Σε ασφυκτικό κλοιό βρίσκεται πλέον σημαντικός αριθμός ουκρανικών πόλεων από τα ρωσικά στρατεύματα, που εντείνουν τις επιθέσεις με συνεχείς βομβαρδισμούς. Η πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, είναι περικυκλωμένο. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πάρει θέσεις γύρω από την πόλη.

Παράλληλα έχουν αποκλείσει τη Μαριούπολη στη νότια Ουκρανία, όπου χιλιάδες άνθρωποι υφίστανται μια καταστροφική πολιορκία. Επιπλέον περικυκλωμένες παραμένουν οι πόλεις Χάρκοβο, Τσερνίγκοφ, Σούμι ενώ εν αναμονή της ρωσική επίθεσης βρίσκεται η Οδησσός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το μεσημέρι του Σαββάτου, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απηύθυνε αυστηρό μήνυμα προς τον Ρώσο πρόεδρο σε νέο του διάγγελμα λέγοντας πως «αν θέλει να καταλάβει το Κίεβο θα πρέπει να ισοπεδώσει την πόλη».

Επίσης, πρόσθεσε ότι «διαπιστώνεται πρόοδος μεταξύ των αντιπροσωπειών Ουκρανίας-Ρωσίας», λέγοντας πως «οι συζητήσεις τους προχωρούν πάνω σε συγκεκριμένα θέματα και όχι σε τελεσίγραφα, όπως γίνονταν τις προηγούμενες φορές».

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης δήλωσε πάντως, ότι θα παραμείνουν ανοιχτοί ανθρωπιστικοί διάδρομοι από ουκρανικές πόλεις και χωριά, περιλαμβανομένης της Μαριούπολης που υφίσταται ανθρωπιστική καταστροφή, προσθέτοντας ότι ελπίζει πως η Ρωσία θα τηρήσει την κατάπαυση του πυρός.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν νωρίτερα το Σάββατο ότι ήχησαν σειρήνες συναγερμού για αεροπορική επιδρομή σε όλη την ουκρανική επικράτεια, ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις Κίεβο, Οδησσό, Ντνίπρο και Χάρκοβο.

Δείτε live εικόνα από το Κίεβο:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Μεγάλη ρωσική στρατιωτική φάλαγγα διασκορπίστηκε μερικώς βόρεια του Κιέβου

Σύμφωνα με τις βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών μια μεγάλη ρωσική στρατιωτική φάλαγγα διασκορπίστηκε μερικώς βόρεια του Κιέβου.

«Πιθανόν θα υποστήριζε μια ρωσική απόπειρα να περικυκλωθεί η πόλη. Θα μπορούσε επίσης να αποτελεί μέρος μιας προσπάθειας της Ρωσίας να μειώσει την ευαλωτότητά της στις αντεπιθέσεις των Ουκρανών, που έχουν επιφέρει σημαντικό κόστος στις ρωσικές δυνάμεις», έγραψε στο Twitter το βρετανικό υπουργείο Άμυνας. «Την ώρα που οι μάχες συνεχίζονται βορειοδυτικά του Κιέβου, ο όγκος των ρωσικών χερσαίων δυνάμεων βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε απόσταση περίπου 25 χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης», πρόσθεσε το υπουργείο.

Περίπου 2.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από την περιοχή του Κιέβου το Σάββατο, όπως ανακοίνωσε η Κρατική Υπηρεσία Έκτακτης Ανάγκης. Συνολικά 40 λεωφορεία έφτασαν στο χωριό Μπιλοχορόντκα το απόγευμα του Σαββάτου, σύμφωνα με ανακοίνωση της υπηρεσίας.

Αναφορές για επτά νεκρούς μετά από πυροβολισμούς σε καραβάνι αμάχων

Λίγο μετά τις 20.00 έγινε γνωστό πως επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν στην περιοχή του Κιέβου μετά από πυροβολισμούς κατά της αυτοκινητοπομπής που απομάκρυνε αμάχους, σύμφωνα με την ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών.

