Η Τουρκία, το Ιράν και το Ιράκ συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις για τη συνεργασία τους και τα επόμενα βήματα που θα κάνουν, μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του ιρακινού Κουρδιστάν. Στα μέτρα εξετάζεται και το ενδεχόμενο να κλείσει η Τουρκία τον αγωγό μεταφοράς κουρδικού πετρελαίου ή ακόμη να στηριχθεί η ιρακινή κυβέρνηση, ώστε να πάρει υπό τον έλεγχό της το Κιρκούκ.

Μετά το ταξίδι Ερντογάν στο Ιράν στις 5 Οκτωβρίου, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε: «Αν θα χρειαστεί να κλείσουμε τις στρόφιγγες στην περιοχή, θα το αποφασίσουμε οι κυβερνήσεις της Τουρκίας, του Ιράν και του Ιράκ, από κοινού».

Η δήλωση αυτή του Ερντογάν, έρχεται ως απάντηση σε δήλωση του Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Ρώσος πρόεδρος είχε διακηρύξει σε ενεργειακό φόρουμ στη Μόσχα, στις 4 Οκτωβρίου, ότι «η Ρωσία ακολουθεί πολιτική μη ανάμειξης στα γεγονότα στο ιρακινό Κουρδιστάν» και πως «δεν προκαλεί το ενδιαφέρον κάποιου, ώστε να σταματήσουν οι εξαγωγές πετρελαίου από την περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν».

Θα πρέπει να επισημανθεί πως η δήλωση Πούτιν, έρχεται να προστατεύσει την επένδυση του ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού Rosneft στο ιρακινό Κουρδιστάν. Ωστόσο δεν υπάρχει ρωσική στρατιωτική αποστολή στο ιρακινό Κουρδιστάν (όπως υπάρχει στη Συρία) για να παρεμποδίσει οποιαδήποτε ενέργεια της Τουρκίας, που διαθέτει στρατιωτική αποστολή στο Ιράκ.

Υπενθυμίζεται ακόμη, πως ο Τούρκος αρχηγός του Γενικού επιτελείου Hulusi Akar βρέθηκε στην Τεχεράνη επί τριήμερο, τις παραμονές της επίσκεψης Ερντογάν για συνομιλίες με την Ιρανική στρατιωτική ηγεσία. Η επίσκεψη αυτή ήρθε σε συνέχεια της επίσκεψης του Ιρανού Αρχηγού του Επιτελείου Mohammad Bagheri στην Άγκυρα, στα μέσα του Αυγούστου.

Όλο αυτό το διάστημα, Άγκυρα, Τεχεράνη και Βαγδάτη συντονίζουν τις προσπάθειές τους, καθώς δεν κατόρθωσαν να αποτρέψουν το κουρδικό δημοψήφισμα της 25ης Σεπτεμβρίου, οικοδομώντας την τριμερή συνεργασία τους για την «αντιμετώπιση του προβλήματος που δημιουργήθηκε».

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, οι Κούρδοι είναι εισβολείς στο πετρελαιοφόρο Κιρκούκ, όπου υπάρχουν κοινότητες Τουρκμένιων και Αράβων.

Όπως δήλωσε στο Al-Monitor αξιωματούχος των Επαναστατικών Φρουρών του Ιράν διατηρώντας την ανωνυμία του, «το δίλημμα που προκάλεσε το κουρδικό δημοψήφισμα προκαλεί να συνεργασθούν κράτη που είχαν ως τώρα διαφορετικές απόψεις σε όσα συνέβαιναν στη Συρία και να δημιουργηθεί άξονας συνεργασίας ‘Αγκυρας – Τεχεράνης – Βαγδάτης».

Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής, θα μπορούσε να ζητηθεί από τη διεθνή κοινότητα να χαρακτηρίσει «παράνομη» την κατοχή του Κιρκούκ από τους Κούρδους του Ιράκ.

Στη συνεργασία θα μπορούσε να συμπεριληφθεί και το Κατάρ, λόγω της υποστήριξης που λαμβάνει από Ιράν και Τουρκία στην πρόσφατη διπλωματική κρίση με τις άλλες χώρες Συνεργασίας του Κόλπου.

Παρ΄ όλο που ουδέν σχετικό ανακοινώθηκε, οι σχολιαστές υποστηρίζουν πως ο Πούτιν επιδίωξε να λάβει κάποια υποστήριξη για διπλωματικές κινήσεις, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Σαουδάραβα βασιλιά Salman bin Abdul-Aziz Al Saud στη Μόσχα την περασμένη εβδομάδα. Αλλά πάντα με προσεκτικά βήματα, προκειμένου να μην χαλάσουν οι καλές σχέσεις της Μόσχας με την Τεχεράνη, που είναι από τους βασικότερους πολιτικο-θρησκευτικούς «εχθρούς» του Ριάντ.

Και με δεδομένο ότι το Ιράν αυτή την εποχή βρίσκεται σε άριστες σχέσεις με την Βαγδάτη.

Απομένει η διπλωματική προσπάθεια Πούτιν να πείσει Ιράν και Τουρκία για «ψύχραιμη αντιμετώπιση και επίλυση του προβλήματος με διαρπαγματεύσεις».

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

Με πληροφορίες από το al-monitor.com