Μνημείο για την ένδειξη τιμής και μνήμης των 30 Βρετανών υπηκόων που έπεσαν θύματα της επίθεσης τζιχαντιστή κοντά στην πόλη Σους της Τυνησίας, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.
«Εκείνοι που έχασαν τη ζωή τους στην Τυνησία ήταν τα αθώα θύματα μιας βάρβαρης τρομοκρατικής θηριωδίας» ανέφερε ο Κάμερον.
Ένα χωριστό μνημείο θα αφοσιωθεί σε όλους τους Βρετανούς που έπεσαν θύματα τρομοκρατικών ενεργειών στο εξωτερικό, διευκρίνισε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας.
«Είναι σωστό να τιμούμε με τον τρόπο που τους αρμόζει τα πρόσωπα αυτά και τα άλλα θύματα τρομοκρατών στο εξωτερικό, και να υποστηρίζουμε τους οικείους τους με όποιον τρόπο μπορούμε» ανέφερε.
Ο τόπος όπου θα εγερθεί το μνημείο για τα θύματα της επίθεσης στην Τυνησία θα καθοριστεί τους επόμενους μήνες, διευκρίνισε ένας αξιωματούχος του Foreign Office, ο Τομπάιας Έλγουντ, ο αδελφός του οποίου, ο Τζόναθαν Έλγουντ, είχε χάσει τη ζωή του στη βομβιστική επίθεση στο Μπαλί το 2002.
Η ανέγερση των μνημείων αυτών θα χρηματοδοτηθεί από τα πρόστιμα που έχει επιβάλει ο βρετανικός εποπτικός φορέας του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Οι σοροί των πέντε τελευταίων Βρετανών που έπεσαν θύματα της επίθεσης της 26ης Ιουνίου έφθασαν το Σάββατο στη χώρα με ένα μεταγωγικό αεροσκάφος C-17 της RAF και μεταφέρθηκαν με μια οχηματοπομπή στο Λονδίνο.
Ο Κάμερον ανακοίνωσε επίσης ότι θα γίνει μια επιμνημόσυνη δέηση το φθινόπωρο για τα θύματα της επίθεσης της Σους. Η Βρετανία τήρησε ένα λεπτό σιγής την Παρασκευή στην μνήμη των 30 θυμάτων.
Συνολικά 38 άνθρωποι δολοφονήθηκαν την περασμένη Παρασκευή από έναν 23χρονο φοιτητή που άνοιξε πυρ εναντίον των παραθεριστών σε μια παραλία και στις πισίνες ενός ξενοδοχείου πριν πέσει νεκρός και ο ίδιος από πυρά αστυνομικών.
Πέραν των 30 Βρετανών, στην επίθεση έχασαν τη ζωή τους τρεις Ιρλανδοί, δύο Γερμανοί, ένας Βέλγος, ένας Πορτογάλος και ένας Ρώσος.
Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Χαλιφάτο.