«Οι Ευρωπαίοι δεν πρέπει να κουραστούν στην προσπάθειά τους να νικήσουν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία», δήλωσε τη Δευτέρα ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, προειδοποιώντας τον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι θα επιδιώξει να εκμεταλλευτεί τη «δημοκρατική κόπωση».

Μιλώντας μετά τις συνομιλίες με τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ, ο Ζοζέπ Μπορέλ είπε ότι ο Ρώσος ηγέτης «πιστεύει ότι οι δημοκρατίες είναι αδύναμες» και προέτρεψε την Ευρώπη να μείνει στις αποφάσεις της να εξοπλίσει την Ουκρανία και να επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα.

«Είμαι βέβαιος ότι ο Πούτιν βασίζεται στη δημοκρατική κόπωση», επισήμανε, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με φόβους ότι οι ηγέτες της ΕΕ αγανακτούν για το εγχώριο οικονομικό κόστος των κυρώσεων και τη ρωσική διακοπή στον ενεργειακό εφοδιασμό.

«Οι κυβερνήσεις των κρατών μελών της ΕΕ πρέπει να συνεχίσουν να στέκονται πίσω από τις αποφάσεις που έχουν λάβει. Πήραν τις αποφάσεις για περιοριστικά μέτρα στη ρωσική οικονομία και πρέπει να τις τηρήσουν. Για εμάς αυτό είναι μια δοκιμασία της ανθεκτικότητάς μας στο επίπεδο των κοινωνιών μας. Πρέπει να είμαστε αρκετά σκληροί για να κρατηθούμε. Δεν έχουμε άλλη επιλογή, ούτε και οι Ουκρανοί», ανέφερε επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.

Από τον Φεβρουάριο, όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, την ήδη μερικώς κατεχόμενη γείτονά της, η ΕΕ έχει αναπτύξει μια κλιμακούμενη σειρά πακέτων κυρώσεων κατά της Μόσχας.

Η απαγόρευση εισαγωγής πετρελαίου αποφασίστηκε τον Ιούνιο και διπλωμάτες συζητούν τώρα να επιβάλλουν εμπάργκο χρυσού, ωστόσο πολλές ευρωπαϊκές χώρες παραμένουν εξαρτημένες από το ρωσικό αέριο για τον ενεργειακό τους εφοδιασμό.

Η Μόσχα, εν τω μεταξύ, εκμεταλλεύτηκε την εξάρτηση ορισμένων μελών της ΕΕ από τις ρωσικές προμήθειες καθυστερώντας και διακόπτοντας τις αποστολές φυσικού αερίου, συμβάλλοντας στο επιζήμια υψηλό ενεργειακό κόστος στο Ευρωπαϊκό μπλοκ.

Ο Μπορέλ και οι περισσότεροι δυτικοί ηγέτες επιμένουν ότι οι κυρώσεις έχουν βλάψει την οικονομία της Ρωσίας και θα γίνουν αυστηρότερες, εάν ο Πούτιν δεν αποσύρει τις δυνάμεις του από την Ουκρανία.

Όμως την περασμένη εβδομάδα, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν , ο πλησιέστερος ηγέτης της ΕΕ στο Κρεμλίνο,  επέκρινε τα μέτρα, υποστηρίζοντας ότι η Ευρώπη «αυτοπυροβολήθηκε στα πνευμόνια» βλάπτοντας τα ενεργειακά της αποθέματα.