Η Σερβία δεν μπορεί να αποδεχθεί το αίτημα να καταργήσει τους θεσμούς της στο Βόρειο Κόσοβο, παρότι υπάρχει πιθανότητα να μη λάβει φέτος καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση χώρας και ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, τόνισε ο Σέρβος πρόεδρος, Μπόρις Τάντιτς.

«Η Σερβία δεν θα εγκαταλείψει τον λαό της στο Κόσοβο. Η Σερβία, επίσης, δεν θα παραιτηθεί από την πορεία ένταξης στην Ε.Ε.. Αν η Σερβία κληθεί να επιλέξει, η απάντησή μου είναι ότι δεν θα παραιτηθεί από κανένα από τα νόμιμα συμφέροντά της» ανέφερε ο κ. Τάντιτς σε συνέντευξή του στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug.

Ο πρόεδρος της Σερβίας επεσήμανε ότι δεν θα εγκαταλείψει την πολιτική του, τη διαφύλαξη των εθνικών συμφερόντων στο Κόσοβο και την προσχώρηση στην Ε.Ε., επειδή η πολιτική αυτή έχει λάβει τη στήριξη των πολιτών της Σερβίας δύο φορές.

Ο κ. Τάντιτς εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι δυνατή η διασφάλιση της υλοποίησης και των δύο στρατηγικών συμφερόντων: μέριμνα για τα νόμιμα συμφέροντα στο Κόσοβο και ένταξη στην Ε.Ε..

«Αν δεν είναι δυνατό σήμερα, θα είναι αύριο. Αν δεν είναι δυνατή η αποδοχή του επιχειρήματος που θέτει η Σερβία σήμερα, είμαι πεπεισμένος ότι μετά από δημοκρατικό και συνολικό διάλογο, το επιχείρημα αυτό μπορεί να γίνει αποδεκτό ακόμη και τον επόμενο χρόνο» συμπλήρωσε.

«Η απόκτηση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη στην Ε.Ε. χώρας και ο ορισμός ημερομηνίας έναρξης των διαπραγματεύσεων εξαρτάται μόνον κατά ένα μέρος από εμάς. Πιστεύω ότι η Σερβία θα εκπληρώσει κάθε όρο που είναι εναρμονισμένος με τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και θα δούμε αν η Ε.Ε. εκπληρώσει το δικό της μέρος- εξαρτάται από την Ε.Ε.» είπε ο κ. Τάντιτς.

Η Σερβία, όπως σημείωσε, συνεχίζει την πολιτική της ένταξης στην Ε.Ε. και κανένας δεν μπορεί να της στερήσει το δικαίωμα να το κάνει.

Ο κ. Τάντιτς τόνισε ότι η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, κατά την πρόσφατη επίσκεψής της στο Βελιγράδι έθεσε, μεταξύ άλλων, ως όρο για να γίνει η Σερβία υποψήφια προς ένταξη στην Ε.Ε. την κατάργηση των αποκαλούμενων παράλληλων θεσμών στο Βόρειο Κόσοβο. Πρόσθεσε ότι ο όρος δεν γίνεται αποδεκτός από τη Σερβία για διάφορους λόγους, τους οποίους εξήγησε στην κα Μέρκελ, στη διάρκεια των συνομιλιών τους.

Ο πρώτος λόγος είναι ότι οι θεσμοί αυτοί δεν είναι παράλληλοι, αλλά οι μοναδικοί στο Βόρειο Κόσοβο και η κατάργησή τους θα δημιουργήσει πολιτικό κενό και κενό επιβίωσης στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου, εξήγησε.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι είναι νόμιμοι θεσμοί, οι εκπρόσωποι των οποίων είναι δημοκρατικά εκλεγμένοι, ανέφερε ο πρόεδρος της Σερβίας.

Ο τρίτος λόγος είναι ότι οι θεσμοί δεν είναι μόνον πολιτικοί, αλλά δομές υγείας, εκπαίδευσης και υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, που είναι ζωτικοί για την επιβίωση κάθε ατόμου στο Βόρειο Κόσοβο, υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στο επιχείρημα που προβάλλεται, ότι στο Βόρειο Κόσοβο οι θεσμοί πρέπει να καταργηθούν, επειδή «βασιλεύει» το έγκλημα, το χαρακτήρισε αθεμελίωτο, επειδή, όπως είπε, οι διαστάσεις του εγκλήματος στο υπόλοιπο Κόσοβο είναι ασύγκριτα μεγαλύτερες.

«Γι’ αυτό, το αίτημα η Σερβία να συμμετάσχει στην κατάργηση των εθνικών ιδρυμάτων, για παράδειγμα νοσοκομείων και σχολείων, είναι απλώς αφύσικο και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό» τόνισε και πρόσθεσε ότι, παρά τα δύσκολα μηνύματα που εξέφρασε η κα Μέρκελ, οι συνομιλίες μαζί της ήταν ανοιχτές και δίκαιες.

«Η συμφωνία είναι να συνεχίσουμε τις συνομιλίες. Το αποτέλεσμα των συνομιλιών ήταν όχι κλειστές, αλλά ανοιχτές θύρες» είπε ο κ. Τάντιτς.