Άγνωστοι επιτέθηκαν εναντίον δύο αεροπορικών βάσεων στη Μιανμάρ σήμερα, με εκρήξεις να αναφέρονται σε μία από αυτές και ρουκέτες στην άλλη, μετέδωσαν μέσα ενημέρωσης και δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες.

Οι επιθέσεις εξαπολύθηκαν έπειτα από τρεις μήνες ταραχών μετά το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου στη χώρα.

Προς το παρόν δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης, ενώ δεν είναι γνωστό αν υπάρχουν θύματα από τις επιθέσεις.

Στην πρώτη επίθεση τρεις εκρήξεις σημειώθηκαν τα ξημερώματα σε αεροπορική βάση κοντά στην πόλη Μαγκουάι, μετέδωσε το Delta News Agency.

Οι έλεγχοι ασφαλείας έχουν ενισχυθεί στους δρόμους γύρω από τη βάση μετά τις εκρήξεις, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Αργότερα πέντε ρουκέτες εκτοξεύθηκαν εναντίον μίας από τις κεντρικές αεροπορικές βάσεις, στη Μέικτιλα, βορειοανατολικά της Μαγκουάι, ανέφερε σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο δημοσιογράφος Θαν Ουίν Χλάινγκ, που βρισκόταν κοντά στη βάση την ώρα του συμβάντος.

Επίσης ανάρτησε βίντεο στο οποίο ακούγεται κάτι που μοιάζει με ρουκέτα να πετά πάνω από τη βάση, ενώ ακολουθεί ο ήχος μιας έκρηξης.

Μετά την ανατροπή της κυβέρνησης της Αούνγκ Σαν Σου Τσι φιλοδημοκρατικοί διαδηλωτές βγαίνουν σχεδόν καθημερινά στους δρόμους και ο στρατός έχει καταστείλει τις κινητοποιήσεις με βία. Τουλάχιστον 755 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με οργάνωση ακτιβιστών.

Μετά το πραξικόπημα έχουν αναζωπυρωθεί και οι μάχες μεταξύ του στρατού και ανταρτών που ανήκουν σε εθνοτικές μειονότητες, με τις ένοπλες δυνάμεις να εξαπολύουν δεκάδες αεροπορικές επιδρομές στο βόρειο και ανατολικό τμήμα της Μιανμάρ.

Σβήνουν οι ελπίδες

Η αυξανόμενη ανασφάλεια έρχεται καθώς σβήνουν οι ελπίδες να βρεθεί έξοδος από την κρίση μετά τις προτάσεις της Ένωσης Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN).

Η 10μελής ASEAN συναντήθηκε το Σάββατο στην Τζακάρτα της Ινδονησίας με τον επικεφαλής της χούντας στρατηγό Μιν Αούνγκ Χλάινγκ και αργότερα ανακοίνωσε ότι κατέληξαν σε «συμφωνία πέντε σημείων» για τα βήματα που πρέπει να γίνουν προκειμένου να τερματιστεί η βία στη Μιανμάρ και να προωθηθεί ο διάλογος μεταξύ των στρατηγών και των πολιτικών τους αντιπάλων.

Όμως η χούντα αρνείται να δεχθεί τις προτάσεις λέγοντας ότι θα τις εξετάσει «όταν επιστρέψει η σταθερότητα» και εφόσον οι συστάσεις της ASEAN διευκολύνουν τον οδικό χάρτη του στρατού.

Στο μεταξύ η Κυβέρνηση Εθνική Ενότητας, που σχημάτισαν φιλοδημοκρατικοί ακτιβιστές και πρώην βουλευτές της Μιανμάρ, απέκλεισε το ενδεχόμενο συνομιλιών για την κρίση μέχρι να αφεθούν ελεύθεροι οι πολιτικοί κρατούμενοι.

Σε μια ακόμη ένδειξη της αποφασιστικότητας του στρατού να καταστείλει τους αντιφρονούντες, η κρατική τηλεόραση ανακοίνωσε αργά χθες Τετάρτη ότι οι Αρχές θα απαγγείλουν κατηγορίες για φόνο και προδοσία εναντίον ενός από τους επικεφαλής των κινητοποιήσεων κατά της χούντας.

Ο Ουάι Μόε Νάινγκ, 25 ετών, συνελήφθη στις 15 Απριλίου όταν μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έπεσαν πάνω στη μοτοσικλέτα του με ένα αυτοκίνητο στη διάρκεια διαδήλωσης στην πόλη Μονίγουα.

Η κρατική εφημερίδα Global New Light of Myanmar έγραψε ότι η οργάνωση του Ουάι Μόε Νάινγκ συνδέεται με πολλές εκρήξεις «αυτοσχέδιων χειροβομβίδων» στη Μονίγουα.

«Επιπλέον βασάνισαν και σκότωσαν με βίαιο τρόπο δύο αστυνομικούς (…) στις 26 Μαρτίου» πρόσθεσε η εφημερίδα.