Η πρόοδος στις διπλωματικές συνομιλίες με τη Ρωσία θα είναι «δύσκολη» αν η Μόσχα διατηρήσει «το πιστόλι στον κρόταφο της Ουκρανίας» και δεν δεσμευτεί να αποκλιμακώσει την κατάσταση, προειδοποίησε την Τετάρτη ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν.

«Το πραγματικό ερώτημα είναι αν η Ρωσία αντιμετωπίζει με σοβαρότητα το θέμα της διπλωματίας», είπε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ουάσινγκτον μαζί με την ομόλογό του της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ.

Οι συνομιλίες μεταξύ της Δύσης και της Μόσχας είναι προγραμματισμένες για την επόμενη εβδομάδα.

«Είναι πολύ δύσκολο να επιτύχουμε πραγματική πρόοδο σε όλους τους τομείς μέσα σε μια ατμόσφαιρα κλιμάκωσης και απειλών, με το πιστόλι στον κρόταφο της Ουκρανίας», πρόσθεσε.

Οι Ευρωπαίοι, οι Αμερικανοί και το Κίεβο κατηγορούν εδώ και πολλές εβδομάδες τη Ρωσία ότι συγκεντρώνει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία, ενόψει μιας πιθανής εισβολής. Απείλησαν πολλές φορές ότι θα επιβάλουν κυρώσεις «άνευ προηγουμένου» αν το Κρεμλίνο περάσει στην πράξη.

Η Ρωσία από την πλευρά της ζητά εγγυήσεις ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επεκταθεί προς τα ανατολικά, φτάνοντας στα σύνορά της.

Οι αμερικανορωσικές συνομιλίες θα ξεκινήσουν την Δευτέρα στη Γενεύη και θα ακολουθήσουν η σύνοδος Ρωσίας-ΝΑΤΟ και εκείνη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

«Δεν μπορεί να υπάρξει απόφαση για την ασφάλεια στην Ευρώπη χωρίς την Ευρώπη. Είναι κρίσιμης σημασίας (…) να εμπλακούν οι εταίροι στην Ευρώπη», είπε από την πλευρά της η Αναλένα Μπέρμποκ.

«Δεν θα γίνει τίποτα στην Ευρώπη χωρίς την Ευρώπη. Όχι μόνο πλήρης συντονισμός και διαβουλεύσεις, αλλά και συμμετοχή» της Ευρώπης, υποσχέθηκε ο Μπλίνκεν.

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανέλαβε επίσης, με μεγαλύτερη σαφήνεια συγκριτικά με το παρελθόν, ότι η Γερμανία θα πρέπει να εμποδίσει τη λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 εάν η Ρωσία επιτεθεί στην Ουκρανία. Εξήγησε ότι ο αγωγός αυτός, που θεωρείται πιθανό μέσο πίεσης των Ρώσων απέναντι στην Ευρώπη, μπορεί να μετατραπεί αντιθέτως σε μοχλό πίεσης της Ευρώπης απέναντι στη Ρωσία.

Η Μπέρμποκ, η οποία υιοθέτησε μια παρόμοια στάση τις τελευταίες εβδομάδες αλλά δεν είναι κατ’ ανάγκη στο ίδιο μήκος κύματος με τον σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, απάντησε αόριστα, παραπέμποντας σε μια αμερικανογερμανική συμφωνία που επιτεύχθηκε το περασμένο καλοκαίρι για το θέμα αυτό.

Ο αγωγός είναι έτοιμος να λειτουργήσει και να μεταφέρει αέριο στην Ευρώπη, διαβεβαίωσε τον Δεκέμβριο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, όμως η Γερμανία ανέβαλε τη διαδικασία πιστοποίησής του.