Σε περαιτέρω κλιμάκωση οδηγείται η κρίση στη Μέση Ανατολή, με το Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ να ανταλλάσσουν πυρά καθημερινά. Σημαντικό στέλεχος του στρατιωτικού βραχίονα του λιβανικού κινήματος σκοτώθηκε χθες, Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου, σε ισραηλινό βομβαρδισμό σε νότια συνοικία της Βηρυτού, με απολογισμό μέχρι στιγμής τουλάχιστον 14 νεκρούς.

Ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας μοιάζει πλέον να μεταφέρεται στον Λίβανο και να επικεντρώνεται στη σιιτική παράταξη-σύμμαχό της.

Η επιδρομή χαρακτηρίζεται νέο σκληρό χτύπημα για τη Χεζμπολάχ, μετά τη σειρά φονικών εκρήξεων, που αποδίδονται στις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες από το κίνημα, παγιδευμένων συσκευών επικοινωνίας.

«Πολύ ανήσυχος», ο ΟΗΕ κάλεσε την Παρασκευή σε «αποκλιμάκωση» και στη «μέγιστη αυτοσυγκράτηση». Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού συνεδριάζει εκτάκτως λόγω των εξελίξεων.

«Μαχητικά αεροσκάφη της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας πραγματοποίησαν στοχευμένο πλήγμα (…), εξοντώνοντας τον Ιμπραήμ Ακίλ», επικεφαλής δύναμης ειδικών επιχειρήσεων της Χεζμπολάχ, της «μονάδας Ραντουάν», ανακοίνωσε εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ.

Πρόσθεσε πως άλλοι «δέκα διοικητές» μονάδων της Χεζμπολάχ, «υπεύθυνοι για τις καθημερινές εκτοξεύσεις ρουκετών» εναντίον της ισραηλινής επικράτειας, σκοτώθηκαν στον συγκεκριμένο βομβαρδισμό.

Η Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής τον θάνατο του Ιμπραήμ Ακίλ, ενός «από τους μεγάλους ηγέτες μας», ο οποίος σκοτώθηκε «στον δρόμο για την Ιερουσαλήμ», κατά την ορολογία που χρησιμοποιεί το προσκείμενο στο Ιράν κίνημα όταν αναφέρεται σε θύματα ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στο λιβανικό κίνημα είχε δηλώσει νωρίτερα πως ο Ιμπραήμ Ακίλ σκοτώθηκε «κατά τη διάρκεια συνάντησης με διοικητές».

Δεκατέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 66 τραυματίστηκαν, οι εννιά σοβαρά, στον βομβαρδισμό αυτό, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, το οποίο τόνισε πως σωστικά συνεργεία ανέμεναν να βρουν και άλλα θύματα στα συντρίμμια του κτηρίου που χτυπήθηκε.

Πρόκειται για το δεύτερο ανώτερο στέλεχος της Χεζμπολάχ που σκοτώνεται σε ισραηλινό βομβαρδισμό αφότου το κίνημα άνοιξε μέτωπο στα σύνορα Λιβάνου – Ισραήλ πριν από σχεδόν έναν χρόνο, για να υποστηρίξει τον σύμμαχό του, τη Χαμάς.

Οι ΗΠΑ είχαν επικηρύξει τον Ιμπραήμ Ακίλ, προσέφεραν ποσό 7 εκατομμυρίων δολαρίων για πληροφορίες που θα επέτρεπαν τον εντοπισμό του, καθώς φερόταν να ενέχεται στις πολύνεκρες αντιαμερικανικές επιθέσεις στη Βηρυτό που είχαν γίνει το 1983.

Φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που μετέβη στο σημείο είδε πολυκατοικία να έχει καταρρεύσει και σωστικά συνεργεία να απομακρύνουν θύματα εν μέσω χάους.

«Η στοχοποίηση κατοικημένης αστικής ζώνης αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι ο ισραηλινός εχθρός δεν λαμβάνει υπόψη του κανέναν ανθρωπιστικό παράγοντα», κατήγγειλε ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι.

Η Χαμάς καταδίκασε την «τρομοκρατική επίθεση», ενώ το Ιράν την «κατάφωρη παραβίαση (…) της εδαφικής ακεραιότητας» του Λιβάνου.

Από την άλλη, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις διαβεβαίωσαν πως δεν επιδιώκουν «μεγάλη κλιμάκωση» του πολέμου στην περιοχή. Ωστόσο, ο υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, διεμήνυσε πως «οι εχθροί μας δεν έχουν καμιά ασφαλή τοποθεσία να καταφύγουν, ούτε καν σε (νότια) προάστια της Βηρυτού».

Μετά τις φονικές εκρήξεις συσκευών επικοινωνίας την Τρίτη και την Τετάρτη – τουλάχιστον 37 νεκροί, 2.931 τραυματίες -, οι ανταλλαγές πυρών εντάθηκαν ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και το σιιτικό κίνημα.

