Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να ενώσει τις δυνάμεις της με τη Ρωσία στη μάχη κατά της τρομοκρατίας αντί να επιβάλλει «παράλογες» και «αναποτελεσματικές» κυρώσεις, αναφέρει ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. Αυτή ήταν η απάντηση της Μόσχας στην παράταση για άλλους έξι μήνες των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας από την Ε.Ε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
«Στη μετα-σοβιετική εποχή (η στάση της Δύσης) μπορεί να εξηγηθεί από τον φόβο της αναδημιουργίας της ΕΣΣΔ, παρ’ όλο που ουδείς στην περιοχή ούτε που εξετάζει αυτό το ενδεχόμενο». Η δήλωση ανήκει στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν προς τον δημοσιογράφο Βλαντίμιρ Σολόβιεφ σε ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε από το τηλεοπτικό κανάλι Rossiya 1 την Κυριακή. 

«Δεν είναι μυστικό ότι τα πάντα έχουν γίνει προκειμένου να εμποδίσουν τη δημιουργία κοινού οικονομικού χώρου ανάμεσα στη Ρωσία, το Καζακστάν και τη Λευκορωσία -την τελωνειακή τους ένωση. Μέχρι πρόσφατα δεν ήθελαν ούτε συζήτηση για την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση (Αρμενία, Λευκορωσία, Καζακστάν, Κιργιστάν και Ρωσία). Κάτι που αποτελεί φανερή επέμβαση σε διεθνείς υποθέσεις» πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ρωσίας.

«Ωστόσο τώρα; Πλέον, η Δύση έχει κατανοήσει πόσο καταστροφική είναι αυτή η προσέγγιση» συμπλήρωσε.

Όσο για την κατάσταση στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο «επιβλήθηκε μετά το στηριζόμενο από τη Δύση πραξικόπημα της πλατείας Μαϊντάν (του Κιέβου) στα 2013-14.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έτσι η εξουσία παρέμεινε στους ολιγάρχες και η χώρα έχει τεθεί υπό διεθνή διακυβέρνηση, με όλες τις αποφάσεις να λαμβάνονται από το εξωτερικό. Με αποτέλεσμα την πτώση του επιπέδου ζωής, τη δραματική μείωση του ΑΕΠ και την αποβιομηχανοποίηση της χώρας» ανέφερε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Σε αντάλλαγμα για όλα αυτά, δόθηκε βίζα στους Ουκρανούς να ταξιδεύουν στην Ευρώπη. Άξιζε τον κόπο για αυτήν την όμορφη χώρα και τον υπέροχο λαό της;» αναρωτήθηκε ο Ρώσος πρόεδρος.

Επίσης, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε πως «παρ΄ όλο που η Σοβιετική Ένωση δεν υπάρχει εδώ και πλέον των δύο δεκαετιών, η Δύση εφαρμόζει πολιτική νοοτροπίας Ψυχρού Πολέμου».

Πηγή: rt.com
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης