Οι συγκρούσεις συνεχίζονται στη Μοσούλη και τα πράγματα περιπλέκονται όλο και περισσότερο για την τρομοκρατική οργάνωση της Daech, η οποία κρύβει τον αρχηγό της. Το πρόβλημα όμως για τις Ιρακινές δυνάμεις, που έχουν αναλάβει την απελευθέρωση του δυτικού τμήματος της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ, είναι ο άστατος καιρός. Ένα παχύ κάλυμμα σύννεφου περιορίζει την δυνατότητα παρέμβασης των δυνάμεων της αεροπορικής υποστήριξης.
Εν μέσω της συνεχιζόμενης μάχης για την κατάληψη της πόλης, ένας Αμερικανός πιλότος ενός F16 του Βελγίου, δίνει τις πρώτες του εντυπώσεις μετά τις 7.000 ώρες πτήσης από το 2014, στην περιοχή του Ιράκ.
«Στη Μοσούλη, παίζουμε ακόμη και με τα 4 και 5 μέτρα. Πρέπει να χτυπάμε με ακρίβεια» αναφέρει ο πιλότος που κατάγεται από το Τέξας και πετούσε μαζί με Βέλγους το τελευταίο έτος μετά από μία νέα συμφωνία συνεργασίας στον τομέα αυτόν, που επαναβεβαίωσε την στρατηγική συμμαχία που έχουν οι Βέλγοι με τους Αμερικανούς. «Ο καιρός αυτή την περίοδο δεν ήταν καλός. Η τελευταία αποστολή μου ήταν μια τυπική αποστολή σε περιοχή της Μοσούλης. Ο καιρός όμως ήταν «γκρίζος». Άφησα τρεις από τις τέσσερις βόμβες σε δύο σημεία». Η αποστολή του αυτή, διήρκεσε πέντε ώρες, κατά τη διάρκεια της οποίας με τη βοήθεια δύο ειδικών συσκευών βελγικής προέλευσης, το αεροσκάφος του ανεφοδιάστηκε τρεις φορές στη διάρκεια της πτήσης. «Δεν μπορώ να πω περισσότερα, για τις στρατιωτικές δράσεις αλλά σαφώς τα περισσότερα από τα χτυπήματά μας έχουν βρει στόχο» κατέληξε.
Ο πιλότος έγινε δεκτός με τιμές, από τον υπουργό Άμυνας του Βελγίου Στίβεν Βάνντεπουτ.
Τα στρατεύματα του εδάφους υποστηρίζονται από μαχητικά αεροσκάφη της διεθνούς συμμαχίας, αλλά και ελικόπτερα της ιρακινής πολεμικής αεροπορίας.
Τα έξι βελγικά αεροσκάφη παρέχουν το 5% της προσπάθειας που καταβάλλεται από αέρος, σε αυτόν τον πόλεμο, στην ιρακινή πόλη της Μοσούλης, στον οποίο αραβικές και δυτικές χώρες υποστηρίζουν την αεροπορία της διεθνούς συμμαχίας κατά της Daech, με χερσαίες δυνάμεις, ιρακινών, Κούρδων και ειδικών δυνάμεων.
Ένας πόλεμος που θα μπορούσε να διαρκέσει μέχρι το Σεπτέμβριο, καθώς «είναι δύσκολο να εξουδετερώσεις άμεσα τους ισλαμιστές, στα στενά σοκάκια της πυκνοκατοικημένης ιρακινής πόλης», σύμφωνα με τον Υποστράτηγο Βανσίνα, Διοικητή της βελγικής πολεμικής Αεροπορίας.
Θυμίζουμε εδώ ότι αεροσκάφη του συνασπισμού, ενισχύουν και τις δυνάμεις που επιτίθενται στο έδαφος της Ράκκα, το προπύργιο του ισλαμικού χαλιφάτου στη Συρία.
