Με την οργή του Ιρανών βρίσκεται εκ νέου αντιμέτωπος, μετά από 26 χρόνια ο Ινδός συγγραφέας Σαλμάν Ρούσντι, ο οποίος θα μιλήσει στην εναρκτήρια συνέντευξη Τύπου της 67ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου της Φρανκφούρτης.

Το μυθιστόρημα «Σατανικοί Στίχοι» που έγραψε το 1989 στάθηκε η αφορμή για να ξεσπάσει ένα ασίγαστο μίσος εναντίον του στο Ιράν. Ο πνευματικός ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Χομεϊνί, θιγμένος από το βιβλίο του εξέδωσε φάτουα που καταδίκασε τον Ρούσντι σε θάνατο.

Σήμερα, 26 χρόνια μετά, ο συγγραφέας φαίνεται πως εξακολουθεί να θεωρείται θανάσιμος εχθρός για τους Ιρανούς, οι οποίοι απειλούν με μποϊκοτάζ τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης, θεωρώντας την εμφάνισή του εκεί ως πρόκληση.

Η απειλή ήρθε από επίσημα χείλη, αυτά του Αμπάς Σαλεχί, αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού και Ισλαμικής Καθοδήγησης, ο οποίος αντέδρασε έντονα στην προγραμματισμένη ομιλία του Ρούσντι, δηλώνοντας ότι η Τεχεράνη είναι ένα βήμα πριν το μποϊκοτάζ.

«Αυτό που κανόνισε η διεύθυνση της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Φρανκφούρτης αγγίζει τις κόκκινες γραμμές του πολιτικού μας συστήματος. Θεωρούμε την κίνηση αυτή αντιπολιτισμική» δήλωσε.

Ιδιαίτερα σκληρή ήταν και η επιστολή 11 Ιρανών εκδοτών που απαιτούν την ακύρωση της εκδήλωσης.

Οι Γερμανοί, ωστόσο, δεν κάνουν πίσω, με τη διεύθυνση της Διεθνούς Έκθεσης να παραμένει στο πλευρό του Ινδού συγγραφέα, τονίζοντας ότι «το έργο του έχει προσθέσει μια ισχυρή φωνή στην παγκόσμια συζήτηση για την ελευθερία της έκφρασης στο χώρο των εκδόσεων».

Σύμφωνα με τον Guardian, στην περσινή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης συμμετείχαν 300 Ιρανοί εκδότες, παρουσιάζοντας 1.200 βιβλία.