Οι κάτοικοι της Μιανμάρ άρχισαν και σήμερα να βγαίνουν στους δρόμους για πέμπτη συνεχή ημέρα, μετά τη νυχτερινή επιδρομή του στρατού στην έδρα του κόμματος της Αούνγκ Σαν Σου Τσι, μια ενέργεια που δείχνει την αποφασιστικότητα των πραξικοπηματιών στρατηγών απέναντι στις εκκλήσεις για αποκατάσταση της δημοκρατίας.
Πολλές εκατοντάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί το μεσημέρι της Τετάρτης (τοπική ώρα) στο κέντρο της Ρανγκούν, της οικονομικής πρωτεύουσας της Μιανμάρ, αφού χθες η καταστολή ξεπέρασε νέα όρια. Διαδήλωση ήταν σε εξέλιξη και στη Ναϊπιντάου, την πρωτεύουσα της χώρας.
Σύμφωνα με τον Εθνικό Σύνδεσμο για τη Δημοκρατία (NLD), οι στρατιωτικοί διεξήγαγαν την Τρίτη επιδρομή στα γραφεία του κόμματος στη Ρανγκούν.
«Η στρατιωτική δικτατορία εισέβαλε και κατέστρεψε το γενικό αρχηγείο του NLD περίπου στις 21:30» επισήμανε το κόμμα στη σελίδα του στο Facebook, την ώρα που διεξάγονταν διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις, με τις δυνάμεις ασφαλείας να χρησιμοποιούν πλαστικές σφαίρες και αντλίες νερού εναντίον του πλήθους.
Ο ΟΗΕ καταδίκασε χθες τη «δυσανάλογη» και «απαράδεκτη» χρήση βίας από τον στρατό.
Γυναίκα τραυματισμένη από σφαίρα
Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Μιανμάρ, Τομ Άντριους, καταδίκασε τη χρήση βίας και διαβεβαίωσε ότι η αστυνομία πυροβόλησε και τραυμάτισε μια νεαρή γυναίκα στη Ναϊπιντάου. Εικόνες του συμβάντος μεταδόθηκαν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Μπορούν να πυροβολήσουν μια νεαρή γυναίκα, αλλά δεν μπορούν να κλέψουν την ελπίδα και την αποφασιστικότητα ενός λαού» έγραψε χθες ο Άντριους. «Ο κόσμος στέκεται αλληλέγγυος στους διαδηλωτές στη Μιανμάρ» ανέφερε.
Σύμφωνα με γιατρό νοσοκομείου της Ναϊπιντάου, η νεαρή γυναίκα που ονομάζεται Μία Τούε Τούε Κίνε νοσηλεύεται «στη μονάδα εντατικής θεραπείας και η αναπνοή της υποστηρίζεται μηχανικά, παραμένει σε κώμα» μέχρι σήμερα το πρωί.
Άλλος γιατρός είχε επισημάνει χθες ότι οι στρατιωτικοί πυροβολούσαν με πραγματικές σφαίρες, κρίνοντας από τα τραύματα που έχουν υποστεί δύο νεαροί άνδρες που νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. «Πιστεύουμε ότι πρόκειται για πραγματικές σφαίρες» δήλωσε ένας γιατρός.
Στη Μάνταλεϊ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Mιανμάρ, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων εναντίον των διαδηλωτών που κρατούσαν σημαίες του NLD.
Οι Αρχές έχουν απαγορεύσει από τη Δευτέρα το βράδυ τις συγκεντρώσεις περισσότερων από πέντε ατόμων στη Ρανγκούν, τη Ναϊπιντάου και άλλες πόλεις, ενώ επέβαλαν και απαγόρευση κυκλοφορίας.
Παρά τις απαγορεύσεις, χιλιάδες διαδηλωτές εξακολουθούν να βγαίνουν στους δρόμους πόλεων σε όλη τη χώρα ζητώντας την απελευθέρωση των συλληφθέντων, το τέλος της δικτατορίας και την κατάργηση του Συντάγματος του 2008, που είναι πολύ ευνοϊκό προς τον στρατό.
Η Σου Τσι είναι «καλά στην υγεία της»
Ο επικεφαλής του στρατού Μιν Αούνγκ Χλάινγκ μίλησε για πρώτη φορά μετά το πραξικόπημα τη Δευτέρα το βράδυ στο τηλεοπτικό δίκτυο του στρατού, Myawaddy TV.
Δεσμεύθηκε «να διεξαχθούν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές» μόλις εκπνεύσει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει κηρυχθεί στη χώρα για έναν χρόνο και υποσχέθηκε ένα στρατιωτικό καθεστώς «διαφορετικό» από τα προηγούμενα.
Το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου τερμάτισε μια μικρή δημοκρατική παρένθεση στη Μιανμάρ που διήρκησε μία δεκαετία.
Ο στρατός αμφισβητεί τις βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου, στις οποίες κατήγαγε μεγάλη νίκη το NLD, αν και διεθνείς παρατηρητές δεν εντόπισαν σοβαρά προβλήματα.
Στην πραγματικότητα οι στρατηγοί φοβούνται ότι θα μειωθεί η επιρροή τους μετά τη νίκη της Σου Τσι, η οποία επιθυμούσε να τροποποιήσει το Σύνταγμα.
Η πρώην ηγέτιδα «είναι καλά στην υγεία της» και παραμένει σε κατ’ οίκον περιορισμό στη Ναϊπιντάου, σύμφωνα με το κόμμα της.
Το πραξικόπημα έχουν καταδικάσει οι ΗΠΑ, η Ε.Ε, η Βρετανία και πολλές άλλες χώρες.
Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ θα συνεδριάσει εκτάκτως την Παρασκευή για να συζητήσει τα γεγονότα, ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει ζητήσει την απελευθέρωση των συλληφθέντων.