Τριάντα τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν το Σαββατοκύριακο στην Μπουρκίνα Φάσο σε δύο χωριστές επιθέσεις εναντίον αμάχων στο βόρειο και στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας που βυθίζεται ολοένα πιο συχνά στο πένθος εξαιτίας του κύματος βίας που οι Αρχές αποδίδουν σε τζιχαντιστικές ομάδες.
Τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, «ο άμαχος πληθυσμός της αγροτικής κοινότητας Μπουρασό (βορειοδυτικά) έγινε στόχος άνανδρης και βάρβαρης επίθεσης ενόπλων», αναφέρει ανακοίνωση Τύπου του περιφερειάρχη της Μπουκλ ντι Μουχούν, του Μπαμπό Πιερ Μπασιγκά.
«Ο προσωρινός απολογισμός αυτής της τρομοκρατικής επίθεσης είναι 22 νεκροί, πολλοί τραυματίες και υλικές ζημιές», σύμφωνα με το κείμενο.
Νωρίτερα χθες, πηγή προσκείμενη στις δυνάμεις ασφαλείας μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο για «περίπου δεκαπέντε θύματα, άνδρες, γυναίκες και παιδιά», ενώ άλλη πηγή στην περιοχή μίλησε για «περίπου είκοσι νεκρούς».
«Οι ένοπλοι έκαναν αρχικά έναν γύρο περί τις 17:00 (τοπική ώρα· 20:00 ώρα Ελλάδας) στο χωριό, ρίχνοντας στον αέρα. Επέστρεψαν τη νύχτα και άνοιξαν πυρ αδιακρίτως εναντίον του άμαχου πληθυσμού», εξήγησε ο κάτοικος.
Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, οι δυνάμεις ασφάλειας και άμυνας «μετέβησαν στην περιοχή και προχώρησαν σε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις».
Το Σάββατο, φονική επίθεση σημειώθηκε στη Ναμισιγκιμά, στην επαρχία Γιατενγκά, σύμφωνα με άλλη πηγή προσκείμενη στις δυνάμεις ασφαλείας.
«Ο απολογισμός αυτής της επίθεσης είναι 12 νεκροί, ανάμεσά τους τρεις Εθελοντές για την Άμυνα της Πατρίδας» (Volontaires pour la défense de la patrie, VDP, βοηθητικοί του στρατού), σύμφωνα με τη συγκεκριμένη πηγή, που μίλησε επίσης για κύματα εκτοπισμένων από την Κυριακή.
Κλιμάκωση της βίας
Όπως και γειτονικές της χώρες (Νίγηρας, Μάλι), η Μπουρκίνα Φάσο έχει βρεθεί αντιμέτωπη με κλιμάκωση των βίαιων επεισοδίων, που αποδίδονται σε τζιχαντιστικά ένοπλα κινήματα που ορκίζονται πίστη είτε στην Αλ Κάιντα ή στο Ισλαμικό Κράτος. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και σχεδόν 2 εκατομμύρια πολίτες έχουν εκτοπιστεί στο κράτος 21 εκατομμυρίων κατοίκων, από τα φτωχότερα στον κόσμο παρά τα μεγάλα κοιτάσματα χρυσού που διαθέτει.
Πάνω από το 40% της επικράτειας είναι εκτός του ελέγχου του κράτους, σύμφωνα με τους επίσημους αριθμούς. Η Μπουρκίνα Φάσο έχει μετατραπεί σε επίκεντρο της κρίσης ασφαλείας στο Σαχέλ, με περισσότερες φονικές επιθέσεις από το Μάλι και τον Νίγηρα το 2021, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση ACLED.
Στα τέλη Ιανουαρίου, ο αντισυνταγματάρχης Πολ-Ανρί Σανταογκό Νταμιμπά ανέτρεψε τον εκλεγμένο πρόεδρο Ροκ Μαρκ Κριστιάν Καμπορέ, ο οποίος κατηγορείτο για ανικανότητα στην αντιμετώπιση της βίας των τζιχαντιστών, και υποσχέθηκε ότι η αποκατάσταση της ασφάλειας θα είναι η κορυφαία «προτεραιότητά του».
Όμως η κατάσταση στη Μπουρκίνα Φάσο κάθε άλλο παρά βελτιώθηκε.
Στα μέσα Ιουνίου, 86 άμαχοι σφαγιάστηκαν από τζιχαντιστές στη Σεϊτενγκά (βόρεια). Επρόκειτο για μια από τις πιο πολύνεκρες επιθέσεις στην ιστορία της χώρας.
Η επίθεση αυτή εξώθησε το στρατιωτικό καθεστώς να δημιουργήσει δύο «στρατιωτικές ζώνες» όπου «απαγορεύεται κάθε παρουσία» πολιτών και όπου οι ένοπλες δυνάμεις λογαριάζουν να διεξαγάγουν επιχειρήσεις εναντίον των τζιχαντιστών στο βόρειο και στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπου η δράση τους είναι εντονότερη.
Η περίοδος μετάβασης, πριν από την παράδοση της εξουσίας σε πολίτες, ορίστηκε στα τρία χρόνια από τη στρατιωτική χούντα, η οποία χαρακτηρίζει απαραίτητη την περίοδο αυτή για να θέσει υπό έλεγχο την κατάσταση ασφαλείας.