Η επίθεση που εξαπέλυσε η συμμαχία της Δύσης, το βράδυ της 16ης Οκτωβρίου στην έδρα της Daech στο βόρειο Ιράκ, με την υποστήριξη χιλιάδων ιρακινών στρατιωτών, υπό διοίκηση των ΗΠΑ, συνεχίζεται και οι μάχες έχουν μεταφερθεί πλέον στην Παλιά Πόλη μέσα στο κάστρο του ISIS στη Μοσούλη, απέναντι σε μία οργάνωση που εμφανίζει σημάδια διάλυσης.
Iσλαμικός φονταμενταλισμός
Η οργάνωση του Τζιχάντ, ISIL, δημιουργήθηκε το 1999, ορκιζόμενη πίστη στην Αλ-Κάιντα ενώ συμμετείχε στην ιρακινή εξέγερση μετά την εισβολή στο Ιράκ το 2003, από τις δυτικές δυνάμεις.
Η επικράτεια την οποία ελέγχει θεωρείται «ιερή», κυβερνάται με βάση τις πιο ακραίες εκδοχές της σαρία και έχει ανακηρυχθεί παγκόσμιο Xαλιφάτο τον Ιούνιο του 2014, ενώ ένα χρόνο πριν οι τζιχαντιστές του τρομοκρατικού ομίλου, είχαν επεκταθεί στη Συρία.
Το Ισλαμικό Χαλιφάτο του Ιράκ και της Συρίας είναι μαχητική ομάδα εξίσου επικίνδυνη με την αλ-Κάιντ (λέγεται από ειδικούς σαουδάραβες ερευνητές ότι απολαμβάνει τη στήριξη του Ιράν) ενώ απέκτησε σε σύντομο χρονικό διάστημα παγκόσμια φήμη, χρησιμοποιώντας τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και αναπτύχθηκε με την παραγωγή τεχνικών και κοινωνικών μέσων ενημέρωσης. Υπάρχει ακόμα «σκοτάδι» σε ορισμένα θέματα, που αφορούν στην οργάνωση ISIS, καθώς ελάχιστα είναι γνωστά σχετικά με τις σχέσεις της μαχητικής ομάδας με άλλες χώρες. Κατά τη διάρκεια του πολέμου του Αφγανιστάν, έγινε η «προετοιμασία» για την «ενεργοποίηση» του σχεδίου του λεγόμενου Χαλιφάτου. Επρόκειτο για ένα όραμα που φέρνει τα πολιτικά κινήματα του Ισλάμ και τις βίαιες θρησκευτικές ομάδες μαζί.
O πιο επικίνδυνος άνθρωπος στη γη
Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών αυτό ήταν και το όνειρο του 45χρονου αυστηρού σαλαφιστή και ηγέτη της τζιχαντιστικής οργάνωσης, Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι –είναι ακόμη ζωντανός- που ασπάζεται το δόγμα του σουνιτικού Ισλάμ και θεωρεί ότι προετοιμάζει την «τελική μάχη της Αποκάλυψης».
Ως επικεφαλής του Χαλιφάτου, θεωρεί ότι ασκεί θρησκευτική, πολιτική και στρατιωτική εξουσία σε ολόκληρο τον ισλαμικό κόσμο στο πλαίσιο της «εθνοκάθαρσης», όπως αποκαλούσε την αποστολή των «αγωνιστών» του στο βόρειο Ιράκ, από το καλοκαίρι του 2014 κι έπειτα.
Οι σαλαφιστές του ISIL σύμφωνα με τον μελετητή του μαχητικού Ισλαμισμού William McCants, καταδικάζουν τους οπαδούς του κοσμικού δικαίου και πιστεύουν ότι πρώτη προτεραιότητα είναι ο καθαρισμός της ισλαμικής κοινωνίας, πριν την «τελική Ημέρα της Κρίσεως» από το Θεό (Αλλάχ) και την άφιξη του Ιμάμ Μαχντί. Βασικός τους στόχος, είναι η καταπολέμηση των μη-μουσουλμανικών χωρών και πιστεύεται ότι σύντομα θα νικήσει τον στρατό της «Ρώμης» στην πόλη της Dabiq, σε εκπλήρωση της προφητείας.
Η οργάνωση δραστηριοποιείται σε 18 χώρες στον κόσμο με «υποκαταστήματα» στο Μαλί, την Αίγυπτο, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, τη Σομαλία, το Μπαγκλαντές, την Ινδονησία και τις Φιλιππίνες.
Εκτιμάται, ότι είχε μέχρι πριν μερικούς μήνες, ετήσιο προϋπολογισμό πάνω από $ 1 USD τρισεκατομμύρια και έως το καλοκαίρι του 2016, ενώ διέθετε δεκάδες χιλιάδες μαχητές.
