Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ισπανίας, ένα μέλος της βασιλικής οικογένειας καλείται να απολογηθεί σε δικαστήριο, αντιμετωπίζοντας βαρύτατες κατηγορίες για διαφθορά, φορολογική απάτη και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Η Ινφάντα Κριστίνα, κόρη του βασιλιά Χουάν Κάρλος, κλήθηκε σε απολογία από δικαστή της Πάλμα ντε Μαγιόρκα για την υπόθεση στην οποία ενεπλάκη μέσω του συζύγου της, του βετεράνου αθλητή του χάντμπολ Ινάκι Ουρντανγκαρίν.

Η απαγγελία κατηγορίας έρχεται στη χειρότερη στιγμή για τον βασιλιά, ο οποίος γιόρτασε την Κυριακή τα 76α γενέθλιά του και εμφανίσθηκε τη Δευτέρα σε στρατιωτική τελετή στηριζόμενος σε πατερίτσες, στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά την εγχείρηση στην οποία υποβλήθηκε στο ισχίο στις 21 Νοεμβρίου.

Το σκάνδαλο

Το σκάνδαλο που εκθέτει ανεπανόρθωτα το βασιλικό στέμμα της Ισπανίας και προσωπικά τον βασιλιά Χουάν Κάρλος αφορά στις οικονομικές δραστηριότητες του συζύγου της Κριστίνα, ο οποίος ως πρόεδρος του ιδρύματος «Νόος» φέρεται να καταχράστηκε μαζί με συνεργάτη του τουλάχιστον 5,8 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα είχαν διατεθεί υπέρ του ιδρύματος από τις κυβερνήσεις της Βαλένθια.

Η πριγκίπισσα υπήρξε και αυτή μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ιδρύματος και τώρα η Δικαιοσύνη διερευνά εάν και κατά πόσο γνώριζε τις παράνομες «δοσοληψίες» που συντελέσθηκαν επί προεδρίας του συζύγου της. Η Κριστίνα καλείται να απολογηθεί στις 8 Μαρτίου. Σύμφωνα με την «El Pais», ο δικαστής ύστερα από πολύμηνες έρευνες έχει συγκεντρώσει πολλά επιβαρυντικά στοιχεία σε έναν φάκελο 227 σελίδων. Στον φάκελο αυτό υπάρχουν στοιχεία που καταδεικνύουν ότι προσωπικά έξοδα της οικογένειας της Κριστίνα καλύπτονταν από τα «κέρδη» του ιδρύματος, τα οποία δεν δηλώνονταν στην εφορία, καθώς υποτίθεται ότι επρόκειτο για μη κερδοσκοπικό φορέα. Τμήμα των εσόδων αυτών μεταβιβαζόταν σε offshore εταιρείες. Στο πλαίσιο της υπόθεσης οι δικαστικές αρχές έχουν ήδη προχωρήσει στην κατάσχεση της βίλας του ζεύγους στη Βαρκελώνη, ως εγγύηση για την αποφυλάκιση -υπό όρους- του Ουρντανγκαρίν.

Ο δικαστής Χοσέ Κάστρο, ο οποίος ερευνά την υπόθεση από το 2010, αποφάσισε να πραγματοποιήσει έρευνα κατά της Ινφάντα Κριστίνα για πρώτη φορά την άνοιξη του 2012, αλλά η απόφασή του ακυρώθηκε έπειτα από εντολή της Εισαγγελίας.

Ήδη μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου η δημοτικότητα της βασιλικής οικογένειας άρχισε να πέφτει κατακόρυφα. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε πρόσφατη δημοσκόπηση το 62% των Ισπανών επιθυμεί να παραιτηθεί ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος και να παραδώσει τα «ηνία» στον γιο του, τον πρίγκιπα Φελίπε, ο οποίος είναι ο μοναδικός που παραμένει δημοφιλής ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας.

Κατακραυγή για τα έξοδα της βασιλικής οικογένειας

Σάλος είχε ξεσπάσει εξάλλου και το 2011 μετά την αποκάλυψη από το ισπανικό ABC των βασιλικών εξόδων. Σε μια χώρα που μαστιζόταν και εξακολουθεί να μαστίζεται από την ανεργία και την οικονομική ύφεση οι ετήσιες κρατικές δαπάνες για τη συντήρηση του θεσμού της βασιλείας ανέρχονταν το έτος αυτό σε 8,4 εκατομμύρια ευρώ.

Ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος εμφανιζόταν να πληρώνεται ετησίως από το κράτος 292,752 ευρώ και φορολογούνταν με 40%, οπότε του απέμεναν 140,519 ευρώ για προσωπικές δαπάνες.

Το 2011 ο πρίγκιπας Φελίπε έλαβε 146,376 ευρώ, ενώ η βασίλισσα Σοφία και οι τρεις πριγκίπισσες μοιράστηκαν 375,000 ετησίως. Συνολικά οι κρατικές δαπάνες για την ισπανική βασιλική οικογένεια ανέρχονταν σε 8,4 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, εκ των οποίων τα περίπου 4 εκατ. αντιστοιχούν σε ετήσιες πληρωμές του προσωπικού των ανακτόρων.