Οι διαπραγματεύσεις του Βερολίνου με την ελληνική κυβέρνηση για μια συμφωνία στο μεταναστευτικό έχουν προχωρήσει αρκετά, δήλωσε η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ, επισημαίνοντας ότι, αντιθέτως, η αντίστοιχη συμφωνία με την Ιταλία χρειάζεται ακόμη χρόνο.

«Βρισκόμαστε σε διαδικασία διαπραγμάτευσης», δήλωσε η κυρία Μέρκελ κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Ντένις Ζβίζντιτς και τόνισε ότι η ίδια είναι πρόθυμη να συνομιλήσει και απευθείας με τον ιταλό Πρωθυπουργό Τζιουζέπε Κόντε. «Αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε αυτό το σημείο», διευκρίνισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το περασμένο Σάββατο επετεύχθη ανάλογη συμφωνία με την Ισπανία, η οποία προβλέπει ότι η Γερμανία θα μπορεί εντός 48 ωρών από τον εντοπισμό τους στα γερμανοαυστριακά σύνορα να επαναπροωθεί στην Ισπανία μετανάστες οι οποίοι έχουν ήδη υποβάλει εκεί αίτημα ασύλου, μέσω του συστήματος Eurodac. Την εν λόγω συμφωνία επέκρινε ο εκπρόσωπος των Φιλελευθέρων (FDP) για την ευρωπαϊκή πολιτική Αλεξάντερ Λάμπσντορφ, κάνοντας λόγο για «αστείο», καθώς, όπως είπε, εάν κάποιος θέλει να μεταβεί από την Ισπανία στην Γερμανία, δεν θα το κάνει μέσω Αυστρίας, αλλά μέσω Γαλλίας.

Τόσο η κυρία Μέρκελ όσο και ο κ. Ζβίζντιτς τόνισαν την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι αιτίες του αυξημένου αριθμού προσφύγων οι οποίοι φθάνουν μέσω της Σερβίας. Σύμφωνα με τον βόσνιο αξιωματούχο, πολλοί εκμεταλλεύονται το καθεστώς ελεύθερης βίζας μεταξύ Ιράν και Σερβίας και κατόπιν επιχειρούν να περάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της Βοσνίας.

«Φυσικά προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με χιλιάδες μετανάστες οι οποίοι κινούνται ήδη από την Τουρκία με προορισμό την Ελλάδα. Και όλοι ακολουθούν αυτή την βαλκανική διαδρομή», δήλωσε ο κ. Ζβίζντιτς και πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του θα προσπαθήσει, σε συνεργασία με τις γειτονικές χώρες, να περιορίσει τον αριθμό των προσφύγων που περνούν από την χώρα του προς την Ε.Ε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά της η κυρία Μέρκελ υποσχέθηκε στον συνομιλητή της ενίσχυση της βοήθειας μέσω της δύναμης Frontex.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης