Ο Χτιν Καϊάου (Htin Kyaw) είναι ο νέος πρόεδρος της Μιανμάρ, μετέδωσε το Associated Press. Ο «εκλεκτός» του «Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία» (NLD) –παράταξης που κέρδισε με άνεση τις εθνικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου εξασφαλίζοντας την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο– είναι 70 ετών και θεωρείται στενός συνεργάτης της Αούνγκ Σαν Σου Κι (Aung San Suu Kyi).

Η διάσημη ακτιβίστρια και ηγετική μορφή της αντιπολίτευσης έχει βραβευτεί με Νόμπελ Ειρήνης και παρέμεινε σε κατ’ οίκον περιορισμό για 20 χρόνια (πριν από την απελευθέρωσή της το 2011) μετά την εκλογική διαδικασία του 1990, όπου το NLD θριάμβευσε, χωρίς ωστόσο να αναλάβει τα ηνία της χώρας λόγω της χούντας. Στα τέλη του 2010 ξεκίνησε μια προσπάθεια μετάβασης της χώρας σε μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, με σταδιακή αποκατάσταση των θεσμών και ενίσχυση των ατομικών ελευθεριών και της ελευθεροτυπίας.

«Πρόκειται για μια νίκη του λαού και της Αούνγκ Σαν Σου Κι» ανέφερε στις πρώτες του δηλώσεις ο Χτιν Καϊάου, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα την 1η Απριλίου.

Ο 70χρονος πολιτικός διαδέχεται στο αξίωμα τον μεταβατικό πρόεδρο και πρώην στρατιωτικό Θέιν Σέιν (Thein Sein), ο οποίος είχε τη στήριξη του «Κόμματος Αλληλεγγύης και Ανάπτυξης της Ένωσης» (USDP). Η συγκεκριμένη παράταξη δημιουργήθηκε το 2010 από τη χούντα κατά τη διάρκεια των διαδικασιών για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην πολύπαθη χώρα.

Ο Χτιν Καϊάου γίνεται ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος έπειτα από τουλάχιστον μισό αιώνα που η χώρα ελέγχεται ουσιαστικά από τον στρατό. Ο 70χρονος πολιτικός κατάφερε να συγκεντρώσει 360 ψήφους (σε σύνολο 652 στα δύο Σώματα του Κοινοβουλίου), αφήνοντας στη δεύτερη θέση με 213 ψήφους τον υποψήφιο του στρατού Μίιντ Σούε (Myint Swe), ο οποίος καταλαμβάνει τη θέση του πρώτου αντιπροέδρου. Ο Μίιντ Σούε θεωρείται στενός συνεργάτης του Θέιν Σέιν και βρίσκεται στη «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ με αξιωματούχους της χούντας οι οποίοι δεν μπορούν να έχουν οποιαδήποτε οικονομική συναλλαγή με αμερικανικές επιχειρήσεις.

Δεύτερος αντιπρόεδρος ορίστηκε ο Χένρι Βαν Τιο (Henry Van Thio), συνυποψήφιος για την προεδρία από το κόμμα NLD, ο οποίος έλαβε 79 ψήφους.


Μπλόκο στην Αούνγκ Σαν Σου Κι

Το Σύνταγμα της Μιανμάρ δεν επιτρέπει σε οποιονδήποτε βουλευτή να αναλάβει το ύπατο αξίωμα εφόσον έχει απογόνους με ξένο υπήκοο. Ο τελευταίος σύζυγος και τα παιδιά της Αούνγκ Σαν Σου Κι έχουν τη βρετανική υπηκοότητα.


Το Σύνταγμα της Μιανμάρ δεν επιτρέπει σε οποιονδήποτε βουλευτή να αναλάβει το ύπατο αξίωμα εφόσον έχει απογόνους με ξένο υπήκοο​

Πολιτικοί αναλυτές είχαν επανειλημμένα χαρακτηρίσει «φωτογραφική» τη συγκεκριμένη διάταξη του καταστατικού χάρτη της χώρας στην προσπάθεια των στρατιωτικών να εμποδίσουν τη διάσημη ακτιβίστρια να γίνει πρόεδρος. Έχοντας εξασφαλίσει την πλειοψηφία στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου και μετά το «ναυάγιο» στις διαπραγματεύσεις για την ακύρωση της συγκεκριμένης διάταξης, το NLD δεν είχε άλλη επιλογή από το να επιλέξει τον στενό συνεργάτη της Αούνγκ Σαν Σου Κι προκειμένου να αναλάβει την προεδρία.

Η ίδια, πάντως, είχε διαμηνύσει πριν από την ψηφοφορία στη Βουλή ότι θα ηγηθεί της κυβέρνησης και θα βρίσκεται «πάνω από τον πρόεδρο». Το γεγονός αυτό, όμως, μειώνει ουσιαστικά την επιρροή του Χτιν Καϊάου στα πολιτικά πράγματα της χώρας, καθιστώντας τον εύκολο στόχο σε ενδεχόμενη πολιτική ένταση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκ νέου κατάληψη της εξουσίας από τους στρατιωτικούς. Το Σύνταγμα της Μιανμάρ προβλέπει επίσης ότι το 1/4 του Κοινοβουλίου καταλαμβάνεται αποκλειστικά από αξιωματούχους του στρατού.

Η σύζυγος του Χτιν Καϊάου είναι κόρη ενός εκ των ιδρυτών του NLD, ενώ ο πατέρας του είχε εκλεγεί βουλευτής και ήταν γνωστός ποιητής και συγγραφέας στη Μιανμάρ, σύμφωνα με το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

Διαβάστε επίσης:
Ιστορικές εκλογές στη Μιανμάρ