Έντονα επικριτική είναι η κυβέρνηση του Μπανγκλαντές στην απόφαση της Ουάσινγκτον να αναστείλει τις εμπορικές της σχέσης με τη χώρα, λόγω των εξαιρετικά επικίνδυνων συνθηκών εργασίας, ένα γεγονός που ήρθε με τόσο τραγικό τρόπο στην επιφάνεια μετά την κατάρρευση του εμπορικού κέντρου Rana Plaza που κόστισε τη ζωή σε 1.127 εργαζόμενους.

Αξίζει να σημειωθεί πως η απόφαση αυτή έρχεται ένα χρόνο μετά από την αναθεώρηση των εργασιακών κανόνων ασφαλείας στην οποία υποτίθεται πως προχώρησε η κυβέρνηση του Μπαγκλαντές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εντύπωση προκαλεί η αντίδραση της Ντάκα που χαρακτηρίζει την απόφαση των ΗΠΑ ως σκληρή, προσπερνώντας το τραγικό δυστύχημα της 24ης Απριλίου και εξακολουθώντας να εμμένει στις απόψεις της περί βελτίωσης των συνθηκών στα εργοστάσια, καθώς μια τέτοια απόφαση δείχνει καταστροφική για μια οικονομία η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον κλάδο του ιματισμού.

Το υπουργείο Εξωτερικών στη Ντάκα χαρακτήρισε την κίνηση ως σκληρή, λέγοντας ότι η κυβέρνηση είχε λάβει σαφή μέτρα για τη βελτίωση της ασφάλειας στα εργοστάσια ιματισμού.

Υπενθυμίζεται πως μετά την κατάρρευση του Rana Plaza ακολούθησε σειρά έντονων διαμαρτυριών από τους εργαζομένους στον κλάδο των ενδυμάτων, κάτι το οποίο ευαισθητοποίησε σε μέγιστο βαθμό την ήδη αυξημένη διεθνή ανησυχία. Επίσης ανάγκασε και την κυβέρνηση της χώρας να εισαγάγει κάποιες μεταρρυθμίσεις, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνονται συνεχείς επιθεωρήσεις των κτηριακών εγκαταστάσεων με παράλληλη υιοθέτηση μέτρων τα οποία εισηγήθηκαν ξένοι οίκοι οι οποίοι αναθέτουν τις παραγγελίες τους στην εγχώρια βιομηχανία ένδυσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Παύλος Κιρκασίδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης