Ο βασιλιάς του Μαρόκου, Μοχάμεντ ΣΤ΄, διακρίθηκε στον άραβο-μουσουλμανικό κόσμο και την Αραβική Άνοιξη για τις κοινωνικές , τις οικονομικές, τις πολιτικές αλλά και τις στρατηγικές πρωτοβουλίες του.
Συγκεκριμένα στις 13 Μαρτίου, προήδρευσε στην τελετή έναρξης, της λειτουργίας της γενίκευσης του προγράμματος ιατρικής βοήθειας , από το οποίο θα επωφεληθούν περίπου 8.500 άνθρωποι με χαμηλά εισοδήματα, για βελτίωση των όρων πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη.
Με το πρόγραμμα αυτό, το κράτος του Μαρόκου, θέτει στη διάθεση των δικαιούχων, 2.581 ιδρύματα με βασικές υπηρεσίες υγείας, συμπεριλαμβανομένου 2.030 κέντρα υγείας , 111 νομαρχιακά και επαρχιακά νοσοκομεία, 12 περιφερειακά νοσοκομεία, 19 πανεπιστημιακά νοσοκομειακά κέντρα και 80 ιατρικές μονάδες με εξοπλισμό. Συνάμα, αυξάνεται ο αριθμός των κινητών ιατρικών μονάδων (602 ιατρικές μονάδες φροντίδας και 19 οδοντιατρικές μονάδες).
Διαχείριση των υδάτινων πόρων
Παράλληλα εγκαινίασε ένα μεγάλο έργο της εξοικονόμησης νερού. Το πρόγραμμα αυτό, υλοποιείται στο πλαίσιο του Πράσινου Σχεδίου του Μαρόκου και θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της σύγχρονης γεωργίας, ενώ προωθεί την ορθολογική και βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων.
Αναθεώρηση του Συντάγματος
Στα πλαίσια των μεταρρυθμίσεων , η αναθεώρηση του Συντάγματος ,-σύμφωνα με τον Τύπο-, υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές , αφού εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο και ο νέος
Οικογενειακός Κώδικας για την ισότητα των δικαιωμάτων των γυναικών.
Το πρόγραμμα Ε.Π.Α.Α.
Από το Πρόγραμμα Ε.Π.Α.Α. «Εθνική Πρωτοβουλία για την Ανθρώπινη Ανάπτυξη» με στόχο την καταπολέμηση της φτώχειας, της περιθωριοποίησης και του κοινωνικού αποκλεισμού, μέσω των έργων και των δραστηριοτήτων παράγεται εισόδημα και την απασχόληση, ιδίως των νέων.
Προστασία και την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Επίσης δημιουργήθηκε το Εθνικό Συμβούλιο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (Ε.Σ.Α.Δ.),με σκοπό να εκπληρώσει τη δέσμευση του Βασιλείου του Μαρόκου στον τομέα της προστασίας των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των πολιτών και να προβάλει τη δέσμευση της χώρας για σεβασμό στις διεθνείς δεσμεύσεις της για την προστασία και την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Στο ίδιο πλαίσιο και το Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο (ΟΙ.Κ.Σ.), αρμόδιο για την καθοδήγηση της πολιτικής της κυβέρνησης για τη συνέχεια των μεταρρυθμίσεων.
Αυτονομία της Σαχάρας
Ο βασιλιάς Μοχάμεντ, θέλοντας να δώσει λύση στο πρόβλημα με την Σαχάρα, προχώρησε στο σχέδιο « Αυτονομία της Σαχάρας», το οποίο έχει ήδη προταθεί στον Ο.Η.Ε. Σύμφωνα με τον Τύπο, πρόκειται για μια ρεαλιστική λύση που θα λαμβάνει υπ΄όψιν, τις πολιτιστικές, ιστορικές και οικονομικές ιδιαιτερότητες των νότιων επαρχιών, στο πλαίσιο της εκτεταμένης Περιφερειοποίησης του Μαρόκου.
Το σχέδιο αυτό ενισχύεται και με την Συμβουλευτική Επιτροπή σχετικά με την Περιφερειοποίηση, η οποία συστάθηκε από τον Βασιλιά για να προτείνει μια γενική αντίληψη της Περιφερειοποίησης ,λαμβάνοντας υπ΄όψιν όλες τις σχετικές πτυχές αλλά και τον κατάλληλο ρόλο των συνταγματικών θεσμών.
Eπιμέλεια:Xρήστος Μαζάνης