Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και το συντηρητικό κόμμα της CDU συμφώνησαν σήμερα να ληφθούν μέτρα, προκειμένου να περιοριστεί ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών στη Γερμανία, στο πλαίσιο του συμβιβασμού που επιτεύχθηκε με τους Βαυαρούς συμμάχους της του CSU.
Αυτή η καταρχήν συμφωνία, που επιτεύχθηκε έπειτα από επτά ώρες διαπραγματεύσεων στο Βερολίνο, στοχεύει στο να βάλει ένα τέλος στη διένεξη που διαρκεί ήδη δύο χρόνια μεταξύ των αδελφών κομμάτων και να ανοίξει ο δρόμος για τον σχηματισμό, μαζί με άλλα κόμματα, μιας νέας κυβέρνησης συνασπισμού, έπειτα από τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.
«Υπάρχει μια συμφωνία επί της αρχής, πρέπει να εργαστούμε στις λεπτομέρειες για μια τελική συμφωνία» αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Κομβικό σημείο του συμβιβασμού: η καγκελάριος και η Ένωση Χριστιανοδημοκρατών αποδέχθηκαν για πρώτη φορά την θέσπιση μιας μορφής προσδιορισμού ενός καθορισμένου ανώτατου ορίου στον αριθμό των αιτούντων άσυλο που θα δέχεται η χώρα. Έως σήμερα η κ. Μέρκελ ήταν αντίθετη σε αυτό.
Στο μέλλον, τα δύο κόμματα προτίθενται να ορίσουν ως στόχο τον περιορισμό του αριθμού αφίξεων των αιτούντων άσυλο σε 200.000 τον χρόνο, κατά τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν στο Βερολίνο.
Εντούτοις, η συμφωνία φαίνεται να μιλάει για στόχο περιορισμού και όχι για θέσπιση ενός αυστηρού ανώτατου ορίου. Επομένως, πρόκειται για μία μορφή «ήπιου» περιορισμού.
Επιπλέον, αυτός ο αριθμός δεν αφορά παρά μόνο στους αιτούντες άσυλο που μπορεί να ελέγξει η γερμανική κυβέρνηση, διευκρίνισαν πηγές που παρακολουθούν τις συζητήσεις: στις ποσοστώσεις προσφύγων που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση ή εκείνων που ήλθαν στο πλαίσιο της επανένωσης οικογενειών, όταν αποκτήσουν καθεστώς πολιτικού πρόσφυγα.
Στην περίπτωση μιας ανθρωπιστικής κρίσης, όπως στη Συρία, η κυβέρνηση αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να εξετάσει την πιθανότητα να υποδεχθεί μεγαλύτερο αριθμό στο πλαίσιο της ΕΕ. Ωστόσο για να το κάνει αυτό η καγκελάριος θα πρέπει να προσφύγει στο κοινοβούλιο, σύμφωνα με το προσχέδιο της συμφωνίας.
Το συμβιβαστικό σχέδιο αναφέρεται στους αιτούντες άσυλο κι όχι στους οικονομικούς μετανάστες.
Σχετικά με την οικονομική μετανάστευση, το CDU και το CSU συμφώνησαν να εργαστούν προς την κατεύθυνση ενός συστήματος που θα παραπέμπει στις ποσοστώσεις, όπως συμβαίνει στον Καναδά και την Αυστραλία, δηλαδή να καθορίζονται βάσει των αναγκών για εργατικό δυναμικό στη Γερμανία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