Οι ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν την Παρασκευή πως περίπου 140 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο εναντίον του Ισραήλ ως το μεσημέρι. Η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για εκτοξεύσεις ρουκετών εναντίον διαφόρων ισραηλινών στρατιωτικών εγκαταστάσεων, συμπεριλαμβανομένης βάσης της υπηρεσίας πληροφοριών.

Το βράδυ της Πέμπτης, το Ισραήλ εξαπέλυσε σειρά αεροπορικών πληγμάτων στον νότιο Λίβανο. Σύμφωνα με το λιβανικό πρακτορείο ειδήσεων ANI, έγιναν περίπου 50 βομβαρδισμοί.

Από την άλλη, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, ο Χασάν Νασράλα, διεμήνυσε την ίδια μέρα ότι ο Ισραήλ θα υποστεί «τρομερή τιμωρία» μετά τις δυο σειρές εκρήξεων βομβητών και ασυρμάτων που είχαν παγιδευτεί.

Επισήμως, οι ισραηλινές αρχές δεν έχουν σχολιάσει τις εκρήξεις, που ακολούθησαν την ανακοίνωση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι οι στόχοι του πολέμου με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας πλέον επεκτείνονται στα σύνορα με τον Λίβανο, συμπεριλαμβάνουν την ασφαλή επιστροφή των δεκάδων χιλιάδων εκτοπισμένων από ζώνες της βόρειας ισραηλινής επικράτειας.

Ο επικεφαλής της λιβανικής διπλωματίας, Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ, κάλεσε την Παρασκευή το Συμβούλιο Ασφαλείας να «αναγκάσει το Ισραήλ να σταματήσει αυτή την επίθεση», προειδοποιώντας πως σε διαφορετική περίπτωση θα ακολουθήσει «μεγάλη έκρηξη», από την οποία «πρέπει να καταλάβετε πως δεν θα γλιτώσει ούτε η Δύση, ούτε η Ανατολή, θα μας γυρίσει πίσω στον Μεσαίωνα».

Μια ημέρα νωρίτερα, είχε ανακοινώσει πως θα κατέθετε διαμαρτυρία στο ΣΑ για την ισραηλινή «κυβερνοτρομοκρατική επίθεση που αποτελεί έγκλημα πολέμου».

Το Διεθνές Δίκαιο «απαγορεύει» τη χρήση «παγιδευμένων», φαινομενικά «αθώων» συσκευών, υπογράμμισε από την πλευρά του την Παρασκευή, ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ο Φόλκερ Τουρκ.

Οι Φρουροί της Επανάστασης, επίλεκτο σώμα του στρατού του Ιράν, υποσχέθηκαν «συντριπτική ανταπόδοση από το μέτωπο της αντίστασης», όπως αποκαλεί η Τεχεράνη τη συμμαχία ένοπλων οργανώσεων σε όλη την περιοχή, που αντιμετωπίζουν με εχθρότητα το Ισραήλ και τους συμμάχους του, πάνω απ’ όλους τις ΗΠΑ.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, είπε στο διάγγελμά του την Παρασκευή, απευθυνόμενος στους ισραηλινούς ηγέτες, «δεν θα μπορέσετε να γυρίσετε τους κατοίκους του (ισραηλινού) βορρά» σπίτια τους, επιμένοντος ότι «το μέτωπο του Λιβάνου με το Ισραήλ θα παραμείνει ανοιχτό ως το τέλος της επίθεσης στη Γάζα».

Ταυτόχρονα, οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, όπου δυο πλήγματα στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 14 ανθρώπους το πρωί της Παρασκευής, σύμφωνα με την πολιτική προστασία. Ένας από αυτούς στοχοποίησε σπίτι στον καταυλισμό προσφύγων στη Νουσέιρατ (κεντρικά), με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οχτώ Παλαιστίνιοι, ενώ ακόμη έξι άνθρωποι, ανάμεσά τους παιδιά, σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό ακινήτου στην πόλη της Γάζας (βόρεια), σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Έναυσμα αυτού του πολέμου, ο οποίος πλέον διανύει την 351η ημέρα του, ήταν η άνευ προηγουμένου έφοδος που εξαπέλυσε ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023, κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν στην ισραηλινή πλευρά 1.205 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, βασισμένη σε επίσημα δεδομένα των ισραηλινών αρχών και συμπεριλαμβάνει ομήρους που σκοτώθηκαν ενώ τελούσαν υπό ομηρία.

Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης, 97 συνεχίζουν να βρίσκονται στα χέρια παλαιστινίων μαχητών στη Γάζα, πλην όμως 33 έχουν κηρυχθεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.

Πάνω από 41.272 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει έκτοτε τη ζωή τους στις ευρείας κλίμακας ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων στη Λωρίδα της Γάζας, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους αριθμούς του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς, που θεωρούνται αξιόπιστοι από τον ΟΗΕ.