Ώρες αγωνίας περνούν οι κάτοικοι στη Μιανμάρ, καθώς, μετά την ξαφνική υπερχείλιση ποταμού, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, αγνοούνται περίπου 60 άνθρωποι στο κέντρο της χώρας, ενώ ζημιές προκλήθηκαν σε σπίτια και σε ένα μοναστήρι και παράλληλα έχει καταστραφεί μια γέφυρα.

Εν τω μεταξύ, στη γειτονική Ταϊλάνδη, η πρωθυπουργός Γινγκλάκ Σιναουάτρα ζήτησε σήμερα από τους κατοίκους της Μπανγκόκ να προστατεύσουν τις περιουσίες τους, εν όψει πιθανών πλημμυρών στην πρωτεύουσα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ανακοίνωση έγινε την επομένη της απόφασης της πρωθυπουργού να ζητήσει να ανοίξουν όλοι οι υδατοφράχτες, για να επιτραπεί η απομάκρυνση των υδάτων που κατακλύζουν εδώ και πολλές ημέρες μια τεράστια πεδιάδα βορείως της πρωτεύουσας και είναι αδύνατο να ελεγχθούν.

Αυτή η απόφαση, παρ’ όλα αυτά, εγκυμονεί νέους κινδύνους, καθώς υπάρχει η πιθανότητα να υπερχειλίσουν ποτάμια και κανάλια σε διάφορα σημεία της πόλης των 12 εκατομμυρίων κατοίκων.

Η κυβέρνηση, η οποία αντιμετωπίζει την πρώτη πραγματική δοκιμασία της από τον Αύγουστο που ανέλαβε την εξουσία, καταβάλλει εδώ και δύο εβδομάδες προσπάθειες για να μην πλημμυρίσει η πρωτεύουσα και ήταν ως τώρα μάλλον καθησυχαστική, όσον αφορά στο κέντρο της πόλης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έχουν στηθεί δεκάδες χιλιόμετρα αυτοσχέδιων φραγμάτων με σάκους άμμου, ενώ τα αποθέματα πόσιμου νερού έχουν λεηλατηθεί και στα προάστια ο κόσμος αφήνει τα αυτοκίνητα και μετακινείται με βάρκες.

Οι πλημμύρες, οι οποίες προκλήθηκαν από ασυνήθιστα σφοδρές βροχοπτώσεις των μουσώνων, έχουν στοιχίσει μέχρι στιγμής τη ζωή σε τουλάχιστον 320 ανθρώπους.

Η κυβέρνηση έχει κινητοποιήσει 50.000 στρατιώτες και 30.000 αστυνομικούς, τοποθετώντας τους κυρίως κοντά στα φράγματα, για να εμποδίσουν την εσκεμμένη καταστροφή τους από τους κατοίκους περιοχών που έχουν ήδη κατακλυσθεί από τα νερά.

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης