Επιμέλεια: Φάνης Επιτροπάκης
Η παλιά πόλη της Μοσούλης, σύμφωνα με τους ιρακινούς διοικητές, θα πέσει. Οι ιρακινές δυνάμεις είναι πιο πολυάριθμες, καλύτερα εξοπλισμένες και υποστηρίζονται από τα πολεμικά αεροσκάφη της διεθνούς συμμαχίας. Το θέμα όμως είναι ότι χιλιάδες κάτοικοί της, έχουν παγιδευτεί.
Οι ιρακινές Ειδικές Δυνάμεις, η Ομοσπονδιακή Αστυνομία και η Δύναμη Άμεσης Επέμβασης, που υποστηρίζονται από τον Διεθνή Συνασπισμό υπό την αιγίδα της Ουάσιγκτον, άρχισαν να κινούνται σήμερα στον άξονα νοτιοδυτικά της παλιάς πόλης, στο πλαίσιο του τρίτου σκέλους της ολοκληρωτικής επίθεσης που εξαπελύθη το βράδυ της 16ης Οκτωβρίου, για την ανακατάληψη του τελευταίου μεγάλου οχυρού του ISIS, στο Ιράκ.
Μία επίθεση, από τις πλέον θανατηφόρες, από την εισβολή των Ηνωμένων Πολιτειών στη χώρα το 2003…
Σε αυτό το «κουβάρι» των στενών και πυκνοκατοικημένων δρόμων, σε περιοχές που εξακολουθούν να κατέχονται από την Daech στη δυτική Μοσούλη (πρόκειται περίπου για το 60% της Μοσούλης) παραμένουν παγιδευμένοι περίπου 600.000 άνθρωποι, , συμπεριλαμβανομένων των 400.000, οι οποίοι είναι αποκλεισμένοι στην παλιά πόλη. Ένας κάτοικος που κατάφερε να διαφύγει από την εμπόλεμη ζώνη, είπε: «Έτρεχα ανάμεσα σε πτώματα. Ήξερα από την αρχή ότι αυτό που έκανα ήταν ριψοκίνδυνο, αλλά δεν είχα που να μείνω. Το σπίτι μου έπεσε και αναγκάστηκα να εγκαταλείψω τα πάντα. Οι άνθρωποι πεινάνε στην παλιά πόλη. Ζούμε ένα δράμα. Το μόνο που έμεινε είναι η προσευχή». Ένας ακτιβιστής αναφέρει: «Οι τζιχαντιστές είχαν πιάσει τέσσερις ανθρώπους που προσπαθούσαν να φύγουν από την παλιά πόλη και τους σκότωσαν. Μάλιστα τρεις γυναίκες αρνήθηκαν να εκτελέσουν τη συγκεκριμένη διαταγή και τις έκαψαν ζωντανές. Όποιος προσπαθεί να διαφύγει και συλληφθεί καταδικάζεται σε θάνατο».
Νωρίτερα αυτό το μήνα όμως, ο συνασπισμός με επικεφαλής την Ουάσινγκτον, είχε κριθεί πιθανό «ότι ευθύνεται για τουλάχιστον 220 άμαχους που σκοτώθηκαν κατά λάθος από την πολεμική αεροπορία από το 2014 κι έπειτα» στην επέμβαση στο Ιράκ και τη Συρία. Εχθές ο Μπασάρ αλ-Κίκη, ο επικεφαλής του συμβουλίου της επαρχίας Νινευή, ανέφερε ότι «σώματα δεκάδων ακόμα παραμένουν θαμμένα κάτω από τα ερείπια» μετά την τελευταία βομβιστική επίθεση στη Μοσούλη, χωρίς να διευκρινίσει πότε και πού ακριβώς έγιναν οι επιδρομές αυτές.
Εντωμεταξύ από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης για την ανακατάληψη του δυτικού τμήματος της Μοσούλης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ -σε ένα μήνα- περίπου 200.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα πεδία των μαχών, σύμφωνα με τις ιρακινές αρχές.