Η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι πυροβόλησε εναντίον συνοδείας αμάχων που είχαν εκτοπιστεί από το χωριό Περεμόχα, αναφέρει το Reuters.

«Μετά την επίθεση, οι κατακτητές ανάγκασαν τους υπόλοιπους να γυρίσουν πίσω στην Περεμόχα και δεν τα αφήνουν να βγουν από το χωριό», ανέφερε η υπηρεσία πληροφοριών.

Εισβολή στον ανατολικό τομέα της Μαριούπολης

Σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, ο ρωσικός στρατός μπήκε στον ανατολικό τομέα της Μαριούπολης, με τις μάχες πλέον να λαμβάνουν χώρα στους δρόμους της πόλης.

Σημειώνεται πως στη Μαριούπολη παραμένουν εγκλωβισμένοι εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι Ουκρανοί πολίτες, χωρίς ρεύμα, ενώ πολλοί από αυτούς δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό και τρόφιμα.

Το μεσημέρι του Σαββάτου έγινες επίσης γνωστό ότι ο ουκρανικός στρατός υποχώρησε από την πόλη Βολνοβάχα, η οποία πλέον έχει πέσει στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων.

Η Μαριούπολη έχει δεχτεί τα τελευταία 24ωρα βαρύ πλήγμα από τις ρωσικές δυνάμεις. Η Ουκρανία έχει απευθύνει έκκληση να αφεθούν οι άμαχοι να διαφύγουν από την περιοχή, όμως αυτό μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί δυνατό.

Ανάμεσα στους αμάχους βρίσκονται Έλληνες ομογενείς, αλλά και ο Έλληνας πρόξενος της Μαριούπολης, Μανώλης Ανδρουλάκης, ο οποίος σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά έχει μετακινηθεί για την ασφάλειά του σε καταφύγιο της περιοχής μαζί με εργαζόμενους του ΟΑΣΕ.

Σειρήνες στην Οδησσό

Προειδοποιητικές σειρήνες ηχούν κατά διαστήματα στην Οδησσό, η οποία οχυρώνεται και προετοιμάζεται για πολεμική σύρραξη. Μάλιστα, ο δήμαρχος της Οδησσού μίλησε για το ενδεχόμενο ο ρωσικός στρατός να επιχειρήσει να περικυκλώσει την πόλη από τρεις πλευρές.

Σε ό,τι αφορά στις επιθέσεις από τη θάλασσα, υπάρχουν ρωσικά πλοία εδώ και μέρες στη Μαύρη Θάλασσα. Αν η επίθεση της Ρωσίας από τη θάλασσα στεφθεί με επιτυχία, αυτόματα αυτό σημαίνει και μπλόκο στη μοναδική διέξοδο που έχει η Ουκρανία προς τη Μαύρη Θάλασσα. Επίσης, ο δήμαρχος της Οδησσού ανέφερε ότι ο ρωσικός στρατός θα επιχειρήσει να προελάσει από εδάφη που έχει καταλάβει από το Νικολάεφ προς την περιοχή της Υπερδνειστερίας, όπου εκεί υπάρχει επίσης ρωσικός στρατός. Στρατηγικά αυτό σημαίνει ότι η Οδησσός ίσως αποκλειστεί από όλη την υπόλοιπη χώρα, θυμίζοντας τη Μαριούπολη.

Reuters: Οι ρωσικές δυνάμεις σχεδιάζουν να διεξάγουν «ψευδοδημοψήφισμα» στη Χερσώνα

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, οι ρωσικές δυνάμεις σχεδιάζουν να διεξάγουν ένα «ψευδοδημοψήφισμα» στη Χερσώνα, την ουκρανική πόλη που βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή. Ο αναπληρωτής επικεφαλής του τοπικού συμβουλίου της Χερσώνας είπε στο Reuters ότι θέλει να δημιουργήσει μια νέα αποσχισθείσα δημοκρατία, όπως το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ.

Ζελένσκι: «Να συναντηθούμε με τον Πούτιν στην Ιερουσαλήμ»

Διάθεση συνάντησης με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, έδειξε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολιντίμιρ Ζελένσκι, σε τηλεοπτικές δηλώσεις του το απόγευμα του Σαββάτου προς τον ουκρανικό λαό.

