Μήνυση εναντίον της καγκελαρίου ‘Αγγελα Μέρκελ και μελών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης κατέθεσαν οκτώ βουλευτές της Αριστεράς, με την υποψία της «συνέργειας σε φόνο δια παραλείψεων», σε σχέση με την δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί και του ιρακινού υπαρχηγού της οργάνωσης «Δυνάμεις Λαϊκής Κινητοποίησης» Αμπού Μάχντι αλ Μουχάντις από αμερικανικές δυνάμεις.

Οι μηνυτές, οι οποίοι στρέφονται επίσης κατά του υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας, της υπουργού ‘Αμυνας ‘Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ και του υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, επικαλούνται τις πληροφορίες που μετέδωσαν πολλά ΜΜΕ, αλλά και δηλώσεις αξιωματούχων ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση πραγματοποιήθηκε με πληροφορίες οι οποίες μεταδόθηκαν μέσω της αμερικανικής βάσης στο Ράμστάιν της Ρηνανίας-Παλατινάτου. Κατηγορούν την γερμανική κυβέρνηση ότι παρέλειψε να λάβει «τα απαραίτητα μέτρα» προκειμένου να διασφαλίσει ότι από το δίκτυο του Ράμστάιν δεν μεταδίδονται πληροφορίες οι οποίες σχετίζονται με πράξεις που συνιστούν «παραβίαση του διεθνούς δικαίου». Παραπέμπουν μάλιστα σε απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας από το 2019, σύμφωνα με την οποία αναγνωρίζεται ο κεντρικός ρόλος της βάσης του Ράμστάιν στην ροή πληροφοριών και καλείται η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι από γερμανικό έδαφος δεν ξεκινούν ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.

Ο εκπρόσωπος της Αριστεράς στην Επιτροπή Άμυνας του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Αλεξάντερ Νόι και ένας εκ των μηνυτών έκανε λόγο για «υποκρισία» και «δύο μέτρα και δύο σταθμά» από την πλευρά της γερμανικής κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι το Βερολίνο «κλείνει τα μάτια» στην κατάχρηση της γερμανικής επικράτειας για αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις. «Το γερμανικό Ράμστάιν αποτελεί κομβικό σημείο εκκίνησης για την παγκόσμια βία των ΗΠΑ», δήλωσε.

Ο Σολεϊμανί, ο αλ Μουχάντις και ακόμη οκτώ άτομα σκοτώθηκαν στις 3 Ιανουαρίου κοντά στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