Το δημοψήφισμα στην Ελβετία και η οριακή επικράτηση των υποστηρικτών του «φρένου» στη μαζική μετανάστευση, εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε δοκιμασία τις σχέσεις Ελβετίας – ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε τη λύπη της για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος επισημαίνοντας ότι θίγει την ελεύθερη διακίνηση μεταξύ της ΕΕ και της Ελβετίας, προειδοποιώντας ότι θα εξετάσει τις επιπτώσεις αυτής της απόφασης στο σύνολο των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών. Η Κομισιόν αναμένει την επίσημη θέση της ελβετικής κυβέρνησης πριν προβεί σε περαιτέρω ενέργειες.

Στην Ελβετία εργάζονται σήμερα περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων προέρχεται από τη Γερμανία, την Ιταλία και τη Γαλλία, δηλαδή τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες. Είναι προφανές ότι οι αντιδράσεις από τις κυβερνήσεις των χωρών αυτών θα διαμορφώσουν και την ευρωπαϊκή θέση.

Η ΕΕ και η Ελβετία έχουν υπογράψει επτά συμφωνίες που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την ελεύθερη διακίνηση, τις δημόσιες προμήθειες, τις μεταφορές, τη γεωργία, ενώ υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών ζώνη ελευθέρων συναλλαγών. Επίσης η Ελβετία συμμετέχει στη συμφωνία του Σέγκεν, δηλαδή ελεύθερη διακίνηση χωρίς ελέγχους ταξιδιωτικών εγγράφων με την ΕΕ.

Οι ευσκεπτικιστικές ενισχύονται από το αποτέλεσμα

Όπως επισημαίνουν στην έδρα της Κομισιόν, εάν η Ελβετία βάλει φραγμούς στην ελεύθερη εγκατάσταση εργαζομένων σε συνέχεια του χθεσινού δημοψηφίσματος, τότε όλες οι άλλες συμφωνίες που έχει υπογράψει με την ΕΕ, θα καταστούν νομικά ανίσχυρες δεδομένου ότι αποτελούν ενιαίο πακέτο.

Εκτός των οικονομικών προβλημάτων, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δημιουργεί και μεγάλο πολιτικό θέμα στους Ευρωπαίων ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου. Κι αυτό γιατί ήδη τα ακραία ευρωσκεπτικιστικά κόμματα σε κράτη μέλη, όπως το εθνικό μέτωπο της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία, χαιρέτησαν το αποτέλεσμα ως βήμα για το κλείσιμο των εθνικών συνόρων και κατάργηση της ελεύθερης διακίνησης στο εσωτερικό της ΕΕ. Μπορεί, η ελεύθερη διακίνηση στο εσωτερικό της κοινοτικής επικράτειας είναι μια από τις θεμελιώδεις ελευθερίες κατοχυρωμένη από τη Συνθήκη, ωστόσο τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν πολιτικά το δημοψήφισμα της Ελβετίας και σε περίοδο κρίσης όπως η σημερινή το έδαφος είναι πρόσφορο.

Αυξημένες δαπάνες για τις επιχειρήσεις

Το νέο μέτρο αφορά, βεβαίως, και τους περίπου 300.000 Γερμανούς που ζουν και εργάζονται στην Ελβετία.

Την ίδια ώρα η παρουσία των αλλοδαπών εργαζομένων φαίνεται ότι είναι ζωτικής σημασίας για την ελβετική αγορά εργασίας, ειδικά στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Την άποψη αυτή συμμερίζεται και ο Ελβετικός Σύνδεσμος Εργοδοτών, που δεν χάρηκε με την έκβαση του δημοψηφίσματος.

O επιχειρηματίας και μέλος του συνδέσμου Φίλιπ Μίσιμαν αναγνωρίζει ότι το ποσοστό μεταναστών, που ανέρχεται σε 23%, είναι σχετικά υψηλό, υπογραμμίζει ωστόσο, όπως δήλωσε στην DW: «Η Ελβετία είναι πολύ μικρή για να μπορέσει να βρει τους εργαζόμενους που χρειάζεται αποκλειστικά εντός των συνόρων. Πάρτε, για παράδειγμα, τον κλάδο της γαστρονομίας και των ξενοδοχείων ή το νοσηλευτικό προσωπικό και τους εργαζόμενους στην περίθαλψη. Δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία χωρίς τους ξένους εργαζόμενους. Το ίδιο ισχύει και για τον τομέα των κατασκευών».

Ο ελβετός επιχειρηματίας χαρακτηρίζει «καταστροφική» την απόφαση των συμπατριωτών του, επισημαίνοντας ότι θα προκαλέσει. αύξηση των επιχειρησιακών δαπανών προς αναζήτηση κατάλληλων εργαζομένων στο εξωτερικό.

Πηγή: Deutsche Welle
Επιμέλεια: Κ. Μπετινάκης