Εκτός της «πράσινης» λίστας της Μεγάλης Βρετανίας παραμένει η Ελλάδα, παρά τις φήμες που κυκλοφορούσαν τις προηγούμενες ώρες, περί του αντιθέτου. Συνεπώς, δεν εντάσσονται στην εν λόγω λίστα ούτε και τα ελληνικά νησιά, ενώ υποβαθμίζεται η Πορτογαλία, η οποία θα μετακινηθεί στην «πορτοκαλί» λίστα.

Επιβεβαιώνοντας προγενέστερο δημοσίευμα του BBC, το Λονδίνο δεν προέβη σε προσθήκες, κάτι που σημαίνει ότι η Ελλάδα παραμένει στην «πορτοκαλί» λίστα. 

Σύμφωνα με το Reuters, αν και είχαν δημιουργηθεί ελπίδες ότι δημοφιλή τουριστικά μέρη, όπως τα ισπανικά και ελληνικά νησιά συν η Μάλτα θα έμπαιναν σε «πράσινο» status, με βάση τις τελευταίες πληροφορίες, η λίστα όχι μόνο δεν θα μειωθεί, αλλά θα συρρικνωθεί.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα βρετανικά ΜΜΕ εκτιμούσαν ότι θα ανάψει «πράσινο φως» για τουλάχιστον πέντε ελληνικά νησιά: Κεφαλονιά, Κω, Μύκονο, Σαντορίνη και Ζάκυνθο, ενώ θεωρούσαν πιθανό και το «άνοιγμα» Κέρκυρας, Λέσβου και Ρόδου.

Έτσι, η Ελλάδα, η Μάλτα, η Ιταλία, η Γαλλία και άλλοι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί, είναι καλύτερο να αποφεύγονται για τους Βρετανούς, μετά από «ισχυρή σύσταση».

Όταν επιστρέφουν από τις διακοπές τους από χώρες της «πορτοκαλί» λίστας, οι Βρετανοί τουρίστες πρέπει να μένουν σε καραντίνα στο σπίτι τους για 10 ημέρες. Επίσης, πρέπει να κάνουν τρία μοριακά τεστ, ένα πριν φύγουν και δύο αφού επιστρέψουν από το ταξίδι τους. Σε περίπτωση που δεν κάνουν τα προαναφερθέντα, αντιμετωπίζουν πρόστιμα 1.750 λιρών (περίπου 2.000 ευρώ). 

Τι ισχύει για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης

Η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε επίσης να μην εντάξει καμία νέα χώρα στην «πράσινη λίστα», αντιθέτως μετέφερε άλλες επτά από την «πορτοκαλί» στην «κόκκινη».

Πρόκειται για το Αφγανιστάν, το Μπαχρέιν, την Κόστα Ρίκα, την Αίγυπτο, τη Σρι Λάνκα, το Σουδάν, το Τρινιντάντ και Τομπάγκο. Όλες οι αλλαγές θα τεθούν σε εφαρμογή από τις 4 π.μ. της Τρίτης, 8 Ιουνίου.

«Το ποσοστό θετικότητας σχεδόν διπλασιάστηκε από την τελευταία αξιολόγηση της Πορτογαλίας», είπε ο υπουργός Μεταφορών της χώρας εξηγώντας στους δημοσιογράφους τους λόγους για τους οποίους το Λονδίνο έλαβε αυτήν την απόφαση.

Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας της χώρας, Ματ Χάνκοκ, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να προστατεύσουμε την πρόοδο που έχουμε κάνει, επιτρέποντας παράλληλα τα ταξίδια, όπου αυτό είναι ασφαλές. Πρέπει να ακολουθούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα».

Ο Μπόρις Τζόνσον είναι αποφασισμένος η χώρα να απαλλαγεί από όλους τους περιορισμούς στις 21 Ιουνίου και είχε προειδοποιήσει ότι αν χρειαστεί, θα προχωρήσει σε σκληρά μέτρα.

Τι σημαίνει για μια χώρα να είναι στην «πράσινη» λίστα

  • Ο ταξιδιώτης πριν την αναχώρησή του πρέπει να κάνει τεστ και να έχει αποδείξεις για το αρνητικό αποτέλεσμα.
  • Να έχει κλείσει ραντεβού για τεστ τη δεύτερη ημέρα της επιστροφής του.
  • Να συμπληρώσει το φυλλάδιο PLF.
  • Εάν το τεστ κατά την επιστροφή είναι αρνητικό, ο ταξιδιώτης δεν χρειάζεται να παραμείνει σε καραντίνα.

EasyJet : Τεράστιο πλήγμα

«Η απόφαση αυτή ουσιαστικά αποκόπτει το Ηνωμένο Βασίλειο από τον υπόλοιπο κόσμο», προειδοποίησε η αεροπορική εταιρεία easyJet σε μια ανακοίνωσή της.

Οι μετοχές της easyJet, της IAG που ανήκει στη British Airways και της Jet2 κατέγραψαν πτώση 5% ενώ της Ryanair και της TUI υποχωρούσαν κατά 4%, εν μέσω του φόβου ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να χάσει άλλη μια θερινή τουριστική σεζόν, στο αποκορύφωμα της οποίας, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, εκατομμύρια Βρετανοί συνήθως ταξιδεύουν στη νότια Ευρώπη.

Με βάση το βρετανικό σύστημα, τα ταξίδια στις χώρες που χαρακτηρίζονται «κόκκινες» ή «πορτοκαλί» δεν απαγορεύονται, όμως αποθαρρύνονται. Χώρες όπως η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στην «πορτοκαλί» λίστα, που σημαίνει ότι όσοι επιστρέφουν από αυτές θα πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα στο σπίτι τους για 10 ημέρες και να υποβληθούν δύο φορές σε διαγνωστικό τεστ.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είχε προειδοποιήσει την ταξιδιωτική βιομηχανία ότι προτεραιότητά του είναι να προστατεύσει το πρόγραμμα ανοσοποίησης του πληθυσμού. «Θέλω να ξέρετε ότι δεν θα διστάσουμε να μεταφέρουμε χώρες από την πράσινη στην πορτοκαλί ή την κόκκινη λίστα αν χρειαστεί. Η προτεραιότητα είναι να συνεχίσουμε τους εμβολιασμούς, να προστατεύσουμε τους ανθρώπους αυτής της χώρας», τόνισε.

Οι εταιρείες επικρίνουν την κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι είναι υπερβολικά επιφυλακτική και επισημαίνουν ότι η αύξηση στα ποσοστά των εμβολιασμών και τα τεστ μπορούν να καταστήσουν ασφαλές το ταξίδι.