Τα ξημερώματα της 21ης Νοεμβρίου του 2020, δηλαδή το περασμένο Σάββατο, ένας άγνωστος αριθμός στρατηγικών βομβαρδιστικών B-52 απογειωνόταν από τη βάση «Minot Air Force Base» της Βόρειας Ντακότα με προορισμό τη Μέση Ανατολή.
Ο αριθμός των βομβαρδιστικών που συμμετείχαν στην αποστολή είναι άγνωστος ακόμη. Την τελευταία φορά που σηκώθηκαν τα γιγαντιαία βομβαρδιστικά ήταν τον Ιανουάριο που μας πέρασε. Έξι Β-52 είχαν απογειωθεί για να προσγειωθούν στην αμερικανική βάση του Ντιέγκο Γκαρσία στον Ινδικό Ωκεανό.
Την επόμενη ημέρα ξεδιπλωνόταν στη Βαγδάτη η συντονισμένη αμερικανική επίθεση που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθεί το νούμερο 2 της στρατιωτικής ιεραρχίας του Ιράν και το νούμερο 1 του σχεδιασμού της περσικής διείσδυσης στη Μέση Ανατολή. Επρόκειτο για τον αρχηγό των Επαναστατικών Φρουρών, τον στρατηγό Κασέμ Σουλεϊμάνι.
Αυτή τη φορά η πτήση των Β-52 από τη Βόρεια Ντακότα δεν είχε σχέση με κάποια αποστολή δολοφονίας κάπου στη Μέση Ανατολή. Η πτήση ήταν προφανώς ένα μήνυμα προς πολλούς αποδέκτες ένα μόλις 24ωρο πριν τη μυστική συνάντηση σε ένα θέρετρο της Ερυθράς Θάλασσας, στην περίφημη πόλη Νεόμ της Σαουδικής Αραβίας.
Η συνάντηση αυτή κρατήθηκε μυστική μέχρι την Κυριακή το βράδυ. Όταν δηλαδή ένα ιδιωτικό τζετ από το Ισραήλ προσγειωνόταν στο αεροδρόμιο της φουτουριστικής πόλης του σαουδαραβικού βασιλείου. Από τη μικρή σκάλα του ιδιωτικού αεροσκάφους κατέβηκαν δύο άντρες. Ο ένας ήταν ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ. Ο άλλος ήταν ο διοικητής της Μοσάντ. Κάπου στην πόλη, τους περίμεναν άλλοι δύο άνδρες, ο ένας ήταν ο πρίγκιπας Σαλμάν, ο αδιαμφισβήτητος πια ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας και διάδοχος του θρόνου. Ο άλλος ήταν ο Μάικ Πομπέο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο οποίος βρισκόταν στις τελευταίες στιγμές της τελευταίας αποστολής του ως Αμερικανός αξιωματούχος εν ενεργεία.
Μετά από πέντε ώρες, το ιδιωτικό αεροσκάφος από το Ισραήλ επέστρεφε με ασφάλεια πίσω στο Τελ Αβίβ. Πάνω από τον ουρανό της Μέσης Ανατολής εξακολουθούσαν να πετούν τα γιγαντιαία αμερικανικά βομβαρδιστικά τα οποία ίπτανται στη στρατόσφαιρα και μεταφέρουν την πυρηνική ισχύ των ΗΠΑ όπου Γης.
Κανείς δεν γνωρίζει τι ειπώθηκε μεταξύ του πρωθυπουργού του Ισραήλ και του πρίγκιπα Σαλμάν. Αυτό που με σιγουριά γνωρίζουν οι παρατηρητές είναι πως στο μενού υπήρχε μόνο ένα πιάτο. Το Ιράν. Μερικές ώρες πριν αναχωρήσει ο Νετανιάχου για την πόλη Νεόμ της Ερυθράς Θάλασσας, είχε προλάβει να δηλώσει δημοσίως πως η Αμερική δεν θα πρέπει να επανέλθει σε μία συμφωνία για τα πυρηνικά με την Τεχεράνη. Ο Νετανιάχου, γνωστός προστάτης και υποστηρικτής του Ντόναλντ Τραμπ, φρόντισε με αυτόν τον τρόπο να ξεκαθαρίσει στον Τζο Μπάιντεν, τον επερχόμενο πρόεδρο, πως θα βρει το Ισραήλ μπροστά του, όπως το είχε βρει μπροστά του και ο πρόεδρος Ομπάμα, όταν μαζί με τον Τζο Μπάιντεν, που ήταν τότε αντιπρόεδρος, είχαν σκαρώσει την περίφημη συνθήκη Ουάσινγκτον-Τεχεράνης για τα πυρηνικά.
Όμως ο συμβολισμός δεν περιορίζεται μόνο σε αυτό. Η παρουσία των ιπτάμενων υπερφρουρίων Β-52 στον ουρανό της Μέσης Ανατολής ταυτόχρονα με τη μυστική συνάντηση των Ισραηλινών με τους Σαουδάραβες παρουσία των Αμερικανών συνέβαινε την ώρα που η Ουάσινγκτον ανακοίνωνε τη σημαντική μείωση των δυνάμεών της σε Αφγανιστάν και Ιράκ από τις 15 Ιανουαρίου του 2021, δηλαδή πέντε μόλις μέρες πριν την αλλαγή φρουράς στον Λευκό Οίκο. Οι Αμερικανοί προφανώς ήθελαν να δείξουν πως στη Μέση Ανατολή χτίζεται μία νέα θεωρία νόμου και τάξης, αυτή τη φορά με εργολάβους και κατασκευαστές τους παλαιούς εχθρούς και νυν συμμάχους, δηλαδή το Ισραήλ, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και βεβαίως την Αίγυπτο και την Ιορδανία.
Τα βομβαρδιστικά Β-52 λειτούργησαν εν είδει παρανύμφων σε αυτό το αλλόκοτο διπλωματικό μπαλέτο που εξελίσσεται εδώ και μερικές εβδομάδες στη Μέση Ανατολή ανατρέποντας τα δεδομένα. Το μήνυμα είναι σαφές. Η Αμερική αποσύρεται, αλλά είναι σε θέση να χτυπήσει ανά πάσα στιγμή όπου αυτή επιλέξει σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη.
Δύο 24ωρα πριν, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπέγραφε με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μία συμφωνία τακτικής συμμαχίας και στρατηγικής εμβέλειας. Μερικά 24ωρα προηγουμένως, στην Αθήνα, είχε συναντηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Αιγύπτου στρατηγό Σίσι. Στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα είχε πραγματοποιηθεί στην Αθήνα μία ακόμα συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ.
Είναι προφανές πως κάτι καινούριο αρχίζει να οικοδομείται στις ακτές της Ανατολικής Μεσογείου και του Περσικού Κόλπου καλύπτοντας όλη τη Μέση Ανατολή, από τον Λίβανο μέχρι τη Σαουδική Αραβία.