Εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές και φοιτητές στη Μιανμάρ μποϊκοτάρουν σήμερα την επαναλειτουργία των σχολείων για να διαμαρτυρηθούν κατά της χούντας και της αιματηρής καταστολής των φιλοδημοκρατικών διαδηλώσεων.

Εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο το δημοτικό σχολείο όπου διδάσκει η Σούε Νάντι στη Ρανγκούν, οικονομική πρωτεύουσα της Μιανμάρ, παραμένει κλειστό λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σήμερα, τέσσερις μήνες μετά το πραξικόπημα που ανέτρεψε την Αούνγκ Σαν Σου Τσι, το σχολείο επαναλειτουργεί. Ωστόσο κινδυνεύει να είναι άδειο, ενώ η Νάντι δεν μπορεί πλέον να εργαστεί σε αυτό διότι απολύθηκε επειδή συμμετείχε στο κίνημα πολιτικής ανυπακοής που ξέσπασε κατά της χούντας.

Όπως εκείνη, άλλοι περίπου 150.000 εκπαιδευτικοί, σχεδόν το ένα τρίτο του συνόλου των εκπαιδευτικών, συμμετείχαν στο φιλοδημοκρατικό κίνημα και απολύθηκαν, σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο. Κάποιοι συνελήφθησαν και τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες βάσει του νόμου που απαγορεύει την υποκίνηση σε εξέγερση ή επειδή δεν επέδειξαν πίστη στις ένοπλες δυνάμεις.

Διαδηλώσεις, συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και πολιτοφυλακών, αναζωπύρωση της βίας με ένοπλες οργανώσεις μειονοτικών ομάδων: μετά το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου η Μιανμάρ έχει βυθιστεί στο χάος. Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές ήταν οι πρώτοι που διαδήλωσαν κατά της χούντας. Πολλοί καθηγητές εντάχθηκαν στο κίνημα διαμαρτυρίας κατά του στρατιωτικού πραξικοπήματος μαζί με τους γιατρούς, τους μηχανικούς, τους εργάτες και υπαλλήλους σιδηροδρόμων που παρέλυσαν ολόκληρους τομείς της οικονομίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Προδότες»

Οι μαθητές συμμετέχουν επίσης στο μποϊκοτάζ των σχολείων. Στα τέλη Μαΐου, δύο ημέρες πριν το τέλος των εγγραφών, το 90% των μαθητών δεν είχε εγγραφεί σε κάποιο σχολείο, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Myanmar Now, καθώς πολλοί γονείς φοβούνται ότι θα γίνει κατήχηση στα παιδιά τους.

Εξάλλου σε όλη τη χώρα πραγματοποιήθηκαν κινητοποιήσεις για να αποθαρρύνουν τους γονείς να γράψουν τα παιδιά τους στα σχολεία. Πολλά μηνύματα εμφανίστηκαν επίσης στις προσόψεις σχολικών κτηρίων: «Δεν θέλουμε εκπαιδευτικούς που υπηρετούν τους στρατιωτικούς, οπαδούς της σκλαβιάς», «δεν θέλουμε προδότες», ήταν κάποια από τα συνθήματα σε ένα λύκειο στην κεντρική Μιανμάρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ό,τι αφορά τα πανεπιστήμια, κάποια άνοιξαν στις αρχές Μαΐου, όμως και εκεί οι αίθουσες διδασκαλίας παραμένουν κενές, καθώς πολλοί φοιτητές βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των φιλοδημοκρατικών διαδηλώσεων. «Περισσότερα από 12 εκατομμύρια παιδιά και νέοι στη Μιανμάρ δεν έχουν πρόσβαση σε οργανωμένη εκπαίδευση εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο» είχαν καταγγείλει στα τέλη Μαΐου η Unicef, η Unesco και η Save the Children σε κοινή τους ανακοίνωση.

«Η έλλειψη πρόσβασης σε ασφαλή και ποιοτική εκπαίδευση απειλεί να δημιουργήσει μια ολόκληρη γενιά που δεν θα έχει τη δυνατότητα να μάθει» είχαν προσθέσει. Η κυβέρνηση εθνικής ενότητας που δημιούργησαν πρώην βουλευτές και αντιφρονούντες ανακοίνωσε στις αρχές Μαΐου ότι εργάζεται για τη δημιουργία ενός παράλληλου εκπαιδευτικού συστήματος, όμως προς το παρόν δεν έχουν γίνει πολλές συγκεκριμένες ανακοινώσεις.

Τέσσερις μήνες

Στο μεταξύ φιλοδημοκρατικοί διαδηλωτές βγήκαν και πάλι σήμερα στους δρόμους πολλών πόλεων της Μιανμάρ, τέσσερις μήνες ακριβώς μετά το πραξικόπημα, ενώ συγκρούσεις μαίνονται σε παραμεθόριες περιοχές μεταξύ του στρατού και ένοπλων οργανώσεων μειονοτικών ομάδων.

Παρά την αιματηρή καταστολή από τις δυνάμεις ασφαλείας, ο στρατός εξακολουθεί να μην έχει καταφέρει να επιβάλει την τάξη στη χώρα μετά το πραξικόπημα, με τις διαδηλώσεις και τις απεργίες να συνεχίζονται. Συνολικά από την 1η Φεβρουαρίου οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν σκοτώσει περίπου 840 ανθρώπους.

Στο νότιο άκρο της Μιανμάρ φιλοδημοκρατικοί διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στην Λάουνγκ Λόνε. Στη Ρανγκούν μια ομάδα κυρίως νέων βγήκε στους δρόμους στη συνοικία Καμαγιούτ. «Δεν έχει τελειώσει ακόμη» έγραφε ένα πανό.

Οι διαδηλώσεις στις πόλεις έχουν περιοριστεί και οι φιλοδημοκρατικοί ακτιβιστές αναζητούν πιο ευφάνταστους τρόπους για να διαμαρτυρηθούν, μετά τις μεγάλες πορείες που πραγματοποιήθηκαν τους πρώτους μήνες έπειτα από το πραξικόπημα, τις οποίες ο στρατός αντιμετώπισε με τη χρήση πραγματικών σφαιρών.

Παράλληλα έχουν αναζωπυρωθεί οι συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και ενόπλων ομάδων μειονοτήτων στις περιοχές της μεθορίου. Κάποιες από τις πολιτοφυλακές αυτές έχουν συνταχθεί στο πλευρό της κυβέρνησης εθνικής ενότητας και έχουν εντείνει τις επιθέσεις τους εναντίον του στρατού, ο οποίος απαντά με τη χρήση βαρέων όπλων και αεροπορικών επιδρομών.

Εικόνες από κινητό τηλέφωνο που τράβηξε κάτοικος της πολιτείας Κάγια, στα σύνορα με την Ταϊλάνδη, δείχνουν το πυροβολικό να απαντά με σφοδρά πυρά σε μια επίθεση της Λαϊκής Αμυντικής Δύναμης μέσα από την πρωτεύουσα Λοϊκάου. Μια άλλη ένοπλη ομάδα στην ίδια πολιτεία ανάρτησε στο Facebook ότι τη Δευτέρα σκοτώθηκαν 80 στρατιώτες, όπως και ένας πολίτης και ένα μέλος της.

Οι πληροφορίες αυτές δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητες πηγές. Οι συγκρούσεις στην πολιτεία Κάγια έχουν αναγκάσει περίπου 37.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Πολλοί έχουν καταφύγει στη ζούγκλα και έχουν ανάγκη από τρόφιμα και φάρμακα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης