Μία παράταση της διαπραγματευτικής περιόδου για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι δυνατή, ωστόσο το ερώτημα που τίθεται είναι «γιατί και προς τι», τόνισε ο διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ, μετά τις συνομιλίες που είχε το απόγευμα στη Βιέννη με τον ομοσπονδιακό καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς και τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Γκέρντοντ Μπλιούμελ.
«Μία παράταση μπορεί να είναι τεχνητή, για να δοθεί στην βρετανική Βουλή ο χρόνος να ψηφίσει έναν νόμο για την εφαρμογή της συμφωνίας εξόδου, εάν όμως δεν είναι αυτή η περίπτωση, πρέπει να αναρωτηθούμε, τι εξυπηρετεί η παράταση, το πρόβλημα δεν πρέπει να αναβληθεί, το πρόβλημα πρέπει να λυθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στο ερώτημα, μέχρι ποια ημερομηνία θα ήταν σκόπιμη μία αναβολή της βρετανικής εξόδου από την ΕΕ εν όψει των Ευρωεκλογών στα τέλη Μαΐου, ο Μισέλ Μπαρνιέ παρατήρησε πως εάν πρόκειται για μία τέτοια τεχνητή παράταση μόνον μερικές εβδομάδες πριν από τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τότε δεν θα υπάρξει θέμα.
Ωστόσο, εάν πρόκειται όμως για μία μεγαλύτερη παράταση, για παράδειγμα ίσως, «επειδή ο βρετανικός λαός θέλει να πάρει μία νέα απόφαση», τότε θα πρέπει το Ηνωμένο Βασίλειο , καθώς νομικά θα είναι ακόμη μέλος της ΕΕ, να διοργανώσει τη διεξαγωγή εκλογών, η δημοκρατική διαδικασία πρέπει οπωσδήποτε να γίνει σεβαστή, επισήμανε ο διαπραγματευτής της ΕΕ.
«Φυσικά ο στόχος μας πρέπει να είναι, να έχει οργανωθεί το Brexit μέχρι τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», τόνισε από την πλευρά του ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, επισημαίνοντας πως θα φαινόταν περισσότερο από παράδοξο, να συμμετάσχει στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μία χώρα που θέλει να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατά την άποψή του, ο στόχος πρέπει να είναι η βρετανική έξοδος, «εφόσον πρέπει να γίνει», να γίνει συντεταγμένα και το ιδανικό θα ήταν να γίνει πριν από τις Ευρωεκλογές.
Ο ίδιος ευελπιστεί πως «κατά την επόμενη ψηφοφορία στη βρετανική Βουλή θα υπάρξει μία πλειοψηφία για το Brexit, εάν ωστόσο χρειαστεί περισσότερος χρόνος, εάν δεν καταστεί δυνατό να γίνει αυτή η συντεταγμένη έξοδος έως τον Μάρτιο, τότε θα υποστηρίξουμε να υπάρξει μία παράταση», και αυτό είναι αυτονόητο πως μπορεί να γίνει, εάν βέβαια το ζητήσει η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.
Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Αυστριακός καγκελάριος είχε τονίσει πως, κατά την άποψή του, μία αναβολή του Brexit θα ήταν καλύτερη από ένα «σενάριο χωρίς συμφωνία» και πως εάν γινόταν σχετική πρόταση από το Λονδίνο, ο ίδιος θα υποστήριζε την συγκατάθεση της ΕΕ σε μία αναβολή.