Το σύμβολο του σουνιτικού Ισλάμ πέφτει
Εδώ και πέντε μήνες, από τις 17 Οκτωβρίου, οι ιρακινές αρχές έχουν ξεκινήσει μια μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση προκειμένου να ξαναπάρουν τη Μοσούλη, το τελευταίο μεγάλο οχυρό των τζιχαντιστών, με την υποστήριξη της διεθνούς συμμαχίας κατά των αγωνιστών της Daech, υπό τη διοίκηση των ΗΠΑ.
Η απώλεια της Μοσούλης θα είναι ένα σημαντικό πλήγμα για τη σουνιτική οργάνωση (ένας από τους δύο βασικούς κλάδους του Ισλάμ) έστω κι αν η δυναμική του ISIS στη Συρία, είναι μεγαλύτερη απ’ ότι στο Ιράκ, καθώς μόνο το 20% των Ιρακινών είναι Σουνίτες.
Στη Συρία το ποσοστό των πολιτών που ασπάζεται το πολυπληθέστερο δόγμα του Ισλάμ, αγγίζει το 60%.
Ώρες πριν την τελική επίθεση…
Οι ιρακινές ειδικές δυνάμεις προετοιμάζονται για την επικείμενη επίθεση κοντά στο κέντρο της παλιάς πόλης της Μοσούλης, στο Μεγάλο Τζαμί, το οποίο είναι περικυκλωμένο.
Πρόκειται για το τέμενος al-Νούρι, απ’ όπου ο Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι τον Ιούλη του 2014 κάλεσε όλους τους μουσουλμάνους να τον «υπακούσουν», λίγες μέρες μετά την ανακήρυξη της Μοσούλης, ως «χαλιφάτο» του.
«Οι δυνάμεις μας στην παρούσα φάση απέχουν 600 μέτρα από το Μεγάλο Τζαμί της Μοσούλης» είπε ο επικεφαλής των δυνάμεων Άμεσης Επέμβασης (υπάγεται στο Υπουργείο Εσωτερικών της χώρας) του Ιράκ, Φίρας αλ Ζουέιντι, τονίζοντας την πολυπλοκότητα των δραστηριοτήτων στον τομέα αυτό.
Με το μιναρέ να δεσπόζει στον ορίζοντα της πόλης, στην οποία οι τζιχαντιστές μάχονται με όλες τις δυνάμεις τους, ο συνταγματάρχης Φαλλάχ και οι άντρες του επιχειρούν σύμφωνα πάντα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, να πάρουν ένα κτήριο που κλειδώνει την νότια είσοδο της ιστορικής περιοχής.
«Αυτή η μάχη θα κρίνει πολλά. Αν η Μοσούλη πέσει ο πόλεμος στην ουσία εδώ, τελειώνει. Αν κατακτήσουμε την Παλιά Πόλη, το υπόλοιπο μέρος θα καταρρεύσει. Γι’ αυτούς άλλωστε είναι και συμβολικό το μέρος αυτό», ανέφερε ο Ιρακινός συνταγματάρχης και συμπλήρωσε: η δυσκολία είναι ότι χιλιάδες άμαχοι είναι παγιδευμένοι σε αυτή την περιοχή. Σε αυτά τα παλαιά κτήρια της Μοσούλης, υπάρχουν εκατοντάδες δωμάτια σε υπόγεια, όπου οι πολίτες παραμένουν κλειδωμένοι διότι αν επιχειρήσουν να διαφύγουν οι δυνάμεις της Daech θα τους σκοτώσουν».
«Αντιμετωπίζουμε εδώ τους καλύτερους μαχητές τους», δήλωσε ένας αξιωματικός, λίγα μέτρα μακριά από τα σημεία κρούσης. «Στο κάστρο τους έχουν τη δυνατότητα να ρίχνουν βόμβες από τον ουρανό μέσω τροποποιημένων drone. Οι μάχες είναι ανά δρόμο, σπίτι το σπίτι», συνόψισε.
Επιμέλεια: Φάνης Επιτροπάκης