«Με ενδιαφέρει πολύ να συζητώ με όλες τις προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις», δήλωσε ο επικεφαλής της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ούντο Μπούλμαν, αναφερόμενος στον διάλογο που έχει με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.

«Το θέμα δεν είναι ο διχασμός των δυνάμεων στο πολιτικό φάσμα, αλλά το που πάμε και ποιοι είναι οι πολιτικοί και οικονομικοί στόχοι μας», πρόσθεσε.

«Όταν ο Αλέξης (Τσίπρας) έκανε την ομιλία του στο Βερολίνο (ενν. το περασμένο Σάββατο, στο πλαίσιο της διημερίδας διαλόγου που διοργάνωσε το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα), καθόμουν δίπλα του, αλλά αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις (…) Αλλά μιλάω με πολλές προοδευτικές δυνάμεις. Αυτό αφορά τους καλούς μου φίλους από το Ποτάμι, τους καλούς μου φίλους στο ΠΑΣΟΚ και έχω επίσης φίλους στον ΣΥΡΙΖΑ με τους οποίους μιλάω συνεχώς», δήλωσε ο κ. Μπούλμαν κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα σήμερα στο Στρασβούργο, λίγη ώρα πριν από την ομιλία της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο κ. Μπούλμαν σημείωσε ακόμη ότι η ομάδα του επισκέφθηκε ήδη την Αθήνα και οργάνωσε ανταλλαγή απόψεων με όλες αυτές τις πολιτικές δυνάμεις και τόνισε: «Για μένα το ζήτημα δεν είναι ο διχασμός των δυνάμεων στο πολιτικό φάσμα. Για μένα το ζήτημα είναι το πού πάμε και το ποιοι είναι οι στόχοι μας στην οικονομική και πολιτική σφαίρα. Το κόμμα μας ανανέωσε το πρόγραμμά του, δεσμευθήκαμε στη βιώσιμη ανάπτυξη, λέμε ότι αυτή πρέπει να είναι η πυξίδα της σύγχρονης πολιτικής και συζητούσα με τις ελληνικές δυνάμεις εάν μπορούν να συνεισφέρουν σε αυτό, εάν θα μπορούσαν να συμβάλουν σε αυτή την ιδέα και εάν αυτό θα βοηθούσε την ανάπτυξη στο εσωτερικό της χώρας. Με ενδιαφέρει πολύ να συζητώ με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις».

«Η Ελλάδα είναι πολύ κοντά στην καρδιά μου», είπε χαρακτηριστικά ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης και ανέφερε ότι παρακολουθούσε πολύ στενά τις εξελίξεις στη χώρα ως μέλος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, ενώ, ως Γερμανός σοσιαλδημοκράτης, ασκούσε συνεχώς κριτική στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και στην τρόικα.

«Έχω πολύ θερμά συναισθήματα για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και ειδικά για την ευκαιρία των απλών ανθρώπων να ξανασταθούν στα πόδια τους. Αυτός είναι ένας από τους πιο σημαντικούς στόχους μας όταν ασχολούμαστε με την κατάσταση στην Ελλάδα», προσέθεσε και άσκησε κριτική στην κα Μέρκελ, επειδή, όπως είπε, τάσσεται υπέρ της Ευρώπης, αλλά δεν έδωσε ποτέ μάχη υπέρ της Ευρώπης.

Υπενθύμισε μάλιστα ότι όταν ξέσπασε η ελληνική κρίση, ο τότε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο πρότεινε μια ευρωπαϊκή λύση, αλλά η κα Μέρκελ και ο κ. Σόιμπλε πρότειναν εθνικές λύσεις.

«Και έτσι φτάσαμε στην τρόικα, με την έλλειψη κοινοβουλευτικού ελέγχου είτε από το ευρωπαϊκό είτε από τα εθνικά Κοινοβούλια. Και τελικά είχαμε μια κυβέρνηση γραφειοκρατών. Πάρα πολλές από τις ανεπάρκειες και τις αποτυχίες στην Πορτογαλία και στην Ελλάδα οφείλονταν στο γεγονός ότι η αρχιτεκτονική δεν ήταν σωστή», δήλωσε ο κ. Μπούλμαν και επέκρινε την καγκελάριο επειδή, όπως είπε, δεν έκανε ποτέ μια μεγάλη ομιλία για να υπερασπιστεί την Ευρωζώνη και να εξηγήσει στον κόσμο γιατί είναι τόσο σημαντική για τα γερμανικά συμφέροντα.

«Αν δείτε τις εξελίξεις στη Δεξιά στη Γερμανία, η Εναλλακτική για την Γερμανία (ΑfD) ξεκίνησε ως αντιευρωπαϊκό κίνημα και εξελίχθηκε σε ακροδεξιό και ξενοφοβικό κόμμα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ούντο Μπούλμαν, για να υπενθυμίσει την δήλωση του Χέλμουτ Σμιτ: «Μην ξεχνάτε ότι στην οικονομία στην Ευρωζώνη, τα μόνιμα πλεονάσματα του ενός είναι τα μόνιμα ελλείμματα του άλλου».

 «Ποτέ δεν άκουσα την κα Μέρκελ σε μια τέτοια δήλωση. Αυτό είναι έλλειψη πολιτικής ηγετικής ικανότητας. Και αν αυτή την έλλειψη την έχει η Γερμανία, τότε υποφέρουν και άλλοι», τόνισε, για να καταλήξει λέγοντας χαρακτηριστικά: «Υπάρχουν βέβαια και χειρότερα, αν δει κανείς τι συμβαίνει στο CDU/CSU, όπου έχουν την τάση να πάνε δεξιότερα και να ψαρέψουν ψηφοφόρους της Δεξιάς».