Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αμφισβήτησε με δηλώσεις του το status quo του Αιγαίου, χαρακτηρίζοντας ασαφή τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο κ. Τσαβούσογλου φέρεται να σημείωσε πως το καθεστώς κυριαρχίας κάποιων νησίδων και βραχονησίδων και τα σύνορα που προκύπτουν από αυτά τα εδάφη «δεν έχουν καθοριστεί με κάποια ισχύουσα διεθνή συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας» και συνεπώς προκαλούν «μία σειρά από προβλήματα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η τοποθέτηση Τσαβούσογλου δόθηκε ως απάντηση σε ερώτηση βουλευτή του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο κατηγορεί το καθεστώς Ερντογάν ότι έχει επιτρέψει στην Ελλάδα να «προσαρτήσει» σχεδόν δήθεν τουρκικά 20 νησιά και βραχονησίδες.

Σύμφωνα με την ελληνική διπλωματία, τα σύνορα νότια της Σάμου είναι ξεκάθαρα οριοθετημένα με βάση τη Συμφωνία της 4ης Ιανουαρίου 1932 και του Πρωτοκόλλου της 28ης Δεκεμβρίου 1932 μεταξύ Ιταλίας και Τουρκίας. Η Ελλάδα διαδέχτηκε την Ιταλία στην εν λόγω συνθήκη με βάση τη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947, που εκχωρεί την κυριαρχία των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα.

Όσον αφορά τα σύνορα βορείως της Σάμου, το ΥΠΕΞ τονίζει ότι, ελλείψει συμβατικής ρύθμισης με την Τουρκία, εφαρμόζεται η αρχή της ίσης απόστασης και της μέσης γραμμής, σύμφωνα με το εθιμικό δίκαιο, το οποίο και ενσωματώνεται στη Σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ελληνική διπλωματία εκτιμά πως εν πολλοίς οι αξιώσεις σχετικά με τα ελληνικά νησιά διατυπώνονται στο πλαίσιο μίας εσωτερικής πολιτικής κόντρας ανάμεσα στο κόμμα του κ. Ερντογάν και τους κεμαλιστές, που βρίσκονται στην αντιπολίτευση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης