«Φωτιά» έβαλε στη Νότια Κορέα η κήρυξη του στρατιωτικού νόμου από τον πρόεδρο Γιουν Σουκ Γιολ, στον οποίο ασκούνται τώρα σημαντικές πιέσεις να παραιτηθεί. Ο Γιουν Σουκ Γέολ, πρόεδρος της Νότιας Κορέας από το 2022, κατηγορεί την αντιπολίτευση της χώρας ότι ελέγχει το κοινοβούλιο και παραλύει την κυβέρνηση με αντικρατικές δραστηριότητες.

Παρά την άρση του παρ’ ολίγον πραξικοπήματος, η αντιπολίτευση απαιτεί άμεσα την παραίτησή του, ξεκαθαρίζοντας πως αν δεν το κάνει θα κινήσει διαδικασία παύσης και απομάκρυνσής του.

Ήδη έχουν αναγγείλει πως σήμερα, Τετάρτη (4/12) θα κινήσουν διαδικασίες για να υποβάλουν μήνυση για «ανταρσία» σε βάρος του προέδρου.

«Θα καταθέσουμε μήνυση για ανταρσία» εναντίον του κ. Γιουν, των υπουργών Άμυνας και Εσωτερικών και «προσωπικοτήτων-κλειδιών του στρατού και της αστυνομίας» και δη όσων εφήρμοσαν τον στρατιωτικό νόμο.

Η σύζυγος με την τσάντα Dior

Ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος ήρθε αντιμέτωπος με χαμηλά ποσοστά αποδοχής λόγω διαφόρων αντιπαραθέσεων και σκανδάλων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν τη σύζυγό του, όπως η φερόμενη χειραγώγηση μετοχών και η αποδοχή μιας πολυτελούς τσάντας Dior.

Στις αρχές του 2024 μια μικρή, πανάκριβη τσάντα μάρκας Dior έβαλε φωτιά στο πολιτικό σκηνικό της Νότιας Κορέας.

Η «beanie bag» με την οποία εθεάθη η πρώτη κυρία της Νότιας Κορέας είναι μια πολυτελής γυναικεία τσάντα, αξίας περίπου 2.200 δολαρίων με την υπογραφή του γαλλικού οίκου Dior.

Και το θέμα μετατράπηκε σε σκάνδαλο όταν υλικό από κρυφή κάμερα φαίνεται να δείχνει την πρώτη κυρία της Νότιας Κορέας να δέχεται ως δώρο την επίμαχη τσάντα από έναν Αμερικανοκορεάτη πάστορα.

Κάποια μέλη του συντηρητικού “Κόμματος της Λαϊκής Ισχύος” (PPP) κάλεσαν τον πρόεδρο και τη σύζυγό του, την Κιμ Κεόν Χι, να ζητήσουν συγγνώμη για το περιστατικό και να παραδεχτούν ότι ήταν τουλάχιστον ανάρμοστο το γεγονός ότι η πρώτη κυρία δέχτηκε την πανάκριβη τσάντα ως δώρο.

Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι, όταν η Κιμ, ως σύζυγος κυβερνητικού αξιωματούχου, δέχτηκε ως δώρο από έναν Αμερικανοκορεάτη πάστορα την τσάντα αξίας περίπου 2.000 ευρώ, πιθανόν να παραβίασε νόμο κατά της δωροδοκίας.

Οι υποστηρικτές του προέδρου υποστήριζαν ότι η Κιμ είναι θύμα ενός παράνομου σχεδίου παγίδευσής της στο πλαίσιο εκστρατείας συκοφαντικής δυσφήμισης.

Η υπόθεση ήρθε στο φως της δημοσιότητας τον Νοέμβριο του 2023, όταν ένα κανάλι στο YouTube πρόβαλε ένα βιντεοκλίπ που είχε καταγραφεί από τον Αμερικανοκορεάτη πάστορα με κρυφή κάμερα την ώρα που ο ίδιος επισκεπτόταν την Κιμ και της δώριζε την τσάντα.

Το σκάνδαλο της Dior στην Εθνοσυνέλευση

Ο πάστορας, ο αιδεσιμότατος Εϊμπραχαμ Κόι, ο οποίος έχει συμμετάσχει σε θρησκευτικές ανταλλαγές με τη Βόρεια Κορέα, είπε ότι αρχικά επεδίωξε συνάντηση με την Κιμ από την ανησυχία του για τη σκληρή πολιτική που ακολουθεί ο Γιουν ως προς τη Βόρεια Κορέα.

Επιπλέον ο Κόι είπε ότι ενώ η Κιμ ήταν οικογενειακή του γνωστή, η αντίδρασή της στις συνομιλίες τους για πιθανά πολυτελή δώρα –συμπεριλαμβανομένων καλλυντικών Chanel που, όπως ισχυρίστηκε ο ίδιος, της δώρισε κατά την πρώτη τους συνάντηση– τον έκανε να πιστεύει ότι τέτοιου είδους δώρα ήταν ο μοναδικός τρόπος για να την κάνει να τον ακούσει.

“Θα μπορούσατε να πείτε ότι ήταν σαν ένα πάσο εισόδου, ένα εισιτήριο για συνάντηση (με την Κιμ)”, είπε ο Κόι στο Reuters.

Έκτοτε, ξεκίνησαν διάφορες φήμες για τη ζωή του προεδρικού ζεύγους, με αρκετούς να καταγγέλλουν ότι «ο πρόεδρος και η πρώτη κυρία ήταν δύο άπληστοι άνθρωποι, που έκαναν τα πάντα για το χρήμα». Μάλιστα, μερικές καταγγελίες τις υιοθέτησαν μέλη και βουλευτές της Λαϊκής Ισχύος, με ορισμένους να τονίζουν ότι ο πρόεδρος έπρεπε να ζητήσει συγγνώμη από τον λαό.

Ο Σουκ Γέολ, λοιπόν, έφτασε ένα βήμα προτού καρατομήσει υπουργούς και διώξει βουλευτές, με αποτέλεσμα να ψυχρανθεί με την ίδια την παράταξή του, φτάνοντας στο σήμερα, όπου ζήτησε στρατιωτικό νόμο.