Ρεπορτάζ για την αθέατη πλευρά του δημοφιλούς παραθαλάσσιου τουριστικού προορισμού Κανκούν, στο ανατολικό Μεξικό, έλαβε χθες Τετάρτη το βραβείο Μπριτς-Βαλδές, αφιερωμένο στη μνήμη δυο δημοσιογράφων που δολοφονήθηκαν το 2017 στη χώρα, μια από τις πιο επικίνδυνες στον κόσμο για όσους ασκούν το συγκεκριμένο επάγγελμα.
Ο Ρικάρδο Ερνάντες έλαβε την πρώτη θέση για το ρεπορτάζ με το οποίο έριξε φως «στη λιγότερο προβεβλημένη όψη» του παγκοσμίως διάσημου θέρετρου.
Ιδίως στις παραγκουπόλεις, όπου ζουν εκείνοι που βρίσκονται στη βάση της «οικονομικής πυραμίδας» της πόλης, η οποία υποδέχεται κάθε χρόνο εκατομμύρια τουρίστες.
Η κριτική επιτροπή βράβευσε το ρεπορτάζ για την «άψογη αφήγηση» και τις «μαρτυρίες για τον αποκλεισμό και όσα δεν βλέπει κανείς στο Κανκούν», εξήγησε η Γκρισέλδα Τριάνα, η χήρα του Χαβιέρ Βαλδές, τους ενός από τους δύο δημοσιογράφους στη μνήμη των οποίων απονέμεται το βραβείο, κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής.
«Τα μόνα πράγματα για τα οποία γίνεται λόγος και τα οποία προβάλλονται όταν πρόκειται για το Κανκούν είναι οι παραλίες του, ο τουρισμός του, αλλά αποφεύγεται, εμποδίζεται, αποκλείεται κάθε ροή πληροφοριών για το τι συμβαίνει πέρα από αυτά», είπε ο κ. Ερνάντες.
Ο δημοσιογράφος τόνισε στην τελετή πως τιμωρήθηκε για το ρεπορτάζ του. «Απολύθηκα από την εφημερίδα στην οποία εργαζόμουν διότι έπληξε την εικόνα του Κανκούν», εξήγησε.
Τη δεύτερη θέση έλαβε ομάδα δημοσιογράφων (Γουέντι Σελένε Πέρες, Πάουλα Μόνακο, Λουίς Μπρίτο, Μαρία Ρουίς) για ρεπορτάζ της σχετικά με τη δίκη πρώην αξιωματούχου της Εθνικής Επιτροπής Ερευνών για τους Εξαφανισμένους (CNB), ο οποίος αντιμετώπιζε την κατηγορία πως παρέδωσε τα γενετικά προφίλ 45.000 εξαφανισμένων προσώπων και συγγενών τους σε ιδιωτική εταιρεία.
Περίπου 100.000 άνθρωποι αγνοούνται στο Μεξικό, εξαιτίας απαγωγών και δολοφονιών που συχνά συνδέονται με τη διακίνηση ναρκωτικών.
Το βραβείο Μπριτς-Βαλδές τιμά τη μνήμη και το έργο του Χαβιέρ Βαλδές, ο οποίος –μεταξύ άλλων– υπήρξε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στη Σιναλόα, και της Μιροσλάβας Μπριτς. Και οι δύο δολοφονήθηκαν για τα ρεπορτάζ και τις έρευνές τους. Το AFP και η UNESCO συμμετέχουν στην κριτική επιτροπή.
Το Μεξικό θεωρείται πως συγκαταλέγεται στις πιο επικίνδυνες χώρες του κόσμου όσον αφορά το δημοσιογραφικό επάγγελμα, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters sans frontières, RSF), που έχει καταγράψει πάνω από 150 δολοφονίες επαγγελματιών των μέσων ενημέρωσης εκεί από το 2000.