Ένας πρώην πολιτικός σχολιαστής προσκείμενος στη χούντα της Μιανμάρ καταδικάστηκε σε κάθειρξη επτά ετών επειδή επέκρινε με ανάρτησή του στο Facebook την ηγέτιδα της χώρας, Αούνγκ Σαν Σου Κι, όπως έγινε γνωστό σήμερα από δικαστικές πηγές.
Ο Νγκαρ Μιν Σουέ κρίθηκε ένοχος για “στάση” επειδή “έγραψε εσφαλμένες αναρτήσεις” στο Facebook εναντίον της Αούνγκ, “παρουσιάζοντας στον κόσμο ψευδείς ιδέες για αυτήν” είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χτάι Αούνγκ, ένας εκπρόσωπος του δικαστηρίου.
Ο Νγκαρ ήταν αρθρογράφος στην επίσημη εφημερίδα Global New Light της Μιανμάρ κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής χούντας και είναι γνωστός εδώ και χρόνια για την κριτική που ασκούσε στη Νομπελίστρια πολιτικό που έχει αναλάβει την εξουσία στη χώρα από το 2016.
Στο κείμενό του στο Facebook διαμαρτυρήθηκε κατά κύριο λόγο για το γεγονός ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, όταν επισκέφθηκε τη Μιανμάρ το 2014 φίλησε την Αούνγκ Σαν Σου Κι, κάτι που ο ίδιος θεωρεί προσβολή για την κουλτούρα της χώρας και τα αυστηρά ήθη της. Στις φωτογραφίες, η Αούνγκ Σαν Σου Κι εμφανίζεται αμήχανη και τότε είχε χυθεί πολύ μελάνι για την ιστορία αυτή.
“Ο Ομπάμα ήρθε δύο φορές. Ο Ντόναλντ Τραμπ όχι ακόμη. Περιμένετε ένα φιλί… Ελάτε πριν από το 2020”, γράφει ο Νγκαρ, αναφερόμενος στις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν τότε. Σύμφωνα με πολιτικούς σχολιαστές, το κόμμα των πρώην ηγετικών στελεχών της χούντας θα μπορούσε να κάνει την έκπληξη στις εκλογές αυτές.
Η υπόθεση αυτή έρχεται σε μια περίοδο που η Αούνγκ Σαν Σου Κι βάλλεται με αφορμή τους χειρισμούς της στην κρίση των Ροχίνγκια, την οποία ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει “γενοκτονία” από τις ένοπλες δυνάμεις της Μιανμάρ. Το 2017 περισσότεροι από 700.000 μουσουλμάνοι Ροχίνγκια έφυγαν στο γειτονικό Μπαγκλαντές για να γλιτώσουν από τις διώξεις του στρατού και βουδιστών παραστρατιωτικών. Πρόσφατα, δύο δημοσιογράφοι του πρακτορείου Reuters καταδικάστηκαν στη Μιανμάρ σε κάθειρξη επτά ετών με αφορμή ένα ρεπορτάζ τους για μια σφαγή των Ροχίνγκια. Την περασμένη εβδομάδα η Αούνγκ Σαν Σου Κι υπερασπίστηκε αυτήν τη δικαστική απόφαση επικαλούμενη το “κράτος δικαίου” στη χώρα της, μολονότι η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης αμφισβητείται από πολλούς.