Η αιματοχυσία στη Γάζα, εξαιτίας των ανελέητων ισραηλινών βομβαρδισμών, δεν έχει τέλος. Ξεπερνούν πλέον τους 90 οι Παλαιστίνιοι που σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς που συνεχίζονται από αέρος και θαλάσσης, σε αντίποινα για τον φόνο τριών Ισραηλινών από πύραυλο που εκτοξεύθηκε από μαχητές της Χαμάς. Οι τραυματίες είναι πλέον εκατοντάδες.

Οι βομβαρδισμοί δεν σταμάτησαν ούτε με την έκκληση του γ.γ. του ΟΗΕ για άμεση κατάπαυση του πυρός, καθώς κατευθυνόταν στην Αίγυπτο, για να πάρει μέρος στις συνομιλίες για ανακωχή. Η Χαμάς, που διοικεί τη Λωρίδα της Γάζας, θεωρείται από τους Αμερικανούς και τα μέλη της Ε.Ε. ως «τρομοκρατική οργάνωση». Η αλήθεια όμως είναι πως αποτελεί «παιδί» της ευρύτερης ισλαμικής οργάνωσης των Αδελφών Μουσουλμάνων που τώρα είναι πλέον κυβέρνηση στην Αίγυπτο.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Nετανιάχου, δήλωσε την Κυριακή ότι είναι έτοιμος να «επεκτείνει την επιχείρηση», έχοντας ήδη διατάξει την επιστράτευση 75.000 εφέδρων. Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι, δήλωσε πως ενδεχόμενη ισραηλινή επίγεια επιχείρηση θα έχει «εξαιρετικά δυσάρεστες επιπτώσεις», λέγοντας πως «η Αίγυπτος δεν πρόκειται να την ανεχθεί ούτε ο ελεύθερος κόσμος».

Ο Αραβικός Σύνδεσμος, που είχε έκτακτη σύνοδο στο Κάιρο την Κυριακή, στέλνει αντιπροσωπεία υπουργών Εξωτερικών στη Γάζα αύριο, όπου έχει ανακοινωθεί πως θα πάει και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Οι «Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις», όπως αποκαλούνται οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ, ανακοίνωσαν ότι τη διάρκεια της νύχτας «βομβαρδίστηκαν 80 στόχοι», που περιελάμβαναν στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Χαμάς, αποθήκες και αστυνομικούς σταθμούς. Συνολικά, οι Ισραηλινοί έχουν ανακοινώσει ότι έχουν πλήξει 1.350 στόχους από την Τετάρτη, οπότε ξεκίνησαν οι εναέριοι και θαλάσσιοι βομβαρδισμοί της Γάζας.

Πάντως, τουλάχιστον οκτώ παιδιά βρήκαν τον θάνατο από τα ισραηλινά πυρά την Κυριακή στη Γάζα. Η ισραηλινή εφημερίδα «Χααρέτζ», προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, έγραψε πως «από τεχνικό λάθος επλήγη κατοικία δίπλα σε περασμένο στόχο». Η Αίγυπτος πρωτοστατεί στην προσπάθεια να επιτύχει έναν ειρηνικό διακανονισμό, έχοντας προσκαλέσει τόσο Ισραηλινούς αξιωματούχους όσο και εκπροσώπους της Χαμάς στο Κάιρο για διαβουλεύσεις.

Ο διευθυντής του γραφείου του BBC στη Μέση ανατολή, Τζέρεμι Μπόουεν, εκφράζει φόβους πως «οι συγκρούσεις θα πάρουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις πριν συμφωνηθεί εκεχειρία». Η Χαμάς ανέλαβε τον έλεγχο της Γάζας το 2007, κερδίζοντας αποφασιστική νίκη στις εκλογές. Το Ισραήλ αποχώρησε από τα εδάφη της Λωρίδας της Γάζας το 2005, αλλά εξακολουθεί να τα έχει ασφυκτικά αποκλεισμένα, με επίγειες και θαλάσσιες δυνάμεις.


Επιμέλεια: Κώστας Μπετινάκης