Οι απογραφές πληθυσμού του 2006 και 2011 κατέγραψαν σημαντικές δημογραφικές αλλαγές στο χώρο της ομογένειας, με σημαντικότερη αλλαγή τη μείωση του αριθμού των Ελληνοαυστραλών που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα (πρώτη γενεά Ελλήνων μεταναστών).

Η απογραφή του 2011 έδειξε, ότι ο ελληνικός πληθυσμός της Αυστραλίας είναι 378.000 περίπου ή 1,9% του συνολικού πληθυσμού της χώρας. Εξ αυτών το 30,9% (110.000) είναι Έλληνες πρώτης γενιάς, το 44,8% δεύτερης γενιάς και το 24,3% τρίτης και άνω γενιάς.

Βεβαίως στα στοιχεία αυτά δεν περιλαμβάνονται ομογενείς που μετανάστευσαν στην Αυστραλία από άλλες χώρες και δεν είναι κάτοχοι ελληνικού διαβατηρίου (Μέση Ανατολή, Μικρά Ασία, Ανατολική Ευρώπη κ.α.).

Επίσης στην απογραφή δεν καταγράφεται η αύξηση του αριθμού της ομογένειας, λόγω της κρίσης στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η Αυστραλία εξέδωσε σε Έληνες 26 βίζες για επαγγελματική μετανάστευση από τον Ιούλιο του 2011 έως τον Απρίλιο του 2012 και αντίστοιχα 253 βίζες για οικογενειακή μετανάστευση. Τέλος, 442 είναι οι φοιτητές ελληνικής υπηκοότητας που σπουδάζουν στη Αυστραλία.

Συνολικά, δηλαδή, μετανάστευσαν 721 Έλληνες στην Αυστραλία στους εννέα μήνες από τον Ιούνιο του 2011 έως τον Απρίλιο του 2012.

Ο αριθμός αυτός είναι πολλαπλάσιος των προηγούμενων χρόνων. Και στον αριθμό αυτό δεν υπολογίζονται οι ομογενείς, κάτοχοι αυστραλιανών διαβατηρίων που επέστρεψαν στην Αυστραλία από την Ελλάδα (και υπολογίζονται σε μερικές χιλιάδες) μιας και θεωρούνται Αυστραλοί.

Η απογραφή του 2011 έδειξε, επίσης, ότι ο αριθμός των Ελλήνων της Αυστραλίας που χρησιμοποιούν την ελληνική γλώσσα ανέρχεται σε 250.000 ή 1,2% του συνολικού πληθυσμού της χώρας. Παράλληλα με τη μείωση του αριθμού των Ελλήνων της Αυστραλίας μειώθηκε και ο αριθμός των χρηστών της ελληνικής γλώσσας από 1,3% του συνολικού πληθυσμού το 2006 σε 1,2%, μείωση που κατατάσσει την ελληνική γλώσσα έκτη στον κατάλογο των γλωσσών με υψηλό ποσοστό χρηστών, από τρίτη που είχε καταταγεί στην απογραφή του 2006.

Η ανάλυση των στατιστικών στοιχείων της απογραφής 2011, για τη χρήση της ελληνικής γλώσσας ανά Πολιτεία, δείχνει μικρή, αλλά αξιοσημείωτη πτώση από το 2006 του αριθμού των χρηστών της ελληνικής γλώσσας στη Βικτωρία, τη Νότια Αυστραλία και την Τασμανία, αλλά σταθεροποίηση του ποσοστού των χρηστών στη Νέα Νότια Ουαλία και τη Βόρεια Επικράτεια (Northern Territory).

Η περίληψη της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού στο Εθνικό Πρόγραμμα Διδακτέας Ύλης, National Curriculum, δημιουργεί σοβαρές προϋποθέσεις για προώθησή της στο ευρύ κοινό.

Επιμέλεια: Φλώρα Πέτση