Οι ανταποκρίτριες των γαλλικών εφημερίδων Le Monde και Libération στη Μπουρκίνα Φάσο απελάθηκαν από τη χώρα το βράδυ του Σαββάτου, όπως ανακοίνωσαν την Κυριακή οι αρχισυντάκτες τους κάνοντας λόγο για «απαράδεκτη» και «αυθαίρετη» ενέργεια.
«Η ανταποκρίτριά μας στη Μπουρκίνα Φάσο Σοφί Ντους απελάθηκε από τη χώρα…παράλληλα με την συνάδελφό της της Libération Ανιές Φεβρ», ανέφερε η εφημερίδα Monde στην ιστοσελίδα της.
«Επιβλήθηκε η ποινή και, μαζί με αυτή, επήλθε η επιβεβαίωση ότι η ελευθερία του Τύπου στην Μπουρκίνα Φάσο απειλείται σοβαρά», έγραψε από την πλευρά της η Libération, διευκρινίζοντας ότι η ανταποκρίτριά της και η συνάδελφός της της Monde έφθασαν «σήμερα το πρωί στο Παρίσι».
Τη Δευτέρα, η Μπουρκίνα Φάσο, που κυβερνάται από καθεστώς που προέκυψε από δύο πραξικοπήματα το 2022 και βρίσκεται αντιμέτωπη με αύξηση των αιματηρών επιθέσεων τζιχαντιστών, διέκοψε τη μετάδοση του γαλλικού τηλεοπτικού δικτύου France24 στο έδαφός της. Στις αρχές Δεκεμβρίου, η χούντα είχε ήδη αναστείλει τη μετάδοση του Radio France Internationale (RFI), του ιδίου ομίλου με το France 24, του France Medias Monde.
H εφημερίδα Le Monde «καταδικάζει σθεναρά αυτή την αυθαίρετη απόφαση που ανάγκασε τις δύο δημοσιογράφους να εγκαταλείψουν το Ουαγκαντούγκου μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες».
«Η Σοφί Ντους, όπως η συνάδελφός της, ασκούσε για την Le Monde Afrique ανεξάρτητη δημοσιογραφία, μακριά από κάθε πίεση», ανέφερε η εφημερίδα.
Η Libération ανέφερε ότι «η δημοσιοποίηση στις 27 Μαρτίου της έρευνας της Libération για τις συνθήκες υπό τις οποίες μαγνητοσκοπήθηκε βίντεο που έδειχνε παιδιά και εφήβους να εκτελούνται σε στρατώνα, από τουλάχιστον έναν στρατιώτη, προφανώς προκάλεσε μεγάλη δυσαρέσκεια στη χούντα που κυβερνά την Μπουρκίνα Φάσο».
«Η κυβέρνηση καταδικάζει σθεναρά την χειραγώγηση αυτή υπό το πρόσχημα της δημοσιογραφίας προκειμένου να αμαυρωθεί η εικόνα μιας χώρας έντιμων ανθρώπων», ανέφερε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Μπουρκίνα Φάσο Ζαν-Εμανουέλ Ουεντράγκ, μετά τη δημοσιοποίηση της έρευνας αυτής, διαβεβαιώνοντας ότι ο στρατός «ενήργησε με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».