Ελπίδες ειρήνης στη Γεωργία μετά από απόφαση του Κρεμλίνου. Ο πρόεδρος, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή στα στρατεύματα της Ρωσίας, να σταματήσουν τις εχθροπραξίες καθώς ο “βασικός στόχος επετεύχθη”.
Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε στους ανώτατους επιτελείς, ότι έχει λάβει την απόφαση να τερματισθούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις, καθώς αποκαταστάθηκε η ασφάλεια των πολιτών στη Νότια Οσετία.
«Αποφάσισα να τερματισθούν οι επιχειρήσεις που υποχρέωσαν τη Γεωργία να δεχτεί την ειρήνη. Η ασφάλεια των πολιτών και των ειρηνευτικών μας δυνάμεων έχει αποκατασταθεί. Ο εισβολέας τιμωρήθηκε και υπέστη σοβαρές απώλειες. Οι ένοπλες δυνάμεις του έχουν αποδιοργανωθεί», τόνισε ο πρόεδρος της Ρωσίας.
Ο Μεντβέντεφ ταυτόχρονα προειδοποίησε ότι η Ρωσία δεν θα ανεχθεί άλλη στρατιωτική δράση από την πλευρά της Γεωργίας: «Εάν προκύψουν κέντρα αντίστασης ή άλλες επιθετικές προσπάθειες, πρέπει να καταστραφούν».
Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, επισήμανε ότι η Γεωργία πρέπει να υπογράψει δεσμευτική συμφωνία μη χρήσης βίας, τη στιγμή που η Μόσχα εμφανίζεται ιδιαίτερα επικριτική με την ηγεσία της Τιφλίδας, τονίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα επικείμενων συζητήσεων.
Πριν από την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν νέες επιθέσεις εναντίον της πόλης Γκόρι. Στο σημείο βρίσκονταν τηλεοπτικά συνεργεία μεταξύ των οποίων και αυτό της ΕΡΤ. Από την επίθεση υπάρχουν νεκροί μεταξύ των οποίων και δημοσιογράφοι, καθώς ο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε πως ένας Γεωργιανός δημοσιογράφος και ο οδηγός του σκοτώθηκαν.
Οι Έλληνες δημοσιογράφοι πάντως είναι απολύτως καλά στην υγεία τους. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι μια βόμβα έπληξε τοπικό νοσοκομείο με αποτέλεσμα αρκετούς νεκρούς και τραυματίες.
Οι ρωσικές δυνάμεις σφυροκόπησαν την πόλη Γκόρι, τη γενέτειρα του Ιωσήφ Στάλιν, η οποία βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Νότια Οσετία σε ιδιαίτερα στρατηγικό σημείο και είναι συνεχώς στόχος των ρωσικών αεροσκαφών.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας για τους πρόσφυγες, τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις περιοχές που βρίσκονται στο επίκεντρο της σύγκρουσης. 42.000 είναι οι πρόσφυγες από τη Νότια Οσετία, ενώ τις 56.000 φτάνουν όσοι έφυγαν από το Γκόρι.
Οι εξελίξεις αυτές έρχονται τη στιγμή που οι διπλωματικές προσπάθειες, οι οποίες ήταν σε εξέλιξη, είχαν αποτύχει να φέρουν την πολυπόθητη ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή. Ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, επισκέπτεται αιφνιδιαστικά τη Ρωσία και τη Γεωργία, αλλά η προσπάθειά του θεωρήθηκε εκ προοιμίου δύσκολη, καθώς το ειρηνευτικό σχέδιο που προωθεί η Γαλλία στα Ηνωμένα Έθνη, βρίσκει την άρνηση της Μόσχας.
