O Julian Assange σε συνέντευξή του σε εφημερίδα της Αργεντινής, από την πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο (όπου έχει ζητήσει άσυλο και ζει εδώ και 1.000 ημέρες) ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός.
Επειδή μίλησε για την αμερικανική ανάμειξη στην υπόθεση της Ουκρανίας που οδήγησε στον εμφύλιο πόλεμο, για τη Δύση που βοήθησε στη δημιουργία του Χαλιφάτου και για το Ισραήλ που συνδράμει με τον τρόπο του την Χαμάς.
«Οι ΗΠΑ από καιρό ήθελαν την Ουκρανία στη Δύση »
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και πολύ καιρό προσπαθούσαν να φέρουν την Ουκρανία στην αγκαλιά της Δύσης» είπε ο ιδρυτής του WikiLeaks στην εφημερίδα «Pagina/12» της Αργεντινής σε συνέντευξή του που έδωσε τη Δευτέρα.
«Αν δεν καταφέρει να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, τουλάχιστον θα πρέπει να ανεξαρτητοποιηθεί από τη σφαίρα επιρροής της Μόσχας για να μειωθεί το ρωσικό βιομηχανικό-στρατιωτικό σύμπλεγμα και να τελειώσει με τη ναυτική βάση της Κριμαίας, ήταν το σκεπτικό».
Το πρώτο βήμα που είχε φέρει το Κίεβο πιο κοντά στο ΝΑΤΟ, είχε γίνει το Δεκέμβριο του 2014, όταν ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο είχε υπογράψει νόμο που ακύρωνε τον αδέσμευτο χαρακτήρα της χώρας και υποσχέθηκε να οργανώσει δημοψήφισμα για την είσοδο της χώρας στο ΝΑΤΟ στα επόμενα πέντε-έξι χρόνια.
Τον Ιανουάριο οι αρχές του Κιέβου ανακοίνωσαν ότι ο ουκρανικός στρατός θα πάρει μέρος στα 11 διεθνή στρατιωτικά γυμνάσια του 2015, που διοργανώνει το ΝΑΤΟ «για την βελτίωση της στρατιωτικής ικανότητας».
«Για να φέρει πιο κοντά την Ουκρανία στη Δύση ΗΑ και Ευρώπη είχαν δαπανήσει «δισεκατομμύρια δολάρια για τη δημιουργία Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (NGO)» είπε ακόμη ο Assange, προσθέτοντας πως «μέσω αυτών των οργανώσεων η Δύση είχε υποσχεθεί πως «θα βοηθούσε την Ουκρανία να καταπολεμήσει την διαφθορά…».
«Το Ισλαμικό Χαλιφάτο δημιούργημα του δυτικού τυχοδιωκτισμού»
Η ανάμειξη των δυτικών χωρών στις υποθέσεις της Μέσης Ανατολής οδήγησε στην δημιουργία του Ισλαμικού Χαλιφάτου, που αυτό τον καιρό έχει κερδίσει μεγάλο χώρο σε αραβικές μεσανατολικές περιοχές αλλά και στην Αφρική, είπε επίσης ο Assange. «Το Χαλιφάτο είναι αποτέλεσμα του δυτικού τυχοδιωκτισμού που ήδη έχει καταστρέψει την κοινωνία της Λιβύης και της Συρίας αφού κατέστρεψε το Ιράκ, για το πετρέλαιο και για άλλους γεωπολιτικούς λόγους».
«Πολλοί είναι εκείνοι που γνωρίζουν πως μεταφέρθηκαν όπλα στη Συρία -σε μια απόπειρα να μειωθεί η επιρροή του Ιράν στο μεταπολεμικό Ιράκ- προς όφελος των Σουνιτών» είπε. «Εκείνο όμως που δεν γνωρίζουμε είναι πως τα πρόσφατα χρόνια, η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και η Τουρκία, προσπαθούν να ενισχύσουν τις δυνάμεις τους, ώστε να αποκτήσουν κάποιας μορφής ανεξαρτησία από τις ΗΠΑ. Αποτέλεσμα ήταν η Ουάσιγκτον – ο μόνος γεωπολιτικός παράγοντας να προωθήσει κάποιες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή» όπως πιστεύει ο Assange.
Το Ισραήλ υποστηρίζει τη Χαμάς
Το πλέον ενδιαφέρον όμως είναι πως κατά την άποψή του, οι αρχές του Ισραήλ υποστηρίζουν την Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ώστε να προκληθεί ρήγμα στο κίνημα της ανεξαρτησίας των Παλαιστίνιων.
«Τα τηλεγραφήματα που έχουμε στα χέρια μας αποδεικνύουν ότι με τον τρόπο του το Ισραήλ χρησιμοποιεί τη Χαμάς ως εργαλείο για να διαιρέσει την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης [PLO] και την παλαιστινιακή αντίσταση.
Ο Assange ζει στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο, περιμένοντας να του δοθεί «άδεια ασφαλούς διόδου» για να φύγει στην νοτιοαμερικανική αυτή χώρα όπου του έχει δοθεί πολιτικό άσυλο. Έξω από την πρεσβεία, παραμένει αστυνομική φρουρά και η υπόθεση αυτή έχει καταγγελθεί πως έχει στοιχίσει στο βρετανικό δημόσιο £10 εκατομμύρια στερλίνες.
Εναντίον του Assange δεν υπάρχει κατηγορία για κάποιο έγκλημα, αλλά οι σουηδικές αρχές έχουν ζητήσει να τους παραδοθεί για να ανακριθεί για κατηγορία που του έχει απαγγελθεί από δύο σουηδέζες υπηκόους για « δυσμενή σεξουαλική συμπεριφορά και ενδεχόμενο βιθασμό» το 2010.
Για να αποφύγει όμως την απέλασή του στη Σουηδία, απ΄όπου εύκολα θα μπορούσε να απελαθεί στις ΗΠΑ όπου αντιμετωπίζει κατηγορίες για κατασκοπεία. Κατόπιν, κατέφυγε στην πρεσβεία του Εκουαδόρ, το 2012.
Έχει, πάντως, δηλώσει πως είναι έτοιμος να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις για τις εναντίον του κατηγορίες μέσα στην πρεσβεία.
Τον Ιούνιο του 2014, περί τις 56 διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ανεξάρτητων Μέσων, με επιστολή τους στον υπουργό Δικαιοσύνςη των ΗΠΑ Eric Holder του ζητούν να ακυρωθούν οι εναντίον του κατηγορίες από την αμερικανική κυβέρνηση σχετικά με τις αποκαλύψεις του WikiLeaks.
Πηγή: RT NEWS
Επιμέλεια: Κώστας Μπετινάκης