Στις αρχές του 2015, η δημοσιογράφος Mary Anne Weaver υπολόγισε ότι το ήμισυ των αγωνιστών του ISIL είναι αλλοδαποί. Τον Σεπτέμβριο του 2015, η CIA έκανε λόγο για 30.000 ξένους μαχητές που είχαν προσχωρήσει στην οργάνωση του τζιχάντ.
Θεωρείται η οικονομικά ισχυρότερη τρομοκρατική οργάνωση παγκοσμίως, αφού με την κατάληψη της Μοσούλης η οργάνωση έλαβε έξτρα… βοήθεια από τη λεηλασία των τοπικών υποκαταστημάτων τραπεζών, ποσό που σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα, υπερβαίνει τα 280 εκατομμύρια ευρώ.
Το όνομα της ομάδας μεταφράζεται ποικιλοτρόπως ως «Ισλαμικό Χαλιφάτο του Ιράκ και της αλ-Σαμ (الدولة الإسلامية في العراق والشام που σημαίνει Ανατολή (ή Μεγαλύτερη Συρία)», «Ισλαμικό Χαλιφάτο του Ιράκ και της Συρίας» (χάριν συντομίας ISIS), ή ως «Ισλαμικό κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε» (ISIL) και από αραβόφωνους ως η οργάνωση της Daech.
Τους σκοτώνουν απλώς και μόνο επειδή είναι χριστιανοί…
Η τρομοκρατική οργάνωση των αγωνιστών της Daech έγινε ευρέως γνωστή για τα βίντεο με αποκεφαλισμούς χριστιανών αμάχων (που αποκαλούν «άπιστους») και στρατιωτών, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων όπως και για εγκλήματα πολέμου και την καταστροφή μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Μία ακτιβίστρια δήλωσε σε γαλλικό μέσο, ότι η οργάνωση είχε επιβάλλει καθεστώς τρόμου στην πόλη της Μοσούλης ενώ έξι τζιχαντιστές είχαν περικυκλώσει τον αδελφό της, ένας από αυτούς τον μαχαίρωσε και ο άλλος έλεγε «πυροβόλησέ τον».
Στις αρχές του 2015, το μικρό χωριό Αλ-wer δέχθηκε επίθεση από την Daech και οι περισσότεροι από τους κατοίκους του σφαγιάστηκαν, μόνο και μόνο επειδή ήταν χριστιανοί. Μάλιστα δύο γυναίκες που μιλάνε σε ειδικό ανταποκριτή, είδαν το εξής τρομακτικό: «Θυμόμαστε μία γυναίκα που αιμορραγούσε από τη μύτη, από τα αυτιά και τα μάτια της. Ήταν πραγματικά τρομερό»…
Σήμερα με την απελευθέρωσή τους, οι οικογένειές τους αναζητούν παρηγοριά στη θρησκεία και η κοινότητα τους τιμά τα θύματά της, ως μάρτυρες.
Χιλιάδες άμαχοι παγιδευμένοι από τους τζιχαντιστές
Συνεχίζοντας την επίθεσή τους για την εξάλειψη της ομάδας Ισλαμικό Χαλιφάτο (ΕΙ) της Μοσούλης, οι ιρακινές δυνάμεις προωθούνται προς την Παλιά Πόλη, απέναντι στους περίπου 1500 τζιχαντιστές που έχουν απομείνει για να υπερασπιστούν, το τελευταίο μεγάλο οχυρό τους. Όμως η μάχη, έχει γίνει πλέον σύνθετη.
Πρόκειται στην ουσία για ένα πυκνοκατοικημένο μέρος που θυμίζει λαβύρινθο, αποτελούμενο από πολλά μικρά σπίτια, τούνελ και δρομάκια, όπου η χρήση βαρέων όπλων μπορεί να θέσει σε κίνδυνο άμαχο πληθυσμό.
Με την ανακατάληψη αυτών των γειτονιών στη δυτική όχθη του ποταμού Τίγρη, που “κόβει” την πόλη στα δύο, οι κυβερνητικές δυνάμεις θα πάρουν πίσω ένα συμβολικό μέρος, το οποίο ο επικεφαλής της οργάνωσης της Daech, Αμπού Μπακρ αλ-Bagdhadi, με τη μοναδική έως και σήμερα δημόσια εμφάνισή του, τον Ιούλιο του 2014, είχε προχωρήσει στην ανακήρυξή του ως «Χαλιφάτο» στα εδάφη του Ιράκ και της Συρίας. Εκεί βρίσκεται και το τελευταίο μεγάλο οχυρό του ISIS.
