Τέσσερα σχολεία της UNICEF σε καταυλισμούς προσφύγων Ροχίνγκια στο Μπανγκλαντές καταστράφηκαν τη Δευτέρα το βράδυ από πυρκαγιά, ανακοίνωσαν σήμερα οι Αρχές, οι οποίες έκαναν λόγο για «ατύχημα», ενώ η UNICEF κατήγγειλε «εμπρησμό».
Σύμφωνα με τον Ραζουάν Χάγιατ, τον αξιωματούχο που είναι αρμόδιος για τους πρόσφυγες στο Μπανγκλαντές, τα σχολεία αυτά, τα οποία ήταν άδεια την ώρα που ξέσπασε η φωτιά, είχαν κατασκευαστεί με εύφλεκτα υλικά και το ξέσπασμα της πυρκαγιάς οφείλεται σε τυχαίους λόγους.
«Διεξάγουμε έρευνα. Ωστόσο πιστεύουμε ότι πρόκειται για ατύχημα. Τα κέντρα αυτά (εκπαίδευσης) δεν είναι μόνιμες δομές» διευκρίνισε ο αξιωματούχος σε δηλώσεις που έκανε στο AFP.
Ωστόσο η UNICEF καταδίκασε στον λογαριασμό της στο Twitter «έναν εμπρησμό, μια επίθεση κατά τεσσάρων κέντρων μάθησης στους καταυλισμούς προσφύγων Ροχίνγκια του Κοξ Μπαζάρ» στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.
Η UNICEF σημείωσε ότι «το περιστατικό αυτό εγείρει ακόμη περισσότερα εμπόδια στην εκπαίδευση των περισσότερων από 300 παιδιών προσφύγων, που βρίσκονται ήδη σε δυσμενή θέση» και ότι θα «υπολογίσει τις ζημιές της επίθεσης» για να ξαναχτίσει τα σχολεία αυτά το ταχύτερο δυνατό.
Την περασμένη Πέμπτη μια πυρκαγιά είχε ήδη καταστρέψει τον τεράστιο καταυλισμό της Ναγιαπάρα, στο νοτιοανατολικό τμήμα του Μπανγκλαντές. Περισσότερα από 500 «αυτοσχέδια» σπίτια, φτιαγμένα από φύλλα και μπαμπού, κάηκαν αφήνοντας άστεγους περισσότερους από 2.000 πρόσφυγες Ροχίνγκια.
Ο Χάγιατ ανακοίνωσε επίσης ότι οι Αρχές ξεκίνησαν έρευνα για τα αίτια της πυρκαγιάς, αλλά, σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή είναι πιθανόν να προκλήθηκε από σόμπα αερίου, μια συσκευή που χρησιμοποιούν πολύ οι πρόσφυγες.
Η UNICEF έχει φτιάξει περίπου 2.500 εκπαιδευτικά κέντρα στους 34 καταυλισμούς προσφύγων της μεθοριακής περιοχής Κοξ Μπαζάρ. Περίπου 240.000 παιδιά Ροχίνγκια φοιτούσαν εκεί πριν από την πανδημία του νέου κορωνοϊού, αλλά αυτά έχουν κλείσει για μήνες λόγω των μέτρων που ελήφθησαν για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της COVID-19. Αυτά αναμένεται να ξανανοίξουν από τον ερχόμενο μήνα, σύμφωνα με εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.
Οι καταυλισμοί φιλοξενούν κυρίως περίπου 750.000 μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια, τα οποία εγκατέλειψαν το 2017 τη Μιανμάρ για να γλιτώσουν από επιχειρήσεις του στρατού και πολιτοφυλακές βουδιστών στο δυτικό τμήμα της χώρας αυτής, η οποία έχει κατηγορηθεί για εθνικές εκκαθαρίσεις.