Τα μηνύματα προς τη διεθνή κοινότητα είναι συνεχή, με τη μεταβατική κυβέρνηση να προσπαθεί να δείξει ότι βαδίζει στον δρόμο της αλλαγής προκειμένου να μπορέσει η χώρα να βγει από την απομόνωση. Ο πρόεδρος της Μιανμάρ, Thein Sein, προωθεί διαρκώς νέες μεταρρυθμίσεις, με τη διεθνή κοινότητα όμως να τηρεί στάση αναμονής και τους ηγέτες της Δύσης να υπογραμμίζουν ότι χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια.

Το στρατιωτικό καθεστώς, που κυβερνά τη χώρα για σχεδόν μισό αιώνα, έχει ξεκινήσει ειρηνευτικές συνομιλίες με ένοπλες οργανώσεις, έχει προχωρήσει στην απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων, νομιμοποιώντας παράλληλα τις διαδηλώσεις. Επιπλέον, δε δίστασε να κάνει ένα μικρό «άνοιγμα» προς το κύριο κόμμα της Αντιπολίτευσης («Εθνική Ένωση για τη Δημοκρατία») εντάσσοντάς το εκ νέου στην πολιτική σκηνή της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι συμπληρωματικές βουλευτικές εκλογές της 1ης Απριλίου και η εκλογή της διάσημης ακτιβίστριας, Aung San Suu Kyi, στη θέση του βουλευτή προκάλεσε τα άκρως ευνοϊκά σχόλια της Δύσης. Ήδη οι Η.Π.Α. και η Ε.Ε. προχώρησαν στο «χαλάρωμα» των σκληρών οικονομικών κυρώσεων σε μια χώρα που θεωρείται «κλειδί» για τα γεωπολιτικά παιχνίδια τα οποία εξελίσσονται στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ασίας.

Ωστόσο, όπως είχε υποστηρίξει τόσο ο πρόεδρος των Η.Π.Α., Barack Obama όσο και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, David Cameron, «υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν προκειμένου να εκδημοκρατιστεί η Μιανμάρ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η νέα πρόκληση που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι Αρχές είναι η ενεργειακή επάρκεια. Εκτεταμένες περιοχές, κυρίως στην ενδοχώρα, βρίσκονται αντιμέτωπες με σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης, διαμορφώνοντας μια κατάσταση η οποία αποτελεί τροχοπέδη στις προσπάθειες ανάπτυξης.

Μαζικές διαδηλώσεις για πέμπτη διαδοχική ημέρα

Με αφορμή την επέτειο από τη βίαιη καταστολή ειρηνικών διαδηλώσεων από το στρατιωτικό καθεστώς, περίπου 1.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της Τρίτης στην οικονομική πρωτεύουσα, Γιανγκόν, προκειμένου να ζητήσουν την ενίσχυση των κονδυλίων στον τομέα της ενέργειας. Το 1988 και το 2007 είχαν ξεσπάσει βίαια επεισόδια ανάμεσα σε διαδηλωτές και μέλη των δυνάμεων Ασφαλείας, με το συγκεντρωμένο πλήθος να ζητά συνταγματικές μεταρρυθμίσεις και την απόσυρση του Στρατού από την πολιτική σκηνή, στην οποία κυριαρχεί για σχεδόν μισό αιώνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κρατώντας αναμμένα κεριά στα χέρια, οι διαδηλωτές κάλεσαν τις Αρχές να λάβουν μέτρα για την άμεση λύση του ενεργειακού προβλήματος, ασκώντας παράλληλα έντονη κριτική για τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί, κυρίως με τη γειτονική Κίνα, και οι οποίες προβλέπουν την πώληση φυσικού αερίου με ευνοϊκούς όρους. Βασικό τους αίτημα αποτελεί η μείωση της ποσότητας αερίου που εξάγεται προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των αναγκών στο εσωτερικό.

«Η χώρα μας είναι πλούσια σε φυσικό αέριο, ωστόσο ο Στρατός το πωλεί σε χώρες του εξωτερικού χωρίς να νοιάζεται για τον λαό», εξηγεί ένας από τους διαδηλωτές.

Οι ειρηνικές συγκεντρώσεις ξεκίνησαν την Κυριακή, με τους συμμετέχοντες να δηλώνουν αποφασισμένοι να ασκήσουν νέες πιέσεις στη μεταβατική κυβέρνηση, δοκιμάζοντας τις αντοχές και την ανεκτικότητα του στρατιωτικού καθεστώτος. Σε μια προσπάθεια να υπάρξει αποκλιμάκωση της κατάστασης, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τετάρτη έκτακτα μέτρα για την ενίσχυση των ενεργειακών αποθεμάτων.

Ωστόσο, ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους αναφορές για διάλυση διαδηλώσεων σε διάφορες πόλεις της Μιανμάρ.

Όπως μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, δυνάμεις Ασφαλείας προχώρησαν στη διάλυση συγκέντρωσης στην πόλη Πύι την Πέμπτη, συλλαμβάνοντας παράλληλα πέντε ανθρώπους. Ανάμεσα στους συλληφθέντες ήταν και στέλεχος του NLD, ενώ αναφορές για συλλήψεις υπήρχαν και στο Μαντελέι, την πόλη απ’ όπου ξεκίνησαν οι μαζικές διαδηλώσεις πριν επεκταθούν στη συνέχεια στην πλειοψηφία των αστικών κέντρων.

Κι όλα αυτά ενώ ήδη ανακοινώθηκε πως η επικεφαλής του NLD θα ταξιδέψει για πρώτη φορά στο εξωτερικό, ύστερα από 23 χρόνια. Η Aung San Suu Kyi θα δώσει το παρόν την επόμενη εβδομάδα σε Σύνοδο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Ταϊλάνδη.

Δείτε το video…

Διαβάστε επίσης:
Πρώτο ταξίδι μετά από… 23 χρόνια!, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 24 Μαΐου 2012, 07:21

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης