Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα κάνει «ό,τι είναι δυνατό» για να αφεθούν ελεύθεροι 17 πολίτες της χώρας και του Καναδά που απήγαγε συμμορία στην Αϊτή, διαβεβαίωσε από το Κίτο, την πρωτεύουσα του Ισημερινού, όπου ξεκίνησε περιοδεία στη Λατινική Αμερική, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, ο Άντονι Μπλίνκεν, ενώ στο Πορτ-ο-Πρενς γινόταν γνωστό πως οι απαγωγείς απαιτούν λύτρα 17 εκατομμυρίων δολαρίων.

Οι αμερικανικές αρχές είναι «αδιάκοπα» επικεντρωμένες «στο ζήτημα αυτό», σημείωσε ο κ. Μπλίνκεν. «Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να συμβάλουμε να επιλυθεί η κρίση αυτή», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πως ομάδα του Ομοσπονδιακού Γραφείου Έρευνας (FBI) εργάζεται πάνω στην υπόθεση.

«Δυστυχώς, πρόκειται για σύμπτωμα του πολύ μεγαλύτερου προβλήματος ως προς την κατάσταση ασφαλείας» στην Αϊτή, η οποία έχει γίνει «απλώς αφόρητη», πρόσθεσε ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ.

Οι απαγωγείς που άρπαξαν το Σάββατο 17 πολίτες των ΗΠΑ και του Καναδά –ανάμεσά τους πέντε παιδιά– σε ανατολικό προάστιο της αϊτινής πρωτεύουσας ζητούν λύτρα 17 εκατομμυρίων δολαρίων, επιβεβαίωσαν χθες Τρίτη στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγές προσκείμενες στα σώματα ασφαλείας υπό τον όρο να μην κατονομαστούν.

Μέλη της συμμορίας «400 Mawozo», που ελέγχει εδώ και μήνες την περιοχή όπου κυκλοφορούσε το Σάββατο ομάδα ιεραποστόλων και μελών των οικογενειών τους, αξιώνουν να τους δοθεί 1 εκατομμύριο δολάρια για κάθε όμηρο, κατά τις πληροφορίες που συγκέντρωσε το πρακτορείο ειδήσεων.

Ο Λιστ Κιτέλ, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Αϊτής, επιβεβαίωσε την εμπλοκή της συγκεκριμένης συμμορίας, δηλώνοντας στην εφημερίδα Washington Post ότι οι απαγωγείς απαιτούσαν τεράστια ποσά, που πάντως μειώθηκαν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Διευκρίνισε ότι η ομάδα του δεν πήρε μέρος στις διαπραγματεύσεις.

Την Κυριακή, η οργάνωση Christian Aid Ministries, της οποίας είναι μέλη οι ιεραπόστολοι που απήχθησαν, ανέφερε πως η ομάδα της που απήχθη αποτελείται από «πέντε άνδρες, επτά γυναίκες και πέντε παιδιά», χωρίς να διευκρινίσει τις ηλικίες τους.

Η θρησκευτική οργάνωση, με έδρα την πολιτεία Οχάιο, σημείωσε πως τα μέλη της επέστρεφαν έπειτα από επίσκεψη σε ορφανοτροφείο όταν απήχθησαν.

Τον Απρίλιο, δέκα άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο πολίτες Γαλλίας – ένας Γάλλος ιερέας και μια Γαλλίδα μοναχή –, απήχθησαν για 20 ημέρες από τη συμμορία «400 Mawozo» στην ίδια περιοχή, ανάμεσα στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς και στα σύνορα με τη Δομινικανή Δημοκρατία.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατατάσσει την Αϊτή στον κατάλογο των χωρών όπου δίνει οδηγία να μην ταξιδεύουν οι πολίτες της, κυρίως εξαιτίας της έξαρσης των απαγωγών, με θύματα «συχνά» Αμερικανούς.