Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι χαρακτήρισε «ενθαρρυντικές» τις συζητήσεις για την επιστροφή των περισσότερων από 600.000 προσφύγων Ροχίνγκια που έχουν αναζητήσει καταφύγιο από τα τέλη Αυγούστου στο Μπανγκλαντές για να γλυτώσουν από τις διώξεις στη χώρα τους, κατά τη διάρκεια μιας συνόδου Ασίας- Ευρώπης που πραγματοποιείται σήμερα στη Μιανμάρ.

«Θεωρώ ενθαρρυντική την πιθανότητα, η οποία εκτιμώ πως είναι απολύτως πραγματική και συγκεκριμένη, να υπάρξει συμφωνία μεταξύ του Μπανγκλαντές και της Μιανμάρ για τον επαναπατρισμό των προσφύγων, κάτι που θα αποτελέσει σημαντική πρόοδο» δήλωσε η Μογκερίνι στους δημοσιογράφους πριν από την έναρξη της διάσκεψης αυτής, η οποία είναι αφιερωμένη στον Διάλογο Ασίας-Ευρώπης, υπό την προεδρία της ηγέτιδος της Μιανμάρ, Αούνγκ Σαν Σου Κι.

Η διάσκεψη αυτή αφορά στην κρίση με τους πρόσφυγες Ροχίνγκια και διοργανώθηκε έπειτα από αίτημα των Ευρωπαίων.

«Ενθαρρύνουμε το Μπανγκλαντές και τη Μιανμάρ να συνεργαστούν για την επίλυση του προβλήματος με τη στήριξη της Ε.Ε. και της διεθνούς κοινότητας» πρόσθεσε η Μογκερίνι.

Από τα τέλη Αυγούστου περισσότεροι από 600.000 πρόσφυγες που ζούσαν στην πολιτεία Ραχίν στη δυτική Μιανμάρ έχουν αναζητήσει καταφύγιο στο Μπανγκλαντές για να γλυτώσουν από την εκστρατεία διώξεων και καταστολής που έχει εξαπολύσει ο βιρμανικός στρατός εναντίον τους.

«Ο τερματισμός των βιαιοτήτων, η αναστολή του κύματος προσφύγων θα είναι θεμελιώδους σημασίας» υπογράμμισε η Μογκερίνι.

Η επιστροφή των προσφύγων βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων που ξεκίνησαν πριν από πολλές εβδομάδες μεταξύ της Μιανμάρ και του Μπανγκλαντές, χωρίς ωστόσο να σημειώνεται πρόοδος.

Ο επικεφαλής του βιρμανικού στρατού, τον οποίο ο ΟΗΕ κατηγορεί για «εθνοκάθαρση», χαρακτήρισε πρόσφατα αδύνατη τη μαζική επιστροφή των προσφύγων, κάτι που προτείνει το Μπανγκλαντές.

«Έφτασα κατευθείαν από το Μπανγκλαντές, όπου επισκέφθηκα καταυλισμούς προσφύγων» χθες Κυριακή, σημείωσε η Μογκερίνι, η οποία εμφανίστηκε πολύ πιο συγκρατημένη στις δηλώσεις της σε σχέση με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, ο οποίος συναντήθηκε με τη Σου Κι την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο Τίλερσον είχε δηλώσει ότι είναι αντίθετος στην επιβολή κυρώσεων εις βάρος της Μιανμάρ «προς το παρόν», όμως ζήτησε να διεξαχθεί μια «αξιόπιστη» έρευνα για τις καταγγελίες εις βάρος του στρατού.

Οι πρόσφυγες Ροχίνγκια στο Μπανγκλαντές έχουν καταγγείλει τις ωμότητες τις οποίες έχουν υποστεί από τον στρατό της Μιανμάρ.

Έκτοτε οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν ζητήσει να επιβληθούν νέες κυρώσεις εις βάρος της χώρας, η οποία ήταν επί χρόνια απομονωμένη από τη διεθνή σκηνή εξαιτίας της χούντας που την κυβερνούσε.

«Η Ε.Ε. στηρίζει σθεναρά τη δημοκρατική μετάβαση στη Μιανμάρ» επεσήμανε η Μογκερίνι.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