Όπως είπε ο Ζελένσκι, το Ισραήλ θα μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο για λύση, ενώ ο ίδιος θα μπορούσε να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του στην Ιερουσαλήμ ή το Τελ Αβίβ. Επίσης για πρώτη φορά, γνωστοποίησε τον αριθμό των απωλειών της Ουκρανίας. Όπως είπε περίπου 1.300 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις μάχες με τους Ρώσους.

Επίσης, τόνισε ότι η Δύση θα έπρεπε να εμπλακεί περισσότερο στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου, όμως χαιρέτισε τις προσπάθειες του Ισραηλινού πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ να μεσολαβήσει μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας και ανέφερε πως πρότεινε στον Μπένετ τη διεξαγωγή συνομιλιών στην Ιερουσαλήμ.

Παρεμβάσεις Μακρόν και Σόλτς για διακοπή των εχθροπραξιών

Εν τω μεταξύ, ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, κάλεσαν υπέρ της άμεσης εφαρμογής μιας κατάπαυσης του πυρός στον πόλεμο στην Ουκρανία, κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνδιάλεξης το Σάββατο, διάρκειας 75 λεπτών, με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σύμφωνα με το BBC, η Γαλλική προεδρία ανέφερε ότι η τηλεφωνική συνομιλία διήρκεσε σχεδόν 90 λεπτά και πως «ήταν μια δύσκολη συζήτηση». Μακρόν και Σολτς, σύμφωνα με το Ελιζέ, εστίασαν στη Μαριούπολη, επισημαίνοντας τις τραγικές συνθήκες διαβίωσης για τους κατοίκους.

Κατά τις ίδιες πηγές, Μακρόν και Σολτς ζήτησαν από τον Πούτιν κατάπαυση πυρός και τερματισμό των εχθροπραξιών προτού ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τα επόμενα βήματα. Το γραφείο του Μακρόν στο Ελιζέ, ωστόσο, κατά το BBC, επισημαίνει ότι «ο Πούτιν δεν έδειξε καμία διάθεση να βάλει τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία».

 

Ουκρανός ΥΠΕΞ: Έτοιμοι για διαπραγματεύσεις, αλλά δεν θα παραδοθούμε

«Η Ουκρανία είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί για τον τερματισμό του πολέμου που άρχισε η Ρωσία αλλά δεν θα παραδοθεί, ούτε θα δεχτεί τελεσίδικα», δήλωσε το βράδυ του Σαββάτου ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντιμίτρο Κουλέμπα.

Μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση, ο Κουλέμπα ανέφερε ότι θα μπορούσαν να σωθούν ζωές αμάχων εάν η Ουκρανία είχε μαχητικά αεροσκάφη και περισσότερα στρατιωτικά αεροπλάνα για να αμυνθεί απέναντι στα ρωσικά στρατεύματα.

ΗΠΑ: Θέλουμε να κάνουμε βήματα για να βοηθήσουμε την Ουκρανία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προτίθενται να κάνουν ορισμένα διπλωματικά βήματα που θα βοηθήσουν την ουκρανική κυβέρνηση, δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αφότου ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η Δύση θα πρέπει να εμπλακεί περισσότερο στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου.

«Εάν υπάρχουν διπλωματικά βήματα που μπορούμε να κάνουμε, τα οποία θα φανούν χρήσιμα στην ουκρανική κυβέρνηση, είμαστε έτοιμοι να τα κάνουμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

«Εργαζόμαστε ώστε να θέσουμε στους Ουκρανούς στην ισχυρότερη δυνατή θέση σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις, μεταξύ άλλων αυξάνοντας την πίεση, επιβάλλοντας σοβαρό κόστος στη Ρωσία και παρέχοντας βοήθεια σε ό,τι αφορά την ασφάλεια ώστε να βοηθήσουμε τους Ουκρανούς να αμυνθούν».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης