Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε «ντροπή» το γεγονός ότι οι Εβραίοι εξακολουθούν να γίνονται στόχος «επιθέσεων» ή «απειλών» στη Γερμανία, 70 χρόνια μετά την απελευθέρωση του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης του Άουσβιτς, τονίζοντας ότι οι Γερμανοί έχουν την αιώνια ευθύνη να μάχονται τον αντισημιτισμό και τον ρατσισμό σε όλες τις μορφές τους.
«Είναι ντροπή που άνθρωποι στη Γερμανία δέχονται επιθέσεις ή απειλές επειδή λένε ότι είναι Εβραίοι ή επειδή παίρνουν το μέρος του Ισραήλ», είπε η Μέρκελ τη Δευτέρα σε με τελετή που οργανώθηκε στο Βερολίνο από τη Διεθνή Επιτροπή του Άουσβιτς, την οργάνωση των επιζώντων του στρατοπέδου.
«Δεν θέλουμε ρατσιστικές κουβέντες εναντίον των Εβραίων, εναντίον των ανθρώπων που βρήκαν στη Γερμανία μια νέα πατρίδα ή που κατέφυγαν σε μας για να γλιτώσουν από τον πόλεμο ή τις διώξεις», συνέχισε η καγκελάριος, σε μια έμμεση αναφορά στο αντιμεταναστευτικό, αντιισλαμικό κίνημα Pegida το οποίο υποστηρίζει ότι η Γερμανία έχει κατακλυστεί από μουσουλμάνους και πρόσφυγες.
Τριακόσιοι επιζώντες αναμένονται την Τρίτη στο Άουσβιτς, στη νότια Πολωνία, όπου περισσότεροι από 1,1 εκατομμύριο άνθρωποι -(το ένα εκατομμύριο εξ αυτών ήταν Εβραίοι) εξοντώθηκαν. Πολλοί ηγέτες κρατών, όπως οι πρόεδροι της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ και της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο θα παραστούν στους εορτασμούς.
«Πρέπει να αντισταθούμε στον αντισημιτισμό και σε κάθε μορφή ρατσισμού», επέμεινε η Μέρκελ, υπενθυμίζοντας ότι σήμερα ζουν στη Γερμανία περίπου 100.000 Εβραίοι.
Η καγκελάριος συνέκρινε το Ολοκαύτωμα με την «κατάρρευση του πολιτισμού» και απέτισε φόρο τιμής σε δύο επιζώντες του Άουσβιτς που συμμετείχαν στην τελετή, τον Πολωνό Μάριαν Τούρσκι και την Ουγγαρέζα Έβα Πούσταϊ-Φαχίντι. «Όλοι θα πρέπει να μπορούν να ζουν με ασφάλεια και ελευθερία (στη Γερμανία), ανεξαρτήτως θρησκείας ή καταγωγής», συνέχισε.
Εξάλλου, το πρωί της Τρίτης θα γίνει μία τελετή και στη Μπούντεσταγκ, όπου ο Γερμανός πρόεδρος θα μιλήσει στους βουλευτές πριν αναχωρήσει για την Πολωνία.