Έχοντας κατακτήσει στο τέλος Ιανουαρίου τις ανατολικές συνοικίες της Μοσούλης, οι ιρακινές δυνάμεις ξεκίνησαν την τρίτη φάση της επίθεσης δυτικά της πόλης, από τις 19 Φεβρουαρίου και ανέκτησαν τον έλεγχο της έδρας της κυβέρνησης της επαρχίας της Νινευή -της οποίας η Μοσούλη είναι η πρωτεύουσα- ενώ ανακατέλαβαν το σιδηροδρομικό σταθμό.
Ο Υποστράτηγος της ταξιαρχίας των δυνάμεων Άμεσης Επέμβασης (ΕΕΑ), Μαχντί Abdallah, δήλωσε ότι οι ιρακινές δυνάμεις κινούνται δυτικά στην Παλιά Πόλη, αμέσως μετά τη φημισμένη μεταλλική γέφυρα, που βρίσκεται στην είσοδο του τελευταίου μεγάλου οχυρού των τζιχαντιστών, μια περιοχή, στην οποία έλαβαν χώρα μεγάλες μάχες την περασμένη Δευτέρα και την Τρίτη.
«Η επίθεση συνεχίζεται αλλά εδώ τα πράγματα γίνονται επικίνδυνα. Υπάρχουν μεγάλα κτίρια στις στέγες των οποίων βρίσκονται ακροβολισμένοι ελεύθεροι σκοπευτές, ενώ ο εχθρός κρύβεται σε υπόγεια και κατακόμβες ακόμη και σε κοντινές σπηλιές πριν την έρημο», είπε.
«Όλοι οι άνδρες που παραμένουν εδώ από την Daech συγκεντρώθηκαν στην παλιά πόλη. Μας περιμένουν. Από άποψη τακτικής, είναι φυσιολογικό, θα είναι έτοιμοι. Έχουν σκάψει σήραγγες που διαπερνούν τα τείχη. Οι δρόμοι είναι μικρής έκτασης και πολύ στενοί για τεθωρακισμένα οχήματα τα οποία παρεμποδίζονται και από τις οχυρώσεις και θα πρέπει πια να προχωρήσουμε με τα πόδια» εξηγεί ο Υποστράτηγος.
«Η κατάσταση στα δυτικά, ειδικά στην παλιά πόλη, είναι πολύ χειρότερη από την Ανατολή. Στους δρόμους, ακολουθείται η ίδια τακτική της απόκρυψης. Αγωνιστές της Daech κρύβονται ακόμα και κάτω από τα ερείπια σπιτιών. Το πρόβλημα όμως είναι άλλο. Οι τζιχαντιστές που είναι ακόμα εδώ θέλουν να πεθάνουν. Οι στρατιώτες μας θέλουν να ζήσουν», λέει ο συνταγματάρχης της ΕΕΑ, Aaref.
180.000 εκτοπισμένοι
«Σε αυτό το αστικό περιβάλλον το χειρότερο πράγμα είναι ο φόβος για τους πολίτες», δήλωσε θορυβημένη η Lise Grande, συντονιστής της ανθρωπιστικής οργάνωσης του ΟΗΕ για το Ιράκ.
«Οι άνθρωποι που φεύγουν μας είπαν ότι είναι πολύ δύσκολη και η είσοδος αλλά και η έξοδος από την Παλιά Πόλη. Οι οικογένειες δέχθηκαν πυροβολισμούς και είναι σε κίνδυνο είτε μείνουν, είτε αποφασίσουν να φύγουν, ανέφερε σε δήλωσή της. «Είναι φρικτό. Εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι παγιδευμένοι σε μια κατάσταση τρομερού κινδύνου» προσέθεσε.
Σύμφωνα με την ιρακινή κυβέρνηση, περισσότεροι από 180.000 άνθρωποι έχουν φύγει από τα σπίτια τους στη Μοσούλη.
Από αυτούς, περίπου 111.000 άνθρωποι έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε 17 στρατόπεδα και στα κέντρα υποδοχής στην περιοχή της Μοσούλης, ενώ οι υπόλοιποι, συχνά φιλοξενούνται από συγγενείς.
Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι ο αριθμός των εκτοπισμένων θα μπορούσε να αυξηθεί, καθώς οι ιρακινές δυνάμεις προωθούνται στην καρδιά της Μοσούλης.
Την ίδια στιγμή οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προετοιμάζονται για την πιθανότητα 300.000 έως 320.000 επιπλέον άμαχοι, να εγκαταλείψουν τις επόμενες εβδομάδες την πόλη, σύμφωνα με το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA).
Θυμίζουμε ότι πριν από την κατάληψη της Μοσούλης, τον Ιούνιο του 2014 ο πληθυσμός της πόλης υπολογιζόταν σε δύο εκατομμύρια κατοίκους.
Φάνης Επιτροπάκης