Η συμμαχία της Δύσης, έχει ολοκληρώσει τις επιχειρήσεις στο ανατολικό μέρος της πόλης, τέλη Ιανουαρίου.
Ο ιρακινός στρατός συνεχίζει την επίθεση στη Δυτική Μοσούλη, που ξεκίνησε στις 19 Φεβρουαρίου. Στην παρούσα φάση, οι ιρακινοί αγωνίζονται στο δρόμο Φαρούκ, κοντά στο τέμενος Αλ-Νούρι, ένας από τους κύριους στόχους της Δυτικής Συμμαχίας. Αυτό το τζαμί έχει μια πολύ συμβολική αξία για την Daech, διότι από εκεί ο αρχηγός της σκοταδιστικής οργάνωσης Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, που ισχυρίζεται ότι είναι γνήσιος απόγονος του Προφήτη Μωάμεθ, ανακήρυξε τον Ιούλιο του 2014 με δημόσια εμφάνισή του στο βόρειο Ιράκ, τη Μοσούλη, ως το «παγκόσμιο Χαλιφάτο» του Ισλάμ.
Θυμίζουμε ότι ο Μπαγκντάντι το 2012, ερχόμενος σε πλήρη ρήξη με τον αρχηγό της Αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, αποφάσισε να διευρύνει τις επιχειρήσεις στη Βόρεια και Ανατολική Συρία, ιδρύοντας επίσημα το Ισλαμικό Χαλιφάτο του Ιράκ και της Συρίας (τον Απρίλιο του 2013), που ασπάζεται το δόγμα του σουνιτικού Ισλάμ, του θρησκευτικού κινήματος ουαχάμπι.
Οι ιρακινές δυνάμεις αγωνίζονται στις παρυφές της παλιάς πόλης για εβδομάδες, αλλά αντιμετωπίζουν σφοδρή αντίσταση από την τρομοκρατική ομάδα, που χρησιμοποιεί αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της επαρχίας Νινευή Νawfal Hammadi, της οποίας η Μοσούλη είναι η πρωτεύουσα.
«Η τρομοκρατική οργάνωση της Daech προσπαθεί να σταματήσει με κάθε τρόπο την πρόοδο των ιρακινών δυνάμεων στη Μοσούλη. Οι τζιχαντιστές συγκεντρώνουν οικογένειες στο ισόγειο ή στο υπόγειο σπιτιών και τις χρησιμοποιούν ως ανθρώπινες ασπίδες», σημείωσε ο κυβερνήτης με δήλωσή του, στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Έχουμε και εμείς οικογένειες, γυναίκες, παιδιά. Οι άμαχοι στη Μοσούλη είναι συμπατριώτες μας, αδέλφια μας και θα κάνουμε τα πάντα έτσι ώστε να μην υπάρξουν περαιτέρω απώλειες. Το καλό θα κερδίσει στο τέλος. Η παλιά πόλη θα πέσει», δήλωσε ο συνταγματάρχης Aaref, Διοικητής της πρώτης Ταξιαρχίας των δυνάμεων Άμεσης Επέμβασης (μονάδα ειδικά εκπαιδευμένων ανδρών της αντιτρομοκρατικής του Ιράκ).
Ο ΟΗΕ ζήτησε από την πλευρά του, από τις στρατιωτικές δυνάμεις που συμμετέχουν στις πολεμικές συγκρούσεις στη Μοσούλη «να κάνουν τα πάντα» για την προστασία των αμάχων.
Σύμφωνα με τους ιρακινούς διοικητές, ο ιρακινός στρατός έχει ζητήσει τη στήριξη από πολεμικά αεροσκάφη των ΗΠΑ και της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας, για την εξουδετέρωση και των τελευταίων ελεύθερων σκοπευτών από τη στέγη των τριων μεγάλων τριών κτηρίων της παλιάς πόλης, προκειμένου ν’ αρχίσει η πολιορκία στο τελευταίο μεγάλο κάστρο του ISIS.