Με περίπου 10% χαμηλότερο ποσοστό από τις προηγούμενες εκλογές οι Χριστιανοδημοκράτες είναι πρώτο κόμμα στην Γερμανία με 32,5% μειώνοντας τα περιθώρια ελιγμών της Άνγκελας Μέρκελ για τον σχηματισμό κυβέρνησης. 

Όμως ο μεγάλος χαμένος της αναμέτρησης είναι η Σοσιαλδημοκράτες και προσωπικά ο Μάρτιν Σουλτς αφού το 20% είναι το χαμηλότερο μεταπολεμικό ποσοστό της γερμανικής σοσιαλδημοκρατίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Σουλτς πρόκειται να παραιτηθεί από τη θέση του επικεφαλής του κόμματος, ενώ εκπρόσωπός του δήλωσε ότι το SPD δεν θα συμμετέχει στην κυβέρνηση.

Θεαματική είσοδο στη Βουλή πραγματοποιούν οι ακροδεξιοί του AFD με 13,5%, με μεγαλύτερο δηλαδή ποσοστό από αυτό που του έδιναν οι δημοσκοπήσεις. Πολύ καλή επίδοση για τους Φιλελεύθερους που από δω και πέρα θα είναι βασικοί υποψήφιοι για τον σχηματισμό κυβέρνησης με 10,5%.

Σε ποσοστά που της έδιναν οι δημοσκοπήσεις κινήθηκε η Αριστερά σημειώνοντας ένα ποσοστό της τάξης του 9%, ενώ παρά τις προβλέψεις πολύ καλό ποσοστό σημειώνουν και οι Πράσινοι. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για προσωπικό κόλαφο για τον Μάρτιν Σουλτς και την γερμανική σοσιαλδημοκρατία, ο οποίος θα έχει και πολιτικές επιπτώσεις όχι μόνο στον ίδιο. Οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες οφείλουν πλέον να πάρουν διακριτές αποστάσεις από τους Χριστιανοδημοκράτες με τους οποίους κυβερνούσαν μέχρι σήμερα. Αυτό σημαίνει πως ο σχηματισμός κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού» είναι πλέον εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. Αντιθέτως η Άνγκελα Μέρκελ πρέπει από σήμερα να πλησιάσει περισσότερο τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους προκειμένου να διαπραγματευθεί ένα νέο κυβερνητικό σχήμα. 

Η άνοδος των ακροδεξιών στο 13,5% σημαίνει πως η εναλλακτική για την Γερμανία ως κόμμα κατάφερε να αποσπάσει σημαντικές πολιτικές δυνάμεις από την κυρίαρχη Χριστιανοδημοκρατία. Αντιθέτως οι ψηφοφόροι του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος προτίμησαν ως φαίνεται να ρίξουν τη ψήφο τους είτε στους Πράσινους, είτε στους Φιλελεύθερους, είτε στην Αριστερά του Die Linke.

Όπως και να το κάνουμε ο πολιτικός χάρτης της Γερμανίας από σήμερα Κυριακή δεν είναι πια ο ίδιος και η Άνγκελα Μέρκελ δεν είναι πια ο απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού. Μπορεί να εξελέγη καγκελάριος αλλά θα έλεγε κανείς πως τα φτερά της είναι πια ψαλιδισμένα. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το μέγα ερώτημα είναι αν υπ’ αυτές τις συνθήκες η Μέρκελ θα διατηρήσει τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο πολύ δύσκολο πόστο του «Καίσαρα» της οικονομίας αλλά και το αν θα διατηρήσει την ίδια πολιτική όσον αφορά στο προσφυγικό και το μεταναστευτικό, πολιτική που της κόστισε αρκετά εκατομμύρια ψήφων. 

Τα αποτελέσματα του exit poll του ARD:

CDU/CSU (Χριστιανοδημοκράτες-Χριστιανοκοινωνιστές) – 32,5%
-SPD (Σοσιαλδημοκράτες) – 20%
-FDP (Φιλελεύθεροι) – 10,5%
-AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία)-13,5%
-Die Linke(Αριστερά)-9%
-Die Grünen(Πράσινοι)-9,5%

Σύμφωνα με το exit poll του ZDF, τα αποτελέσματα διαμορφώνονται ως εξής:

CDU/CSU (Χριστιανοδημοκράτες-Χριστιανοκοινωνιστές) – 33,5%
-SPD (Σοσιαλδημοκράτες) – 21%
-FDP (Φιλελεύθεροι) – 10%
-AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία)-13%
-Die Linke(Αριστερά)-9%
-Die Grünen(Πράσινοι)-9%

Τι σημαίνει το αποτέλεσμα για την Ελλάδα

Το αποτέλεσμα της Κυριακής 24 Σεπτεμβρίου ήταν ίσως το χειρότερο που θα μπορούσε να υπάρξει για τα ελληνικά ζητήματα. Η άνοδος των φιλελευθέρων και ο πιθανός κυβερνητικός σιναπισμός που θα προκύψει από μια συμμαχία χριστιανοδημοκρατών με το FDP ενδεχομένως θα οδηγούσε σε μια σκλήρυνση του Βερολίνου έναντι του ελληνικού αιτήματος για την ελάφρυνση του χρέους και τη διευκόλυνση της ελληνικής πλευράς να εισέλθει ομαλά στις διεθνείς αγορές μετά το τέλος του προγράμματος το 2018.

Από την άλλη όμως η σημαντική έως και θεαματική είσοδος των ακροδεξιών στη Βουλή, καθώς και η ιστορική μείωση του ποσοστού των χριστιανοδημοκρατών θα μπορούσε να σημάνει την έναρξη μιας έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ της Γερμανίας και της Τουρκίας στο επόμενο διάστημα. Αυτό το στοιχείο ανησυχεί ιδιαίτερο του ελληνικό υπουργείο εξωτερικών και όχι μόνο. Διότι μια σκλήρυνση της στάσης του Βερολίνου έναντι της Άγκυρας θα σήμαινε το τέλος μιας ιδιαίτερα προβληματικής σχέσης της Τουρκίας με την Ευρώπη στο θέμα του προσφυγικού ζητήματος.

Είναι φανερό πως πολλοί Γερμανοί ψηφοφόροι στράφηκαν στην ακροδεξιά παρακολουθώντας την παρανοϊκή πορεία της ρητορικής του Ταγίπ Ερντογάν για ότι αυτό συνεπάγεται για το τελικό αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών. Είναι φανερό πως οι τουρκικής καταγωγής ψηφοφόροι ενδεχομένως να υπάκουσαν στις εντολές του Ερντογάν να μην ψηφίσουν ούτε την Μέρκελ ούτε τον Σουλτς. Είναι φανερό επίσης ότι πολλοί Γερμανοί ψηφοφόροι αηδιασμένοι από τη στάση της Άγκυρας προς την Ευρώπη προτίμησαν να ρίξουν τη ψήφο τους στην δεξαμενή της ακροδεξιάς.

Τέλος οι παρατηρητές σημειώνουν πως το μοναδικό κόμμα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας που έθεσε θέμα Grexit ήταν αυτό των φιλελευθέρων, το οποίο ενδεχομένως θα συμμετάσχει στο νέο κυβερνητικό σχήμα.

Ο νοών νοείτω…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης