Η αστυνομία πυροβολούσε στον αέρα για να διαλύσει διαδήλωση που πραγματοποιείται σήμερα στην πρωτεύουσα Ναϊπιντάου της Μιανμάρ σε διαμαρτυρία για το πραξικόπημα του στρατού με το οποίο ανατράπηκε η εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, καθώς οι διαδηλωτές αψήφησαν την απαγόρευση των συναθροίσεων που επιβλήθηκε εν μέσω πανεθνικών κινητοποιήσεων κατά της χούντας.
Ένας αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο Reuters ότι οι διαδηλωτές τράπηκαν σε φυγή, καθώς ρίχνονταν πυροβολισμοί στον αέρα, αλλά όχι προς την κατεύθυνση του πλήθους.
Ο αυτόπτης μάρτυρας πρόσθεσε ότι η αστυνομία είχε χρησιμοποιήσει αρχικά αντλίες νερού υπό πίεση, προσπαθώντας να απωθήσει μεγάλο πλήθος ανθρώπων. Εικόνες που προβλήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ανθρώπους να τρέχουν ενώ ακούγονται πυροβολισμοί σε απόσταση.
Νωρίτερα και βίντεο που είχε αναρτηθεί στο Facebook έδειχνε την αστυνομία να κάνει χρήση αντλιών νερού υπό πίεση για να διαλύσει τη διαδήλωση στην πρωτεύουσα, καθώς το πλήθος αρνούνταν να απομακρυνθεί.
Παράλληλα στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, τη Μανταλέι, τουλάχιστον 27 διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων ένας δημοσιογράφος, που διαμαρτύρονταν για το πραξικόπημα στη Μιανμάρ, συνελήφθησαν σήμερα από την αστυνομία, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης.
Δημοσιογράφος της Δημοκρατικής Φωνής της Βιρμανίας (DVB) δήλωσε ότι συνελήφθη καθώς βιντεοσκοπούσε τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Ο ίδιος σημείωσε ότι δύο άνθρωποι ξυλοκοπήθηκαν.
Την είδηση για τις συλλήψεις επιβεβαίωσαν άλλα δύο μέσα ενημέρωσης.
Οι διαμαρτυρόμενοι για το στρατιωτικό πραξικόπημα στη Μιανμάρ αψήφησαν σήμερα την απαγόρευση των συναθροίσεων και συνέχισαν τις κινητοποιήσεις τους, που είναι οι μεγαλύτερες εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία που πραγματοποιούνται στη χώρα.
Το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου και η κράτηση της εκλεγμένης ηγέτιδος της Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σου Τσι έχει προκαλέσει μεγάλη κινητοποίηση, με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας να διοργανώνονται εδώ και τέσσερις συνεχόμενες μέρες και ένα αυξανόμενο κίνημα πολιτικής ανυπακοής που έχει επηρεάσει νοσοκομεία, σχολεία και κυβερνητικά γραφεία στη χώρα αυτή των 53 εκατομμυρίων κατοίκων.
Οι δεσμεύσεις χθες Δευτέρα του επικεφαλής της χούντας Μιν Αούνγκ Χλάινγκ ότι εντέλει θα διεξαχθούν εκλογές στο πρώτο του διάγγελμα μετά το πραξικόπημα προκάλεσε περιφρόνηση. Αυτός επανέλαβε ατεκμηρίωτες κατηγορίες για απάτη στις εκλογές του Νοεμβρίου, στις οποίες κέρδισε με συντριπτική πλειοψηφία ο Εθνικός Σύνδεσμος για τη Δημοκρατία της Σου Τσι.
«Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε» αναφέρεται σε ανακοίνωση νεαρού ακτιβιστή, του Μάουνγκ Σαούνγκχα, ο οποίος ζητεί την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων και την «πλήρη κατάρρευση της δικτατορίας».