπικό και που συγκροτήθηκε τον Ιούλιο του 1975 πρότεινε, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η τουρκική εφημερίδα Sozcu, το Βερολίνο στην Άγκυρα.

Ως αντάλλαγμα η γερμανική πλευρά προτείνει την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών. Η πληροφορία αυτή δεν έχει επισημοποιηθεί από το τουρκικό ΥΠΕΞ ούτε υπάρχει καμία αναφορά σε αυτό το ζήτημα από γερμανικές πηγές που γνωρίζουν λεπτομέρειες για τη γερμανική διαμεσολάβηση μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου υπάρχει ως αναφορά στη συνθήκη της Λωζάννης, αλλά, όσον αφορά στα Δωδεκάνησα, η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών αυτών εντάσσεται στο πλαίσιο της συνθήκης των Παρισίων, στην οποία η Τουρκία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος και άρα δεν μπορεί να έχει λόγο στο ζήτημα αυτό. Για την ιστορία επισημαίνεται πως πριν από πολλά χρόνια ο τότε πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου είχε προτείνει στον Τουργκούτ Οζάλ τη διάλυση της Στρατιάς του Αιγαίου με αντάλλαγμα την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. Όμως άλλο το κλίμα που επικρατούσε τότε, άλλοι οι συσχετισμοί δυνάμεων στο Αιγαίο τότε και άλλες οι συνθήκες, διεθνείς και περιφερειακές, εκείνη την περίοδο. Άλλωστε η τότε προσπάθεια προσέγγισης του Ανδρέα Παπανδρέου με τον Τουργκούτ Οζάλ με εκείνη τη συνάντηση στο Νταβός ακυρώθηκε στην πράξη με την περίφημη πια φράση του Ανδρέα Παπανδρέου «Mea culpa», που ειπώθηκε στην ελληνική Βουλή.

Υπενθυμίζεται πως η έδρα της Στρατιάς του Αιγαίου στην Τουρκία βρίσκεται στη Σμύρνη και στην τοποθεσία Narlidere, που σημαίνει το ποτάμι των ρόδων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης