Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στο δυτικό τμήμα της Μιανμάρ όπου παρατηρείται κλιμάκωση των συγκρούσεων ανάμεσα σε μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκιας και Βουδιστών.
Όπως μετέδωσε το Associated Press, οι συγκρούσεις ξέσπασαν ύστερα από ένα περιστατικό σεξουαλικής κακοποίησης μιας γυναίκας από μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας, κατηγορία όμως που οι ίδιοι αρνούνται, υπογραμμίζοντας πως όλα αυτά γίνονται προκειμένου να τους διώξουν από τα σπίτια τους. Ένας από τους Ροχίνγκιας αναφέρει ότι οι Βουδιστές τους αντιμετωπίζουν ως ξένους και είναι επιθετικοί απέναντί τους.
Οι θρησκευτικές συγκρούσεις στην ασιατική χώρα αποτελούν ένα από τα προβλήματα που καλείται να διαχειριστεί η μεταβατική κυβέρνηση στην προσπάθεια που κάνει για να βγει από τη διεθνή απομόνωση και να επανενταχτεί στις διεθνείς αγορές. Κορυφαίοι αξιωματούχοι της Δύσης (Hillary Clinton, David Cameron, Barack Obama, Catherine Ashton) έχουν επανειλημμένα τονίσει πως ο σεβασμός και η προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποτελεί ένα από τα κλειδιά για τη «χαλάρωση» των σκληρών οικονομικών κυρώσεων, οι οποίες επιβλήθηκαν στη χώρα ύστερα από το πραξικόπημα του 1990.
Δείτε το video…
Εικόνες καταστροφής
Τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν πλάνα από κατεστραμμένα σπίτια και πτώματα, τα οποία βρίσκονται διάσπαρτα στους δρόμους των δύο πόλεων, όπου κυριαρχεί το μουσουλμανικό στοιχείο.
«Υπάρχουν πάρα πολύ Ροχίνγκιας κοντά στο χωριό μας. Μας απειλούν ότι θα μας σκοτώσουν. Γι αυτό και καταστρέφουμε τα σπίτια τους», ανέφερε κάτοικος πολύ κοντά στην πόλη Μαουνγκντάο.
Παράλληλα, όπως μετέδωσε το Al Jazeera, συνοριοφύλακες στο Μπανγκλαντές απώθησαν τη Δευτέρα οκτώ πλοιάρια, τα οποία μετέφεραν περισσότερους από 300 Ροχίνγκιας, στην πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά, εμποδίζοντάς τους να εισέλθουν στο έδαφος της γειτονικής χώρας.
«Περισσότεροι από 300 Ροχίνγκιας βρίσκονταν μέσα στα πλοιάρια, προερχόμενοι από την πόλη Σιττούε», τόνισε ο Shafiqur Rahman, μέλος της Συνοριακής Φρουράς του Μπανγκλαντές (BGB).
Δείτε το video…
Ποιοι είναι οι Ροχίνγκιας
Οι Ροχίνγκιας είναι μια από τις πολλές εθνοτικές μειονότητες που ζουν διάσπαρτες στη Μιανμάρ.
Μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα, κατοικούν κυρίως στο δυτικό τμήμα της ασιατικής χώρας, σε μια περιοχή η οποία είναι ευρύτερα γνωστή ως Αρακάν. Οι πρώτες αναφορές για την παρουσία τους στην περιοχή τοποθετούνται στον 7ο αι. μ.Χ., όταν έκαναν την εμφάνισή τους Άραβες έμποροι. Βασική τους ασχολία είναι η αλιεία.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, πρόκειται για μια μειονότητα η οποία πλήττεται περισσότερο από τη βαρβαρότητα και την καταπίεση, με την κατάσταση να γίνεται αφόρητη μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Στρατό. Η κατάφορη παραβίαση των ατομικών τους ελευθεριών έχει αναγκάσει χιλιάδες εξ αυτών να καταφύγουν στο γειτονικό Μπαγκλαντές.
Προσωρινή ανάκληση αξιωματούχων του Ο.Η.Ε.
Εν τω μεταξύ ο Ο.Η.Ε. γνωστοποίησε με ανακοίνωσή του τη Δευτέρα ότι προχωράει στην προσωρινή απομάκρυνση 44 υπαλλήλων του, μαζί με μέλη των οικογενειών τους, που δραστηριοποιούνται στο Μαουνγκντάο, στη σκιά των βίαιων θρησκευτικών συγκρούσεων.
«Η προσωρινή αυτή απομάκρυνση προτάθηκε στο προσωπικό του Ο.Η.Ε. εξαιτίας της έλλειψης ασφάλειας και των συγκρούσεων. Θα μπορούν να επιστρέψουν, όταν βελτιωθούν τα πράγματα», επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.
Την ίδια στιγμή οι Η.Π.Α. και η Ε.Ε. εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τον τρόπο με τον οποίο οι Αρχές της Μιανμάρ χειρίστηκαν την κρίση. Παράλληλα, κάλεσαν όλες τις εθνοτικές ομάδες να εργαστούν από κοινού προκειμένου να επιλυθούν με ειρηνικό τρόπο οι διαφορές τους.
Δείτε το video…
Διαβάστε επίσης:
Εγκαταλείπουν τη Μιανμάρ υπάλληλοι του ΟΗΕ, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2012, 10:26
Αυστραλία: Άρση των κυρώσεων κατά της Μιανμάρ, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 8 Ιουνίου 2012, 05:40
Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας