Η τρομοκρατική ομάδα Ισλαμικό Χαλιφάτο συνεχίζει να χάνει έδαφος στη Μοσούλη με τις ιρακινές δυνάμεις να έχουν φτάσει πλέον έξω από τις πύλες του τελευταίου μεγάλου οχυρού των αγωνιστών της Daech, στην Παλιά Πόλη. Το έναυσμα όμως για την τελική επίθεση στο κάστρο των τζιχαντιστών, δεν έχει δοθεί ακόμη. Στο Ιράκ, η Διοίκηση Κοινών Επιχειρήσεων, που συντονίζει τον αγώνα κατά της EI (Ισλαμικό Χαλιφάτο) στη χώρα, ανακοίνωσε ότι οι επίλεκτες μονάδες κατά της τρομοκρατίας (CTS), ανέκτησαν και την επαρχία Moualemine, στη δυτική Μοσούλη.

«Προς το παρόν, δεν έχει δοθεί η διαταγή στα στρατεύματα για να προχωρήσουν εντός της Παλιας Πόλης, μια πυκνοδομημένη περιοχή όπου οι μάχες προμηνύονται πιο δύσκολες», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP), ο συνταγματάρχης Αμπντέλ Αμίρ αλ-Mohammedawi.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εν τω μεταξύ οι ελεύθεροι σκοπευτές των δυνάμεων ασφαλείας «χτενίζουν τις απελευθερωμένες περιοχές, προκειμένου να εξουδετερωθούν και οι τελευταίες βόμβες που άφησαν οι τζιχαντιστές σε δρόμους και σπίτια.

Χωρίς τον ηγέτη τους οι τζιχαντιστές…

Οι τζιχαντιστές είναι αναγκασμένοι πλέον να υπερασπιστούν το τελευταίο τους προπύργιο στο Ιράκ χωρίς τις στρατηγικές κατευθύνσεις που τους έδινε ο ηγέτης τους, Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, «ο οποίος βρίσκεται στη ζωή αλλά έχει φύγει από την Μοσούλη», σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο.
Ο Ιμπραήμ αλ Samarrai (το πραγματικό του όνομα), σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, άφησε την μεγάλη πόλη του βόρειου Ιράκ -την κύρια βάση της οργάνωσης στη Μοσούλη- για να κρυφτεί σε κάποιο χωριό της ερήμου (σύμφωνα με τους αμερικανούς), εστίαζοντας κυρίως στη δική του επιβίωση.

Ο επικεφαλής των μαχητών του ISIS έχει αφήσει πίσω στην Παλιά Πόλη, τους επιχειρησιακούς διοικητές με τους αδιάλλακτους οπαδούς του, σύμφωνα με τον αξιωματούχο της Ουάσινγκτον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο μυστηριώδης ηγέτης της Daech και «κυβερνήτης» όλων των μουσουλμάνων, κυνηγημένος από τις Ειδικές Δυνάμεις (Socom) και τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ (όπως και πριν από αυτόν, ο ηγέτης της Αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν), δεν έχει κυκλοφορήσει ούτε με μαγνητοφωνημένη ομιλία από τις αρχές Νοεμβρίου, δύο εβδομάδες μετά την έναρξη της μάχης της Μοσούλης, όταν καλούσε τους οπαδούς του να πολεμήσουν τους «άπιστους» και «να κάνουν τη ροή του αίματος τους ποταμό».

Ο αυτοαποκαλούμενος χαλίφης της Daech που παραμένει άφαντος, είχε πραγματοποιήσει μόνο μία δημόσια εμφάνιση στη Μοσούλη, τον Ιούλιο του 2014, λίγο μετά την κατάληψη της δεύτερης μεγαλύτερης ιρακινής πόλης από την οργάνωσή του.

Αν και ο Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι δεν έχει ορίσει επισήμως διάδοχό τους, εκτιμάται, από ιρακινές πηγές πληροφοριών, ότι αναπληρωτής του μπορεί να είναι ο Iyad al Obeidi, πρώην αξιωματικός ασφαλείας του Σαντάμ Χουσεΐν, επίσης γνωστός και ως Fadel Χάιφα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αναπόφευκτη η ήττα»

Ο τρομοκρατικός όμιλος, έχει χάσει το 65% των περιοχών που ήλεγχε από το καλοκαίρι του 2014 μέχρι και πριν λίγους μήνες και σχεδόν οι μισοί από τους μαχητές του έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα και με τον Hisham Αλ-Hashimi, συγγραφέα του βιβλίου «World of Daesh», ο οποίος μίλησε σε γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα μάλιστα με τους αμερικανούς, ο όμιλος της τζιχάντ σχεδιάζει μετά την αναμενόμενη ολοκληρωτική ήττα στη Μοσούλη, να αποσύρει τις δυνάμεις του στην κοιλάδα του Ευφράτη» στο δυτικό Ιράκ.

«Κάνουν σχέδια για να συνεχίσουν να λειτουργούν ως ψευδοκράτος, με επίκεντρο την κοιλάδα του Ευφράτη (ανατολικά της Συρίας και δυτικά του Ιράκ) μετά την πτώση της Μοσούλης», είπε.

«Η απελευθέρωση του κέντρου της πόλης είναι το πρώτο και πολύ σημαντικό βήμα για να ξεκινήσει η απελευθέρωση της Παλιάς Πόλης», δήλωσε ο συνταγματάρχης Mohammedawi, αναφερόμενος σε μια περιοχή στην καρδιά του «Μαργαριταριού του Βορρά», κοντά στο Μουσείο της Μοσούλης, όπου οι τζιχαντιστές είχαν οργανώσει την καταστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών, προκαλώντας τη διεθνή κατακραυγή.

Στο μεταξύ ανάμεσα στις 750 χιλιάδες που εξακολουθούν να υπάρχουν στη Μοσούλη, μόνο περίπου 50.000 πολίτες έχουν καταφέρει να διαφύγουν και να ενταχθούν σε καταυλισμούς εκτοπισμένων, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Την ίδια στιγμή εκατοντάδες άνθρωποι έχουν μείνει πια χωρίς τροφή.

Στη Μοσούλη, «ήμασταν ανθρώπινες ασπίδες γιατην Daech» λέει η Abdel Razak, 25 ετών σε γάλλο δημοσιογράφο. «Η ζωή ήταν δύσκολη, ήμασταν πεινασμένοι, τρώγαμε μόνο ψωμί και ταχίνι» δήλωσε μια άλλη κοπέλα εκ των εκτοπισμένων.

Επιμέλεια: Φάνης Επιτροπάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης