Βρετανός υφυπουργός και μέλος της Βουλής των Κοινοτήτων θα επισκεφθεί την Ταϊβάν εντός της εβδομάδας για συνομιλίες αφιερωμένες στο εμπόριο και θα γίνει δεκτός από την πρόεδρο Τσάι Ινγκ-γουέν, ανακοίνωσε το γραφείο του, καθώς συνεχίζονται οι επαφές υψηλού επιπέδου μεταξύ δυτικών κυβερνήσεων και της νήσου που η Κίνα θεωρεί «αναπόσπαστο τμήμα» της επικράτειάς της.

Ο υφυπουργός Διεθνούς Εμπορίου, ο Γκρεγκ Χαντς, ο οποίος είναι επίσης βουλευτής των Συντηρητικών, προγραμματίζεται να επισκεφθεί το νησί για δύο ημέρες, θα είναι ανάμεσα στους οικοδεσπότες των 25ων Συνομιλιών για το Εμπόριο Ηνωμένου Βασιλείου-Ταϊβάν και θα έχει επίσης συνομιλίες με την πρόεδρο Τσάι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η διά ζώσης επίσκεψη αποτελεί σαφές μήνυμα για τη δέσμευση του ΗΒ να τονώσει τις (διμερείς) εμπορικές σχέσεις» καθώς «όπως και το ΗΒ, η Ταϊβάν υπερασπίζεται το ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο που θεμελιώνεται σε ένα βασισμένο σε κανόνες παγκόσμιο εμπορικό σύστημα», σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου του γραφείου του κ. Χαντς.

Ο κ. Χαντς θα έχει επίσης συνομιλίες με τον κορυφαίο διαπραγματευτή της Ταϊβάν για εμπορικά ζητήματα, τον Τζονγκ Ντενγκ, και την υπουργό Οικονομίας Ουάνγκ Μέι-χουά, πάντα σύμφωνα με το Λονδίνο.

Η κυβέρνηση της Ταϊβάν χαρακτηρίζει τη Βρετανία δημοκρατικό εταίρο της και δήλωσε ενθαρρυμένη για την ανησυχία που εξέφρασε το Λονδίνο για τα ευρείας κλίμακας κινεζικά στρατιωτικά γυμνάσια και την υποστήριξή της στη συμμετοχή της Ταϊπέι σε διεθνείς οργανισμούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Πεκίνο απορρίπτει τις επίσημες επαφές άλλων κρατών με την Ταϊβάν και τη συμμετοχή της σε διεθνή φόρα καθώς, τη θεωρεί αποσκιρτήσασα επαρχία της, προορισμένη να επανενωθεί στο μέλλον με την ηπειρωτική χώρα, ακόμα κι αν χρειαστεί να ασκηθεί βία, μολονότι η νήσος των 23 εκατ. κατοίκων έχει δική της κυβέρνηση από το τέλος του κινεζικού εμφυλίου πολέμου το 1949 και ενεργεί ως εάν να ήταν ανεξάρτητη.

Παρά τις ενστάσεις της Κίνας, δυτικοί κοινοβουλευτικοί και διπλωμάτες έχουν πολλαπλασιάσει φέτος τις επισκέψεις τους στην Ταϊβάν. Μολονότι η Βρετανία δεν έχει επίσημα διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν, Λονδίνο και Ταϊπέι συνεργάζονται στενά στο πεδίο της οικονομίας και στην Ταϊπέι λειτουργεί de facto βρετανική πρεσβεία.

Η Βρετανία, όπως και η Ταϊβάν, θέλει να ενταχθεί στην Ολοκληρωμένη Προοδευτική Συμφωνία για την Εταιρική Σχέση του Ειρηνικού (Comprehensive and Progressive Agreement for Trans-Pacific Partnership, CPTPP). Τα μέλη της συμφώνησαν τον Φεβρουάριο πως η χώρα μπορεί να υποβάλει αίτηση γι’ αυτό, στο πλαίσιο της προσπάθειας να συνάψει νέες εμπορικές σχέσεις μετά την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Κίνα έχει επίσης υποβάλει αίτημα εισδοχής στην CPTPP.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης