Ο πρώην αρχηγός του ισραηλινού γενικού επιτελείου στρατού του Ισραήλ, ο Μπένι Γκαντζ, θεωρείται ο πιο σοβαρός αντίπαλος του απερχόμενου πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ενόψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών της 9ης Απριλίου. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το κεντροδεξιό κόμμα του, το Hosen LeYisrael, που ιδρύθηκε μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο, μπορεί να εξασφαλίσει 21 έως 24 από τις 120 έδρες του κοινοβουλίου.

Μάλιστα οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Γκαντζ πλησιάζει, αν δεν φθάνει κιόλας, τον Νετανιάχου ως ο υποψήφιος που θα ήταν ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός κατά την άποψη των Ισραηλινών παρότι ακόμη δεν έχει ουσιαστικά αποκαλύψει τις θέσεις του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο απόστρατος στρατηγός ωστόσο έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον ψηφοφόρων, που σύμφωνα με τους αναλυτές ψηφίζουν το πρόσωπο παρά τις πολιτικές θέσεις και εκτιμούν ιδιαίτερα το στρατιωτικό παρελθόν του.

Το κόμμα του έδωσε πριν από μερικές ημέρες στη δημοσιότητα ένα διαφημιστικό σποτ με το σύνθημα “δεν υπάρχει πλέον δεξιά και αριστερά, υπάρχει μόνο Ισραήλ πρώτα απ΄όλα”.

Ένα άλλο σποτ που έδωσε στη δημοσιότητα το κόμμα του πρόσφατα δείχνει μια ισοπεδωμένη από τις βόμβες συνοικία της Γάζας μετά τον πόλεμο του 2014 του οποίου ηγήθηκε εκείνος εναντίον της Χαμάς, η οποία κυβερνά την Γάζα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Μόνο οι δυνατοί κερδίζουν”, γράφει το κρόουλ που περνάει από το διαφημιστικό σποτ και στη συνέχεια αναφέρει ότι το Ισραήλ σκότωσε πάνω από 1.364 “τρομοκράτες” και κατέστρεψε 6.231 στόχους στον πόλεμο. Σύμφωνα πάντως με μια έρευνα των Ηνωμένων Εθνών, περισσότεροι από 2.200 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στην σύρραξη των 50 ημερών–πάνω από τους μισούς ήταν άμαχοι–γεγονός που αντικρούει τα στοιχεία του Γκαντζ. Από την ισραηλινή πλευρά, σκοτώθηκαν 73 άνθρωποι, η μεγάλη πλειονότητά τους προσωπικό του στρατού.

Μια παλαιστινιακή κινηματογραφική εταιρεία που εδρεύει στη Γάζα υποστήριξε αργότερα ότι τα πλάνα, τα οποία αρχικά είχαν ληφθεί ως καταγραφή της καταστροφής που είχαν προκαλέσει οι βομβαρδισμοί των Ισραηλινών “εκλάπησαν” χωρίς την άδειά της από την ομάδα του Γκαντζ.

“Δεν είναι ντροπή να λαχταράς την ειρήνη” αλλά…

Σε ένα άλλο διαφημιστικό σποτ της προεκλογικής του εκστρατείας ο Γκαντζ λέει ότι “δεν είναι ντροπή να λαχταράς την ειρήνη” παρότι προσθέτει ότι οι ισραηλινοί στρατιώτες θα πολεμούν πιθανόν για τα επόμενα 50 χρόνια.

Ο στρατηγός που έγινε πολιτικός δεσμεύεται σε αυτό το σποτ ότι η κυβέρνησή του θα προσπαθήσει σκληρά να συνάπτει συμφωνίες. Προσθέτει όμως ότι αν η ειρήνη δεν είναι εφικτή, θα ενισχύσει τους οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, τους οποίους η διεθνής κοινότητα θεωρεί παράνομους.

Γεννημένος το 1959 στο Κφαρ Αχίμ του Ισραήλ ο Γκαντζ είναι πατέρας τεσσάρων παιδιών. Η μητέρα του, η Μάλκα, ήταν επιζήσασα του Ολοκαυτώματος με καταγωγή από την Ουγγαρία, ενώ ο πατέρας του, ο Ναούμ, ήταν από την Ρουμανία και είχε συλληφθεί από τους Βρετανούς επειδή είχε επιχειρήσει να εισέλθει παράνομα στην Παλαιστίνη προτού φθάσει στο Ισραήλ.

Ο Γκαντζ εκφώνησε την πρώτη του σημαντική πολιτική ομιλία μόλις πριν από λίγες ημέρες. Μεταξύ άλλων είπε ότι το Ισραήλ δεν θα εγκαταλείψει ποτέ τα Υψίπεδα του Γκολάν, ενώ ούτε υποστήριξε αλλά ούτε και απέρριψε την λύση των δύο κρατών στο μεσανατολικό.

“Το σύνορό μας θα είναι η Κοιλάδα του Ιορδάνη, αλλά δεν θα αφήσουμε εκατομμύρια Παλαιστίνιους που ζουν πέραν της περίφραξης να θέσουν σε κίνδυνο την ταυτότητά μας ως εβραϊκό κράτος”, είπε.