Ο Αμερικανικός Πρόεδρος εν τω μεταξύ αντιδρά έντονα στη ρωσική «εισβολή», όπως χαρακτηρίζει η Ουάσιγκτον την εμπλοκή της Μόσχας στη Γεωργία. Ο Τζορτζ Μπους είπε ότι ρωσικές ενέργειες στην Απχαζία και την άλλη αποσπασθείσα επαρχία της Νότιας Οσετίας, είναι «απαράδεκτες για τον 21ο αιώνα» και κατηγόρησε το Κρεμλίνο για τη «δραματική και βάναυση κλιμάκωση» της καυκάσιας κρίσης .
Χθες, ο πρόεδρος της Γεωργίας, Μιχαήλ Σαακασβίλι, δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν υπό τον έλεγχό τους το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας του, αλλά οι Ρώσοι δεν το επιβεβαιώνουν και διαψεύδουν ότι κατέχουν την πόλη Γκόρι, επίκεντρο των βομβαρδισμών από τα ρωσικά μαχητικά.
Αιματηρές συγκρούσεις
Νωρίτερα και δεύτερο μέτωπο είχαν ανοίξει στον πόλεμο της Γεωργίας. Απχάζιοι αντάρτες που υποστηρίζονται από τη Μόσχα οι οποίοι ξεκίνησαν ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση. Σκοπός τους να εκδιώξουν τα γεωργιανά στρατεύματα από το στρατηγικής σημασίας διαφιλονικούμενο φαράγγι, Κοντόρι.
Οι αυτονομιστές της Απχαζίας που υποστηρίζονται από τη Ρωσία, ξεκίνησαν τη σφοδρή επίθεσή τους νωρίς το πρωί, ώρα Ελλάδας. Την είδηση μετέδωσαν ρωσικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα το υπουργείο Άμυνας της Απχαζίας.
Σύμφωνα με τις ρωσικές πηγές, στη διαφιλονικούμενη περιοχή σημειώνεται σφοδρή ανταλλαγή πυρών. Ταυτόχρονα, η αεροπορία της Απχαζίας βομβαρδίζει ανά τακτά διαστήματα την ευρύτερη ζώνη άμυνας των Γεωργιανών.
Σύγχυση πάντως επικρατεί για το ποιος έχει το πάνω χέρι. Η Γεωργία υποστηρίζει ότι απέκρουσε όλες τις επιθέσεις στο φαράγγι του Κοντόρι, ενώ από την πλευρά τους ο Απχάζιοι τόνισαν ότι έχουν “μπλοκάρει” τους Γεωργιανούς στρατιώτες στα υψώματα του φαραγγιού. Η Απχαζία, είναι μεγαλύτερη επαρχία από αυτή της Νότιας Οσετίας, και αποσχίστηκε από τη Γεωργία αμέσως μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ στις αρχές της δεκαετίας του 1990, μέσα όμως από ένα ακόμη αιματηρό πόλεμο .
Ο Σαακασβίλι
Ο πρόεδρος της Γεωργίας, Μιχαήλ Σαακασβίλι, σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, ορκίστηκε ότι η χώρα του δεν θα παραδοθεί ποτέ.
“Ο γεωργιανός λαός δεν θα απαρνηθεί ποτέ την ελευθερία και τη δημοκρατία, γιατί η δημοκρατία είναι πιο ισχυρή απ’ οποιοδήποτε άρμα, απ’ οποιοδήποτε βομβαρδισμό, απ’ οποιοδήποτε εξοπλισμό”, ανέφερε.
Η Γεωργία έχει αποσύρει τα στρατεύματα και τα τεθωρακισμένα της προς την Τιφλίδα μετά από τέσσερις ημέρες αιματηρών μαχών στη Νότια Οσετία με τα ρωσικά στρατεύματα και τους αυτονομιστές νότιους Οσέτιους.
Λίγο αργότερα, ο Μιχαήλ Σαακασβίλι μιλώντας μπροστά σε 70.000 Γεωργιανούς στην Τυφλίδα, ανέφερε ότι σκοπεύει να αποσύρει τη χώρα από την Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών και πως πιέζει την Ουκρανία και άλλες χώρες να κάνουν το ίδιο.
Διαβάστε επίσης:
– Θάνατος, καταστροφή και χάος