Στο τέλος της ομιλίας του ο Γκαντζ ανακοίνωσε την συνεργασία του ενόψει των εκλογών με τον πρώην υπουργό Άμυνας και αρχηγό των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων Μοσέ Γιααλόν, ενώ δεσμεύτηκε να απομακρύνει τον πρωθυπουργό Νετανιάχου από την εξουσία, τον οποίο κατηγόρησε ότι κυβερνά με ένα “καθεστώς” το οποίο “ενθαρρύνει τις προκλήσεις, την υπονόμευση και το μίσος”.

Ο Γκαντζ αναμένεται να επιδιώξει συμμαχίες και με τις δύο πλευρές του πολιτικού συστήματος, το οποίο ευνοεί τις κυβερνήσεις συμμαχίας.

“Όλοι χρειαζόμαστε μια κυβέρνηση που επιλύει τα πραγματικά μας προβλήματα και δεν είναι απασχολημένη με τον εαυτό της. Ευχαριστώ τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου για τις υπηρεσίες του αυτά τα 10 χρόνια. Θα συνεχίσουμε από αυτό το σημείο”, έλεγε στην πρώτη του προεκλογική συγκέντρωση που μεταδόθηκε από την ισραηλινή τηλεόραση σε ώρα primetime.

Στρατηγική ασάφειας

Ο Γκαντζ διετέλεσε επικεφαλής του στρατού από το 2011 ως το 2015–στην περίοδο αυτή περιλαμβάνονται και οι δύο πόλεμοι στη Λωρίδα της Γάζας.

Η στρατιωτική θητεία είναι υποχρεωτική στο Ισραήλ και η χώρα έχει παράδοση στους υψηλόβαθμους στρατιωτικούς που εισέρχονται στην πολιτική: δύο αρχηγοί του Γενικού Επιτελείου Στρατού έγιναν πρωθυπουργοί, ο Γιτζάκ Ράμπιν και ο Εχούντ Μπάρακ.

Η Όριτ Γκαλίλι-Τζούκερ, η οποία διετέλεσε σύμβουλος επικοινωνίας τόσο του Νετανιάχου όσο και των αντιπάλων του, λέει ότι ο Γκαντζ υιοθετεί μια στρατηγική ασάφειας στην προσπάθειά του να προσελκύσει τόσο τους δεξιούς όσο και τους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους. “Ο λόγος που στις δημοσκοπήσεις εμφανίζει υψηλό ποσοστό αποδοχής είναι γιατί φέρνει κάτι καινούργιο, τραντάζει την πολιτική αρένα”, λέει.

Ο Νετανιάχου είναι ο δέυτερος πρωθυπουργός με τη μεγαλύτερη σε διάρκεια αδιάκοπη θητεία στην ιστορία της χώρας καθώς έχει κερδίσει τέσσερις βουλευτικές εκλογές από το 1996. Παραμένει επίσης ο πιθανότερος υποψήφιος που θα συγκεντρώσει τις περισσότερες έδρες από τις 120 της Κνεσέτ και θα σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου θα εξασφαλίσει περίπου 30 έδρες τον Απρίλιο, ενώ το κόμμα Hosen LeYisrael του Γκαντζ θα έρθει δεύτερο με περίπου 15. Ο Νετανιάχου θα κληθεί τότε να σχηματίσει συμμαχία, πιθανόν περιλαμβανομένου του Γκαντζ, στον οποίον ενδεχομένως να προσφερθεί, ως μια κίνηση συμφιλίωσης, κάποια υπουργική θέση ώστε να σχηματιστεί μια κυβέρνηση πλειοψηφίας 61 εδρών.

Ωστόσο, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του Νετανιάχου, όσον αφορά τις μελλοντικές εκλογικές του επιδόσεις, είναι η σωρεία κατηγοριών για διαφθορά που αντιμετωπίζει. Σε τρεις περιπτώσεις, η αστυνομία έχει προτείνει να του ασκηθεί δίωξη για δωροληψία. Ο γενικός εισαγγελέας του Ισραήλ αναμένεται να ανακοινώσει την αποφασή του για το αν θα του απαγγείλει κατηγορίες πριν από την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών. Σε τέτοια περίπτωση, ο Νετανιάχου θα κληθεί να παραιτηθεί.

Παρά τις κατηγορίες όμως, τις οποίες ο ίδιος απορρίπτει χαρακτηρίζοντάς τες “κυνήγι μαγισσών”, ο Νετανιάχου έχει διατηρηθεί στην εξουσία μέσα από συμφωνίες με ακροδεξιούς και με θρησκευτικά κόμματα.

Με μια έμμεση αναφορά στον Νετανιάχου, ο Γκαντζ είπε σε ομιλία του: “Κανένας ισραηλινός ηγέτης δεν είναι βασιλιάς”.

“Όλο και περισσότεροι άνθρωποι, τόσο από την Δεξιά όσο και από την Αριστερά, εμού περιλαμβανομένου, θιγόμαστε βαθύτατα από τον τρόπο που συμπεριφέρεται η ηγεσία μας”, υποστήριξε.

Πηγές: The Times of Israel, The Guardian

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης